Pavvel Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Pisałem na ten temat z Tobo, któremu bardzo dziękuję za pomoc:) Ale dla upewnienia się na 101% Rzecz wygląda następująco: korba slx660 48x36x26 kaseta hg61 11-34 i teraz kwestia doboru przerzutek (9sp) Na tył wydaje mi się, że nie mam wielkiego wyboru, posadawiając się w SLXach, czyli RD-M662SGS, wg Tobo spokojnie (nie robiąc przekosów) mogę wziąć też i GS. Natomiast z przodem mam problem. Z forum wynika, że down swing jest lepszym rozwiązaniem, więc tak szukam. Widzę w sklepie gdzie będę kupował FD-M661, a dokumenty Shimano twierdzą, że jest na blat 44T - czyli za mały. 660 nie mają, ale ona jest top swing, o ile się nie mylę. W grę wchodziłaby jeszcze FD-M591, ona ma 48T i pojemność 22T, więc by pasowała. Czy może jednak "olać" down swing jako mało istotną fanaberię i się tym tematem nie zajmować Czy możecie zatem potwierdzić mi, że FD-M591 i RD-662SGS (czy GS) będą dobrze pracować w tej konfiguracji korba - kaseta? Ps. Jeśli to ma znaczenie, manetki też SLX - 660, a rower to Unibike Viper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ciąg przerzutki raczej nie ma wielkiego znaczenia dla pracy, top-swing jest ok, ja przynajmniej nie mam uwag, grunt żeby pasował pod typ ciągu w twojej ramie a sama przerzutka pod ilość zębów w korbie. Czemu wybrałeś tak duży zakres przełożeń? 48T z przodu to sporo... jak z 11 z tylu to przekręcisz to.. no... ok, ale to sugerowałoby szosowe lub trekingowe zestrojenie, po co więc z tyłu aż 34 zęby? Będziesz takie ostre podjazdy robił? Wydaje mi się że czegoś jest tu za dużo i z kilku ząbków pewnie spokojnie można by zrezygnować na rzecz lepszego zestopniowania kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ciąg przerzutki raczej nie ma wielkiego znaczenia dla pracy, top-swing jest ok... Proszę nie mylić ciągu (top-bottom/down PULL) przerzutki z rodzajem pozycji prowadnicy (top-bottom/down SWING) ...Rzecz wygląda następująco: korba slx660 48x36x26 kaseta hg61 11-34 i teraz kwestia doboru przerzutek (9sp) Na tył wydaje mi się, że nie mam wielkiego wyboru, posadawiając się w SLXach, czyli RD-M662SGS, wg Tobo spokojnie (nie robiąc przekosów) mogę wziąć też i GS... Taki zestaw i wózek GS??? A jak się kiedyś zapomnisz??? No chyba, że się nie zapominasz... Twój wybór. No i co niby to ma zapewnić - różnica SGS vs GS znaczy się??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kompletnie bez sensu te przełożenia. Na szosę to i ujdzie ale w teren nie za bardzo. I jeszcze do tego GS. A jak jednak zrobisz przekos to co?? Dawno tu takiego mixa nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jeśli koniecznie chcesz oszczędzić parę gramów na przerzutce ze średnim wózkiem i zyskać (ewentualnie) na precyzji zmiany biegów (jedni twierdzą że średni wózek poprawia pracę przerzutki inni nie) to możesz wziąć średni wózek, ale wtedy jesteś zmuszony do myślenia przy zmianie biegów; albo będzie on odpowiednio dobranej długości przy kombinacji blat - największa koronka kasety, ale będzie wisiał na kombinacji najmniejsza zębatka korby - najmniejsza(e) koronka(i) kasety, albo będzie napięty na najmniejszej koronce kasety/zębatce korby przy ryzyku zablokowania przerzutki/urwania jej, gdy łańcuch jest w pozycji blat - największa koronka kasety. Ja dwa razy miałem "nieprzepisową" kombinację napędu (raz wózek gs i raz zbyt krótki łańcuch) i zdarzało mi się przekosić blat - duża zębatka w kasecie; o ile przerzutki ani łańcucha nie urwałem to odblokowanie napędu z rozciągniętą płasko przerzutką bywa dosyć trudne. Zysk kilku gramów przy krótszym wózku w przypadku tego roweru i jego zastosowania nie ma sensu. Co do kasety 11-34 - czy taką obecnie masz w rowerze? Jeśli tak to czy używasz całego jej zakresu i czy używasz tego zakresu ze wszystkimi trzema zębatkami korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.