Skocz do zawartości

[smar]grafitowy - gwinty hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

mam pytanie - czy smar grafitowy nadałby się do posmarowania gwintów śrub, które wkręca się do pivotów?

Z czego czytałem, nadaje się ogólnie do gwintów, lecz nie do mechanizmów precyzyjnych. Jednak na moim w zastosowaniu pisze, że smaruje łańcuchy.

Nie wejdzie w reakcję z metalem?

Pozdrawiam.

Napisano

A jak myślisz - po co smaruje się gwinty???

Cześć

mam pytanie - czy smar grafitowy nadałby się do posmarowania gwintów śrub, które wkręca się do pivotów?...

...Nie wejdzie w reakcję z metalem?

Spokojnie możesz smarować ;)

Napisano

Niektóre się smaruje, ale na śruby do przykręcenia hamulców to się daje loctite.

Warto by było dopisać który Loctite (jest go kilkanaście rodzajów). Żeby przypadkiem połączenie nie zrobiło się nierozłączne, w żaden sposób :)

Napisano

Podgrzany Loctite puszcza każdy.

Puszcza, ale przy jakiej temperaturze? Lakier w okolicy grzanego elementu się nie uszkodzi?

Aż się muszę pobawić, mam kilka pivotów z wkręconymi "na klej" śrubami, których nie byłem w stanie odkręcić.

Napisano

Zdania jak widzę podzielone. Loctite niestety swoje kosztuje. Faktycznie jest to logiczne, aby je dać na ten klej, ale ta cena.. Czy po nałożeniu na gwint niewielkiej ilości smaru grafitowego (aby nic się nie zapiekło) śruba samoczynnie się nie poluzuje?

Pozdrawiam.

Napisano

Pewnie śruba czy piwot się poluzuje (tzn miałem takie przypadki), po co niby producent zabezpiecza klejem, jeśli by się nie luzowały.

Napisano

A może wystarczająca jest odpowiednia siłą dokręcenie śruby ?

Nigdy nie stosowałem żadnych klejów na gwinty i nigdy mi się nic nie odkręciło :thumbsup:

Napisano

Jak czytam, że wam się śrubki odkręcają to się dziwię. Większość śrub pokryłem zwykłym ŁT, gdyż miałem problemy z odkręceniem. Przez cały poprzedni sezon NIC się nie odkręciło, ani poluzowało.

Napisano

A może wystarczająca jest odpowiednia siłą dokręcenie śruby ?

Nigdy nie stosowałem żadnych klejów na gwinty i nigdy mi się nic nie odkręciło :thumbsup:

Mi także... ;)

Napisano

Producenta rypka czy dasz radę odkręcić, czy nie. On chce unikać powszechnych np w USA procesów wytaczanych za byle co i zwykle wygrywanych przez konsumentów. Zanim napiszesz "bo producenci robią tak i tak" pomyśl o tym, że pobudki producenta nie są takie same jak klienta.

Napisano

W tym wypadku smarowanie klejem co utrudnia odkręcanie, ale jego nie uniemożliwia jest jak najbardziej uzasadnione. Jak wiadomo śruby lubią się odkręcać podczas wibracji. Wyobraź sobie co by się stało jakby Ci odpadł hamulec podczas zjazdu. Gra nie warta ryzyka.

Raz posmarowałem zwykłym smarem śruby od bloków i tego żałuje.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...