Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 To było raczej do kolegi który deklarował pobyt w Albionie i jak mi sie przez to zdawa pewnego skila w języku Trzęsidzidy... No personal offence Anarchy Ożężwtwarz... Teraz bedziesz mnie za słówka łapał? Poprostu 4 lata pracowania w przemysłowej produkcji chłodzonych i mrozonych deserów spowodowało że wszystko co słodkie wpada u mnie do kategorii "ciacho" Wiem doskonale ze brulee to nie drożdżak z kruszonką Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Co do samego spawania TIG'iem to w Polsce są niezłe kursy/szkolenia za spoko kasę. Gorzej z doświadczeniem ukierunkowanym stricte w kierunku budowy ram rowerowych. Też kiedyś nad tym się zastanawiałem, kurs nie drogi, w Polsce konkurencja praktycznie żadna, tylko trzeba się przyłożyć, spawać, spawać i jeszcze raz spawać. Pan R czy reszta niewielkiej paki mają sporo latek doświadczenia ale nie są niedoścignieni. Spawanie ram jest sztuką samą w sobie ale bez przesady nie rozczepiamy atomów... Ta akademia w UK to super sprawa tylko oby lepiej szkoliła niż CyTech Kolejna sprawa to zaplecze narzędziowe a głównie stelaż do projektowania i składania ramy, gdzie to kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kolego... Znowu mądrościami sypiesz... My tu o LUTOWANIU ram piszemy a nie spawaniu. To są dwie zupełnie inne techniki i zestawy narzędzi... Kupić wszystko można, ale do tego trzebaby googlacza użyć a to takie skomplikowane... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 jak sama nazwa wątku mówi "lutowanie ram" nie spawanie Spawanie TIGiem i owszem, możesz zrobić kurs I stopnia drugiego itd ale znajdź mi proszę -raz dobrą szkołę (nie licząc chyba Gliwickiej) dwa-kurs spawania 2 rur okrągłych To nie żart-kursy sporządzane w Polsce i gdzie indziej opierają się na potrzebach zawodowego spawania przemysłowego - bruzda w dół, bruzda w górę, pachwina, czołowo i tyle (uogólniam). Nam chodzi o lutowanie -trochę delikatniejszą technikę dla cieńszych profili, dająca ładne przejścia lub możliwość korzystania z łączników. I tu w doniesieniu do warsztatu już mam sporą różnicę -średniej klasy "spawarka" koło 10tys zł, dobry palnik do lutowania około 1-1,5tys Lutowanie nie nagrzewa tak rur, nie odkształca termicznie itp. Ale proszę polutuj mi dobrze górne pióra z podsiodłową.... .. i nie "stelaż" a "stół", po prostu (na forach USA można znaleźć jak taki zbudować, jak masz dobry zakład pod ręką, sporą wiedzę jak ma to wyglądać itd to Ci zrobią, a jak chcesz dam Ci link do firmy włoskiej która robi piękne stoły) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kolego Ivan proszę się nie denerwować. Ja leniwy nie jestem i program kursu czytałem, nie wiedziałem tylko jaki jest program Bicycle Academy. Post dotyczył małej polemiki z kolegą anarchy, który zasugerował (słusznie zresztą zapewne), że porządnej ramy w teren zapewne za pierwszym razem i w tydzień taki laik ja nie zbuduje. Co do różnic w obu kursach, to wolałbym chyba zapłacić trochę więcej i (pomalowaną!) ramę zabrać ze sobą do domu. PS. ja się palnikiem kuchennym lubię bawić (takie kuchenne zamiłowanie i hobby) i krem również lubię Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Spoko-floko. Jak mi się zdawa TBA i BbD to niejedyne kursy budowy ram w UK. Porozglądam się i zaraportuję... Bottom line ciagle pozostaje taka sama. Po tygodniowym kursie zarysowujesz powierzchnie problemu, na pewno go nie zgłębiasz. Wtedy już pozostaje inwestycja w wyposarzenie lub same rury i wynajmowanie warsztatu. I praktykować, praktykować, praktykować... BTW TBA ma sklepik z rozmaitym dobrem do budowy ram. Nistety rur tam nie znalazlem... https://weldspeed.com/bicycle/home.asp Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 TBA ma sklepik z rozmaitym dobrem do budowy ram. Też już widziałem i rurek nie znalazłem, a kolega anarchy jak mi się zdaje obiecał podrzucić linki do sklepów z tanimi rurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ivan rur a rur dostaniesz tutaj, może to Stany ale zobacz ilości mnogości i ceności po taniości.... (jedną czy dwie angielskie lat temu kilka wyhaczyłem ale ceny były dużo wyższe i mniej "taniego materiału") Cycle Frame Tubing :: Nova Cycles Supply Inc. :: The Framebuilder's Source" is the dominant supplier of cycle frame building materials in North America ps: na ten przykład 110 dolaresów