Mod Team anarchy Napisano 12 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 podążyłem tym tropem w domuże dziurki są w stali i poczemu wiemy od dziecka, ale wg mnie dyskusyjną sprawą są dziury odpowietrzające.Ale żeby nie było - przepatrzyłem w domu 7 ram, 3 szosy, jakiś mieszczuch, 3 x mtb, stal od zwykłej i rur ze szwem, przez columbusa spirita, reynoldsa 521, tange, TrueTemper po mojego columbiego nivacroma w Sarnie. Puch, Rychtarski, Basso, Kona, Dimaond Back, Relaight itdWszystkie, ale to wszystkie są zeżarte. Relaigh na reynoldsie jest najmniej tylko z tego względu, że ktoś całkiem mądrze na etapie produkcji pomalował ramę od środka (nie licząc piór naturalnie). Niemniej jednak w zakątkach gdzie rura wchodzi w łącznik (mufę) nawet tu rudej jak mchu w lesie. Część ram pozostawiona od zawsze z otworami, część (głównie mtb) z zaklejonymi. Wietrzone, suszone, dmuchane po jeździe i na zimę. Żadna nie licząc słabego zabezpieczenia Sarny specyfikiem z casto nie zabezpieczana (nie licząc suportu gdzie włazi paluch i mazidło).Jest jakaś prawidłowość bo nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neski Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Tak żeby wrócić trochę do tematu lutowani i spawania ram - jak zrobić stół/stojak/trzymadło do takich prac: http://www.instructables.com/id/Bicycle-Frame-Building-Jig/?ALLSTEPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 o, dwg! jak miło A jest gdzieś plik "Jak nauczyć się lutować ramę w weekend"? Dla zainteresowanych tu np profile do kupienia w Pl: http://www.andrzejewski.pl/seria-90-z-rowkiem-roboczym-10mm,74,gl.htmlAle jak patrzę na szybko na złożoność elementów stołu to tak jak kiedyś już pisaliśmy - po taniości nie będzie.. Ceny profili? Tych o właściwym przekroju i odpowiedniej sztywności - od 150zł wzwyż/ za metr. Do tego obróbka skrawaniem i na dzień dobry 1000 nie nasz, a jak w 2 by się udało to sukces.Przy okazji - zastanawiam się czy ten stół nie jest z lekka przekombinowany. Chodzi mi głównie o suport - prościej było by z pewnością osadzić mocowanie suportu w jednym punkcie z obrotem w osi a nie poprzez frezowany łuk w bloku stali.No i pamiętać należy, że to co na zdjęciach to nie wszystko do szczęścia (mini ramiak do tylnych wideł, uchwyty do przelotek, chwytaki do rur górnej, głównej, frez sterówki , suportu, planowanie itd itd..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neski Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Wg mnie jak ktoś kumaty w rękodziele to może posłużyć jako wzór do własnej twórczości, nie koniecznie musi to być wykonane z profili alu - taniej będzie zrobić coś takiego z kątowników lub profili stalowych. A dostępność stalowych zaczyna się od najbliższego złomu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Wiesz, jak ktoś chce tanio to może i tak:Profile stalowe tak, i to zdecydowanie taniej ale i możliwość "błędu" jest większa. Profile aluminiowe mają tu ten plus że są "samonastawne". Przy stali zyskujesz na początku ale potem trzeba się trochę nagłowić jak to wszystko równo i prosto złożyć do przysłowiowej "kupy".A i tak wracamy do początku tego wątku i w ogóle rozmów o budowie ram. Stół sam nie pospawa, polutuje ramy, Potrzeba człowieka i doświadczenia ( o oprzyrządowaniu nie wspomnę). A dostępność stalowych zaczyna się od najbliższego złomu I tak wygląda pierwszy krok do "bylejakości". Po profile idzie się do składu metali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neski Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Niby Ti ale i tak warto oko uradować