Skocz do zawartości

wojszat95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie :)

Dzisiaj z racji, iż miałem trochę czasu wziąłem się za zmianę gratów do nowego roweru którego dostałem od brata.Przekładałem przerzutkę, i mówię:Zmienię również linkę ;-) No i wziąłem się za odkręcanie klamkomanetek Shimano ST-EF50 7 Speed.Pierwsza śrubka wykręciła się bez problemu, za to druga...Spróbowałem i tylko za chwilę mogę kręcić ile chcę - zjechał(wyrobił się)łepek śrubki.No i poleciał tylko stek przekleństw :P Szit ;P Ogółem to te śrubki są strasznej jakości, nie dość, że bardzo małe to jeszcze trudno umiejscowione.Na dodatek zjechała się śruba która jest usadzona ,,w głębi'' :( Tutaj zaznaczyłem o jaką śrubkę chodzi:http://images47.fotosik.pl/1723/6235b335bbf902a5.jpg

Jakie macie pomysły? Chciałbym chociaż wykręcić tą śrubkę, tylko jest tam bardzo trudny dostęp :/

Pozdrawiam i z góry dziękuję, Wojtek.

Napisano

Śrubka schowana i doste p trudny więc jest problem aczkolwiek na przyszlośc polecam sposób wykorzystany przeze mnie juz nie raz :

bierzesz pilnik i nacinasz srube tak aby pasowała do płaskiego śrubokręta i odkręcamy.

Zawsze działa

Napisano

@czyzu6491,

tak to wiem , tylko kurde teraz to nie wiem...Hardcorowym sposobem jest po prostu odłamanie części a później ponowne sklejenie :P

Ma ktoś jeszcze jakieś sposoby? Choinka no...:D

Zawsze coś się człowiekowi musi przytrafić ;P

Napisano

Zjechała się jak? Całkowicie na półokrągło?

Jeśli nie spróbuj z czegoś zrobić odpowiedni śrubokręt lub taki znajdź/pożycz (najbardziej pasujący - najczęściej płaski).

Jeśli nie da rady, dłuższa robota.

Bierzemy i nawiercamy w łebku śruby 2 otwory wiertłem takim, żeby działało i się nie rozsypało (koło 0,75-1mm) naprzeciwko siebie, rozstaw taki jaki pasuje i do którego będziemy mogli dopasować "śrubokręt". Potem do odkręcenia najlepiej dorobić sobie jednorazowy kluczyk, np. z jakiejś ośki, można przerobić mały śrubokręt, można kupić (śrubokręt spanner - jeśli dobrze wywiercimy wejdzie). W ten sposób.

Jeśli coś nie jest jasne, pytaj, wytłumaczę. Jeśli zdecydujesz się na taką zabawę, napisz PW, pomogę w szczegółach.

edit: Nie gwarantuję powodzenia operacji i nie ponoszę odpowiedzialności za straty materialne i/lub obrażenia ciała lub śmierć właściciela lub osób postronnych.

Napisano

Miałem te same klamko-manetki i po kilkukrotnym rozkręcaniu obie śruby się wyrobiły. Pierwszą rozwierciłem i zdjąłem pokrywkę a pozostałość wykręciłem za wystającą część gwintu kombinerkami. Z drugą pomyślałem inaczej, gdyż z wierceniem długo to szło, żeby nic nie uszkodzić, więć popsikałem śrubę wd-40 kilka razy i odczekałem aż całość sobie spłynie, po tym dłuższym śrubokrętem mocno dociskając bez problemu wykręciłem śrubę.

Napisano

jak rozjechana zupelnie na okraglo moze sprobowac wiekszym torxem lekko go nabijajac. albo dobry klej i wklejsz srubokret do lba.

Napisano

Zapomniałem dodać, żeby przed próbą odkręcenia zalać WD40. No ale chyba już próbowałeś?

@radeq12 niby jak do tego typu śruby torxa użyć? Najwyżej do zjechanego imbusa. Nabić? Jak?

Myślałem o kleju, ale jeśli jest mocno wyrobiona trzeba by jakimś epoksydem a ten może łatwo skleić dookoła i po zabawie.

Napisano

Witajcie Ponownie :)

Poradziłem sobie - wziąłem mały punktaczek aby dojść do śrubki, pukałem aż się zrobiła dziurka na śrubokręt płaski, wziąłem płaski i jakoś(trochę fartem w sumie)odkręciłem :)) Dziękuję wam i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...