Skocz do zawartości

[przerzutki - dobór] Sprawdźcie proszę mój wybór napędu

Pavvel

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem na ten temat z Tobo, któremu bardzo dziękuję za pomoc:) Ale dla upewnienia się na 101%

Rzecz wygląda następująco:

korba slx660 48x36x26

kaseta hg61 11-34

i teraz kwestia doboru przerzutek (9sp)

Na tył wydaje mi się, że nie mam wielkiego wyboru, posadawiając się w SLXach, czyli RD-M662SGS, wg Tobo spokojnie (nie robiąc przekosów) mogę wziąć też i GS.

Natomiast z przodem mam problem. Z forum wynika, że down swing jest lepszym rozwiązaniem, więc tak szukam. Widzę w sklepie gdzie będę kupował FD-M661, a dokumenty Shimano twierdzą, że jest na blat 44T - czyli za mały. 660 nie mają, ale ona jest top swing, o ile się nie mylę. W grę wchodziłaby jeszcze FD-M591, ona ma 48T i pojemność 22T, więc by pasowała.

Czy może jednak "olać" down swing jako mało istotną fanaberię i się tym tematem nie zajmować :)

Czy możecie zatem potwierdzić mi, że FD-M591 i RD-662SGS (czy GS) będą dobrze pracować w tej konfiguracji korba - kaseta?

Ps. Jeśli to ma znaczenie, manetki też SLX - 660, a rower to Unibike Viper.

• Mod Team

Ciąg przerzutki raczej nie ma wielkiego znaczenia dla pracy, top-swing jest ok, ja przynajmniej nie mam uwag, grunt żeby pasował pod typ ciągu w twojej ramie a sama przerzutka pod ilość zębów w korbie.

Czemu wybrałeś tak duży zakres przełożeń? 48T z przodu to sporo... jak z 11 z tylu to przekręcisz to.. no... ok, ale to sugerowałoby szosowe lub trekingowe zestrojenie, po co więc z tyłu aż 34 zęby? Będziesz takie ostre podjazdy robił? Wydaje mi się że czegoś jest tu za dużo i z kilku ząbków pewnie spokojnie można by zrezygnować na rzecz lepszego zestopniowania kasety.

Ciąg przerzutki raczej nie ma wielkiego znaczenia dla pracy, top-swing jest ok...

Proszę nie mylić ciągu (top-bottom/down PULL) przerzutki z rodzajem pozycji prowadnicy (top-bottom/down SWING)

...Rzecz wygląda następująco:

korba slx660 48x36x26

kaseta hg61 11-34

i teraz kwestia doboru przerzutek (9sp)

Na tył wydaje mi się, że nie mam wielkiego wyboru, posadawiając się w SLXach, czyli RD-M662SGS, wg Tobo spokojnie (nie robiąc przekosów) mogę wziąć też i GS...

Taki zestaw i wózek GS???

A jak się kiedyś zapomnisz??? No chyba, że się nie zapominasz... Twój wybór.

No i co niby to ma zapewnić - różnica SGS vs GS znaczy się???

Jeśli koniecznie chcesz oszczędzić parę gramów na przerzutce ze średnim wózkiem i zyskać (ewentualnie) na precyzji zmiany biegów (jedni twierdzą że średni wózek poprawia pracę przerzutki inni nie) to możesz wziąć średni wózek, ale wtedy jesteś zmuszony do myślenia przy zmianie biegów; albo będzie on odpowiednio dobranej długości przy kombinacji blat - największa koronka kasety, ale będzie wisiał na kombinacji najmniejsza zębatka korby - najmniejsza(e) koronka(i) kasety, albo będzie napięty na najmniejszej koronce kasety/zębatce korby przy ryzyku zablokowania przerzutki/urwania jej, gdy łańcuch jest w pozycji blat - największa koronka kasety.

Ja dwa razy miałem "nieprzepisową" kombinację napędu (raz wózek gs i raz zbyt krótki łańcuch) i zdarzało mi się przekosić blat - duża zębatka w kasecie; o ile przerzutki ani łańcucha nie urwałem to odblokowanie napędu z rozciągniętą płasko przerzutką bywa dosyć trudne.

Zysk kilku gramów przy krótszym wózku w przypadku tego roweru i jego zastosowania nie ma sensu.

Co do kasety 11-34 - czy taką obecnie masz w rowerze? Jeśli tak to czy używasz całego jej zakresu i czy używasz tego zakresu ze wszystkimi trzema zębatkami korby?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...