http://www.bikerumor.com/2013/12/14/factory-tour-guru-cycles-part-3-titanium-frame-building-painting-and-finishing/ Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 właśnie...miałem wrzucać ale ta tęcza na spawie.. z drugiej strony się nie znam się kompletnie...mnie te napaprane spawy nie radują, kompletnie...Z drugiej strony, tu link do tytanu, zaraz obok do ich carbonu. W takiej polskiej gazecie na "b" jak by to pokazali w dwóch numerach jeden po drugim zaraz piszczelibyśmy "że, oho, ktoś grubo posmarował za artykuł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 hehe... Znać że humanista wrzucił. Bo mnie sie właśnie te "tęcze" podobywały, a tu sie okazuję że to-to lipa jest nie robota Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ale żeby tylko nie zrzędzić (wszak idzie Brodaty/albo już przeszedł) taki tam jeden z tych tzw "dziesięciu".Cieszy oko od jakiegoś czasu na pulpicie to podzielę się z Kolegami, pomyślałem. Szczególnie, że firmy rzadko przywoływanej. A szkoda, bo np ich Ultimate Strong do dziś mam w sercu (i żal że pozbyłem się tak lekko).Nie przedłużajmy zatem: TANGE (tylko czemu po wbiciu w net pokazują się damskie tyłki? )Specjalnie dla Serdecznego Kolegi Ivana wersja RAW + RAINBOW jak dla mnie... MISTRZOSTWO ŚWIATA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ojstary... Chcesz mi mokrysen zafundować na dziśwnoc ? Dlatemu jak myślę o Kribusie to myślę że tak bardzo szkoda tęczy i sórowizny... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 jak dla mnie... MISTRZOSTWO ŚWIATA! Bez dwóch zdań arcydzieło. Ale są spawy, którymi nie umiem się zachwycić. Weźmy podany niżej tytanowy Ogre, bodaj pokazywany miesiące temu: http://brimages.bikeboardmedia.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/02/Ogre-MTV-Curved-Downtube-2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nic dziwnego, że się nie zachwycasz. Jak by mi spawacz podsiodówkę do suportu przykleił zamiast przyspawał też bym się nie zachwycał. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wracając do tematu (na temat Rudej Zośki, to chyba warto byłoby oddzielny wątek założyć), krótki filmik o kolejnym budowniczym, tym razem z Brian Rourke Cycles. Meet The Maker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Mówisz i masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Można?Pewnie, że można... http://www.thebicycleacademy.org/2013/03/16/swarf-cycles/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ale, że co można? nauczyć się lutować? Tylko Syn Wielkiego R twierdzi, że "nie" (pilnuje interesu? hehe)Czy że można fula, bo ten z linku Adamos (no Adamos..), że brzydki jak noc to jedno, że prymitywny do bólu to dwa ale za mocowanie dampera pomiędzy suportem w główną rurą należy się pała, doba w kozie i Tablica profili stalowych na pamięć!Piękny ful ze stali? Z pewnością nie stary (w pewnych kręgach popularny) sakim ale już NakedBikes z 2009 roku ( no i ta alt-kiera !) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie, no roweru to wogóle nie komentuję. Jaki by nie był, chodzi o to, że chłopak u nich kurs ukończył i już ramy sam trzaska.Te ze zdjęcia, to nie wiem czy dla kolegów, czy na sprzedaż, ale ważne że "własnym sumptem" zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ktoś się wybiera w kwietniu na Bespoked? Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Napisz kiedy chcesz być, to będę celował w inny dzień aby się nie spotkać Oferta Dla Rannych Ptaszków na Bespoke, które przenosi się do Londka... Szacunek... I. PS A NAHBS w tym roku dopiero w połowie marca, w Vegas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 9 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Jakiś czas temu, zmotywowany zmaganiami kolegi Anarchiusza z Rudą Zośką, napisałem krótki e-mail do Zakładu Korozji i Technologii Antykorozyjnych przy Instytucie Mechaniki Precyzjnej (a konkretniej jego Kierownika, Pana dr Lecha Kwiatkowskiego). Zasadnicze pytanie było proste i dotyczyło najskuteczniejszej metody/technologii/środka zapobiegającego zżeraniu przez Rudą profili zamkniętych (a konkretniej stalowych ram rowerowych).W odpowiedzi, znalazłem informację o "drogim tropie", który sugerowany był już przez Kolegę Anarchy, tzn. o tzw. środkach ochrony czasowej, które były (i są tylko fabrycznie) aplikowane do profili zamkniętych pojazdów samochodowych (z zaznaczeniem iż są to środki silnie penetrujące). Konkretnych preparatów i ich dostawców Pan Kwiatkowski nie wskazał (ponieważ się nimi nie zajmuje oraz stricte tym tematem), ale przypomniał że przy ich zastosowaniu należy stosować ściśle określone procesy technologiczne. Nie sądzę aby mowa była tutaj o wspomnianym już Fluidolu, czy Dinitrolu, ale kolejnym tropem w sprawie niech będzie ta strona: http://www.w114-115.org.pl/j/index.php?option=com_content&view=article&id=300:test-rodkow-do-konserwacji-profili&catid=5:warsztat&Itemid=28To na razie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 9 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 o.. znalazłeś "mój" test JA delikatnie wspominałem o oldtimerach Jak dobrze kto poszuka znajdzie dużo precyzyjniejsze artykuły, plus zdjęcia, masy itd itd... Wystarczy chcieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Kłaniam, Z cyklu "spawanie NIE dla każdego" Zdjęcie z artu na Bajkrumorach o fabryce Intense w Stanach Po lewej stronie spaw położony przez profesjonalistę, reszta to podchody greenhorn'a Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zacznijmy od tego, że jakiekolwiek spawy pownna położyć osoba z certyfikatem, która wie na czym polega spawanie. Ale niezależnie od tego cienkie blachy same w sobie stanowią wyzwanie i nawet profesjonalista musi mieć z nimi najpierw doświadczenie. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinBB Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Kłaniam, Z cyklu "spawanie NIE dla każdego" Zdjęcie z artu na Bajkrumorach o fabryce Intense w Stanach Po lewej stronie spaw położony przez profesjonalistę, reszta to podchody greenhorn'a Szacunek... I. Co prawda mam niewielkie doświadczenie w spawaniu MMA,a TIG'iem dosłownie 3 razy spawałem,i to bez gazu,ale żeby wypalić dziurę tigiem to naprawde,albo materiał naprawde ma jakieś dzikie wymagania technologiczne,albo ktoś dla żartu nastawi za duży prąd,albo serio ktoś jest bardzo "tępy" Toż to ja taki 5cm łądny spaw potrafie tigiem położyć......... Tofi,jeśli chodzi o spawanie i certyfikat,to jest taki pic,człowiek który nigdy nie spawał,ba,nawet ten co coś tam spawał w miesiąc nie opanuje sztuki,toć tylko już nie będzie robił smarków a "spawy" jako takie,a właśnie miesiąc trwa szkolenie+papiery na spawanie tig,mig,mag,mma i butle:D Wedug mnie za spawanie nierdzewki powinien braćsięspawcz który ma min.5 lat doświadczenia w metodzie,a i z rok najmniej spawa już w tym cudzie...dobra spoina nie wystarczy że tylko dobrze wygląda,swego czasu przez siatke powiązań itd. dostarczyłem moją spoine wykonaną MMA elektrodu rutylową 3.2mm,w blasze 4mm(spoina czołowa)przy prądzie 160A,na oko mojego ocja,moje,i Amatora spawarki spoina była bez zarzutu,ba,niektórzy twierdzili że tonie mma tylko tig był,piękny przetop,i spoina wizualnie na 5,ale badanie rtg wykazało jasno-wtrącenia żużlu w spoinie,a więc albo lipne elektrody,a najpewniej nic nie wyszło spawacz:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.