diaglab Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Dziękuje za odpowiedz;) to ze jest to lutowane to ja wiedziałem, tylko nie wiedziałem czy może pod spodem jest spaw zazwyczaj jak ogladalem lutowanie ram to bylo na murach. Jest ktos w stanie powiedzieć jak mocne jest takie polaczenie w porównaniu do np spawania?
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 12 Maja 2015 Generalnie rzecz ujmując połączenie lutowane jest słabsze niż spawane, przweażnie ze względu na wytrzymałość metali używanych do samej operacji. Poszukiwania w sieci wskazują całę mase tabel z zależnościami od tego jakie elementy są lutowane, w jaki sposób i jakimi metalami. Jeśli bawi Cię numerologia stosowana możesz sobie poszukać. Jednakowoż fakt że ciągle lutuje się ramy pozwala spać spokojnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo konstrukcji rowerowych budowanych na podstawie tej trchniki. Szacunek... I.
djzatorze Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Jak się mają temperatury topnienia tegoż twardego lutu w ramie do temperatury utwardzania bezbarwnego lakieru proszkowego? Ktoś wie gdzie szukać takich informacji?
Mod Team anarchy Napisano 12 Maja 2015 Mod Team Napisano 12 Maja 2015 no bez przesady, żeby lut twardy wytapiał się w piecu podczas lakierowania proszkowego Ktoś pytał po co się lutuje zamiast spawać? Ponieważ lut nie nadwyręża temperaturowo stali. Jak pewnie nie raz wielu widziało (mam nadzieję że na foto a nie u siebie w garaż) rama spawana potrafi strzelić zaraz za spawem a w przypadku lutowanej na lucie. Lutowanie nie "ściąga" też tak ramy jak spaw, jakiś czas temu wąsaty Tom pokazał jak lutować ramę... na kolanie, dosłownie!No i nie oszukujmy się - spawać "z ręki" takie cienkościenne rury po 0,9mm trzeba mieć naprawdę rękę i oko najwyższych lotów. Z lutem jest prościej.To co powyżej w żadnym wypadku z własnego doświadczenia, only zasłyszane. Choć nie raz we właściwych miejscach
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 12 Maja 2015 Jak się mają temperatury topnienia tegoż twardego lutu w ramie do temperatury utwardzania bezbarwnego lakieru proszkowego? Ktoś wie gdzie szukać takich informacji? Temparatura w piecu do wypalania i utwardzania proszku 80 do 200 st Celsjusza, w zależnosci od fazy. Temperatura topnienia miedzi 1084 st, temperatura topnienia srebra 962st, temperatura topnienia mosiądzu poniżej 1000st, temperatura topnienia brązu 940-1084 stopni. Takze luuuz Za Prezesem, zalety sa oczywiste, z wad to oprócz niższej wytrzymałości konieczność wyjątkowej pracyzji i czystosci przy robocie jeśli chce się zachować jak najwyzsze paramatry spoiny, wysoka temperatura użytkowania połączeń lutoweanych może powodować ich degradację, konieczność używania osłonowych flux'ów dla podniesienia czystości lutowanych elementów Jednakowoż w przypadku ramy rowerowej, jej nagrzewanie do 800 czy 900 stopni raczej nie wchodzi w rachubę. No chyba, że ktos ma na imię Flasz Gordoński i od samego tarcia o powietrze gotuje nabiał na twardo Szacunek... I.
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 15 Maja 2015 Kłaniam, I jeszcze krótka impresja filmowa z Bispołka https://vimeo.com/127590727 Szacunek... I.
Mod Team adamos Napisano 15 Maja 2015 Mod Team Napisano 15 Maja 2015 I tak wygrywa fotel na biegunach.