za komplet rur pod 29 to chyba źle jest Panowie prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Spoko My tu o LUTOWANIU ram piszemy a nie spawaniu. Oj wybacz paniczu, jak żem mógł popełnić takie faux pas... Swoją drogą takie lutowanie jest równie mocne jak spawanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 nie Mixchris - puszcza po pierwszym wiosennym deszczu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Oj wybacz paniczu, jak żem mógł popełnić takie faux pas... Przykro mi. Nie zasługujesz To ponownie pokazuje tylko jak dalece Europa zasnęła w swoim sosie... Przychodzi wszystko zza Wielkiej Sadzawki ściągać. I ponownie owoc poszukiwań z czasu zeszłorocznego NAHBS. http://www.kvastainless.com/shop/ Niezwykle interesujący projekt. Rury robione z recyklowanej stali nierdzewnej. Cena wręcz śmieszna w porównaniu do Reynoldsa 931, 953 lub Columbusa XCr. Co dalej i jeszcze bardziej ciekawe większość setów ma dyskretną notkę że nie były testowane w konstrukcja MTB - czyżby jakaś sugestia co do zastosowania stali nierdzewnej w ofrołdzie? Stawiam żołędzie przeciwko dolarom że w tym roku na NAHBS jeszcze więcej wystawców zaprezentuje konstrukcje z armatury KVA Stainless... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 ...ja się nie założę bo też spodziewam się "wysypu" nierdzewki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 za komplet rur pod 29 to chyba źle jest Panowie prawda? fajne te frame sety są i rzeczywiście nie jest drogo, chociaż Columbus pod szosę już 169 Waszyngtonów... Ivan, a podrzucisz jeszcze tego linka gdzie wyczytałeś, że nierdzewka taka trudna w lutowaniu jak tytan? Dzięki, bez odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 nie Mixchris - puszcza po pierwszym wiosennym deszczu.... eeee... to słabizna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 adamos- weź pod uwagę fakt że jak powstała XCrka Columbiego to (podobno) na samym początku jedna firma umiała to połączyć porządnie na świecie.... Z tytanem jest kwestia środowiska, z nierdzewką problem z warsztatem w dłoni (jak zrobisz na creme brule tęczę to już znak, że się nadajesz hehe) Aczkolwiek właśnie KVA st chce wdrożyć mocno technologie taniej i prostej obróbki stali nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Garść FAQw i sugestii ze stronki KVA: http://www.kvastainless.com/bicycles-frequently-asked-questions.html Może nie wynika z tego expersis verbis że to poziom tytanu ale rekomendacja stosowania najwyższych standardów, jak i to co napisał Anarchy o Colubusie sugeruje jak powyżej... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walter Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Swoją drogą takie lutowanie jest równie mocne jak spawanie? Lut sam w sobie jest słabszy, ale jak ze wszystkim trzeba go więcej nalać i załatwione. Lubicie oglądać to proszę http://www.velociped...o-1-a-6180.html W każdy piątek ktoś otwiera temat i wszyscy wrzucają foty co robili w tygodniu. Wchodzicie na własną odpowiedzialność, sporo tego Dodam przezornie że niektórych na mdłości weźmie bo kilka osób tam węgiel klei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 I potwierdza to co? To że Hamburgery są jednak do przodu psiakrewka... Niech sobie kleją plastik nazdrowie Tak sobie myślałem pomiędzy zakupami sera i pomidorów że sens kursów budowy ram jest dwojaki. 1. Kończysz kurs po to aby mieć własnoręcznie wykonaną ramę. 2. Kończysz kurs po to żeby w ten czy inny sposób kontynuować budowę ram. Opcja numer 2 bardzo mi odpowiada, ale skala inwestycji w miejsce i sprzęt przyprawia o permanentny bool ósemek... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nie tylko w Hameryce. Onegdaj (nie wiem ile to jest czasu temu) chłopak z Połednia zapoznany dzięki aaalegro podesłał mi pdfa ze swoją robótką ramy z węgla na rdzeniu. Węgiel dobrej klasy kupisz w Polsce, z żywicami jest podobnie. Filmików jest od diabła na necie. Informacje po polsku nawet na forum laminarzy znajdziecie. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od chęci. Dla tych najbardziej chętnych mogę odsprzedac książki o kompozytach, np "biblię Królikowskiego" lub pełną ciekawych wzorów macierzy do wyznaczania matematycznie odpowiednich układów włókien itd (z czasów gdy metody elementów skończonych "śmigały" na pentiumach II) Z tego co piszesz w pkt 1 i 2 -sam podejrzewam, że taki kurs robiłbym tylko po to żeby pozbyc się strachu przed palnikiem i kontynuowac to samemu. Punkt pierwszy sam w sobie by mnie nie interesował - jestem pragmatykiem-za podobny pieniądz wolałbym zamówic customa (i jak na razie tą drogą poszedłem). Dochodzisz do tego o czym ja myślałem dziś w ciągu dnia i pisałem kilka dni temu. 2-3 "dobrych znajomych" robiących wspólnie kurs i składających razem jeden mały warsztat by kontynuowac naukę. Mam gdzieś pozapisywane linki do ciekawych stron poświęconych budowie ram, łącznie z forami w których ludzie wymieniają się uwagami na temat spawu, lutu itd. Wrzucę pewnie po weekendzie (linki mam na kompie zawodowym). A tak na boku a zarazem w temacie-byłbym przeszczęśliwy gdybyśmy byli tu "przypadkiem" świadkami zrodzenia się czegoś więcej niż tylko "gadek forumowych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Poczytałem, poszperałem i niestety dochodzę do podobnych wniosków: 1. po pierwsze gdyby zapadła decyzja o budowie ramy, to nawet przy dobrze zaplanowanym urlopie (tani przelot, możliwość noclegu u rodziny lub znajomych, itd., itp.) to ciągle jest to inwestycja do przemyślenia z racji tego, że istnieje ryzyko niewystarczającego opanowania nowej sztuki w czasie i możliwość skiełbaszenia wymarzonego ramolca Muszę też przyznać, że trochę mnie nastraszyliście tym lutowaniem nierdzewki. Jak dobrze rozumiem koledzy, to ta metoda z użyciem stali KVA i rurek MS2 jest tą innowacyjną, łatwiejszą metodą, o której wspomniał anarchy? Jeśli utrzymanie temperatur podczas lutowania w tak wąsko zakrojonych przedziałach, ma aż tak istotne znaczenie, to należałoby się dobrze zastanowić z jakim dokładnie rurkami pracować. Może macie jakieś sugestie? 2. punkt 2 kolegi Ivana - no tu się zgadzamy i innej drogi chyba nie ma. Jeśli już człowiek w siebie "zainwestuje", to takiego skilla należałoby rozwijać - zamiast spocząć "na laurach" i puścić wszystko w niepamięć. Pomysł o skrzyknięciu kilku zapaleńców i postawieniu warsztatu kolego anarchy jak najbardziej słuszny i mający sens, ale tylko jak odległości dotarcia do niego, samych zainteresowanych są akceptowalne. Dodatkową przeszkodą są deficyty w zasobach wolnego czasu. 3. ostatni - najbardziej realny, ale też najsmutniejszy dla mnie scenariusz to: zamówienie ramy pod "międzypokoleniowy" rower i rezygnacja z nabycia niewątpliwie przydatnego skilla. PS. możecie potwierdzić, czy tylko w mojej przeglądarce nie działa "Tube Notcher" ze strony NOVA, którą wrzucił anarchy (zakładka Tube Mitering)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 wracając do tegorocznego NAHBS-bikeradar jak zawsze szybszy od ChuckaNorrisa -prezentuje pierwszych wystawców. Niestety ulubiony mi EnglishCycles znów mnie nie zawiódł i doszczętnie rozłożył na łopatki.... Wyprowadzenie linki koło przerzutki z tyłu w czarnej terenowej "damce" czy stalowe korby do roweru aero .... mistrzostwo świata...ech... czapki z głów Panowie gdy będziecie to oglądali... http://www.bikeradar.com/news/article/nahbs-2013-english-cycles-36527/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 anarchy, ale kolega Ivan jest równie szybki jak bikeradar i temat już jest...od wczoraj http://www.forumrowerowe.org/topic/129986-nahbs-2013-swieto-pelnego-kastoma/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 23 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 upsss.... tylko dlaczego ja nic nie wiem... a tak przy okazji - adamos, Ivan, Kazafaza i cała reszto Przecudnej Brygady - jak takie zdjęcia na Was działają? Motywatorsko - tak , zapisuję się na kurs, kupuję rury, nawet mam imadło i młotek. Czy raczej.."nosz k... to jest chyba poza moim zasięgiem..." (najgorsze, że zarówno finansowym jak i w odniesieniu do rzemiosła/sztuki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Zaczynam regularnie wysyłać Euromillion Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie ma się co tak podniecać Panowie na razie nic rewolucyjnego czego by nie było w 2012 nie spostrzegłem. Standardowo wszyscy zafiksowani na stery Chris King'a jak by innych nie było. A rozwiązanie z linką tylnej przerzutki wychodzącej z chainstay'a też już było... ENGLISH były nawet ciekawsze rozwiązania jak przewód poprowadzony w widelcu link Swoją drogą rowerki śliczne i ładniej wyglądały by na choince niżeli w trasie no ale w końcu to NAHBS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.