Mod Team anarchy Napisano 18 Maja 2015 Mod Team Napisano 18 Maja 2015 takie tam wynalezione w necie "przypadkiem": niby "zwykłe" haki, łączniki, ot trochę chromu, niby "zwykły" randoneur......jest tylko jedno małe "ale" - to polskie Szukajcie 3,14 a znajdziecie
Mod Team adamos Napisano 18 Maja 2015 Mod Team Napisano 18 Maja 2015 Takie tam oldschool'we robótki z Coconino Cycles.http://coconinocycles.blogspot.com/2015/05/3rd-cruiser-down-off-for-birthday-week.html
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 26 Maja 2015 Kłaniam, Troszeczku to wzięło-zajęło ale jest Z wizytą w Exigo Bikes Lojalnie uprzedam, jest tego duuużo pisaniny. Jak by ktoś niezdzierżył to linka do fociszonów i garść informacji praktycznych na końcu Szacunek... I.
thomasz Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 pełna 'profeska' Panie Ivan. Czytnąłem od dechy do dechy z przyjemnością
djzatorze Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 @IvanMTB: Nie wiem co powiedzieć, kawał dobrej roboty
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 26 Maja 2015 Dziękuję za uznanie dla mojej grafomanii Szacunek... I.
Mod Team anarchy Napisano 27 Maja 2015 Mod Team Napisano 27 Maja 2015 Ivan, czochram czołem o żwir ziemi paprykarzowej...cały ten wywiad... to "brzmiało" jak zalążek dobrego portalu rowerowego ps: ghm ghm.. a gdzie jakiekolwiek słowo o tych naukach u mistrza Rychtarskiego? Czyżby się ostatnio komuś coś przejęzyczyło?
porcelanowy Napisano 27 Maja 2015 Napisano 27 Maja 2015 Powitoł Może to niewygodny fakt Dzięki Ivan, czytało się dobrze
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 27 Maja 2015 ps: ghm ghm.. a gdzie jakiekolwiek słowo o tych naukach u mistrza Rychtarskiego? Czyżby się ostatnio komuś coś przejęzyczyło? O widzisz... Umknęło mi to z pytań. Przewinęło się to w rozmowach, uderzę do Bartasa i zapytam co to za insynuacje były jakiegośtam romansowania z Miszczem R... Szacunek... I.
Venec Napisano 27 Maja 2015 Napisano 27 Maja 2015 Bardzo ciekawie się czytało, oby więcej takich artów o stalówach
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Maja 2015 Autor Mod Team Napisano 27 Maja 2015 Oki... To już wiem jak to było z Mistrzem R. Bartas zgłosił sie do niego aby ten mu ramy w/g projektu klepał. Miało to-to iść na handel do UK. Jednakże po kilku sprawdzeniach projektów i przedstawieniu listy wymagań padło sakramentalne: Ale tak się nie da panie Basiński... i taki był koniec współpracy... Szacunek... I.
Mod Team anarchy Napisano 27 Maja 2015 Mod Team Napisano 27 Maja 2015 hehejak w tym dowcipie o wygranej wołdze na Placu Czerwonym
Mod Team adamos Napisano 27 Maja 2015 Mod Team Napisano 27 Maja 2015 Dawid, a może by tak podsunąć listę podobnych pytań Mistrzowi R, skoro nie chciał nas oglądać w swoim warsztacie na ostatnim Paprykarzu?Takie rzeczy zawsze czyta się niezwykle ciekawie.
Mod Team anarchy Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Napisano 28 Maja 2015 Adamos, a myślisz, że ja z nim o czymś takim nie rozmawiałem?No ale przecież w bB już napisali.Ale spokojnie, może to się zmieni. Kto podgląda warsztat Rychtarskich widzi, że wyszli do ludzi (fb0. Kuba wprowiadził trochę świeżego powietrza i być może tej jesieni by się coś udało
Mod Team adamos Napisano 8 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2015 Do poczytania:http://road.cc/content/blog/153586-why-bother-brazing
Mod Team adamos Napisano 30 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2015 Znaliście takie? Sława przemysłu. 1935r., podobno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.