Skocz do zawartości

[Allegro] Jak podobają się wam zniany?

szybkilopez

Rekomendowane odpowiedzi

Allegro upodabnia sie do najwiekszego konkurenta (oh, rly?) jakim jest ebay. Zapewne liczy, ze klient zagraniczny ktory wejdzie nan nie zostanie odstraszony obcym mu layoutem i dziwaczna obsluga. Standaryzuja sie. Ot, moje wnioski.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Niedługo wszyscy przejdą na gumtree

Dałbym Ci nominację do Złotej Maliny miesiąca - ale takiego rankingu się na forum nie prowadzi. Allegro ma monopol na rynku praktycznie 100%, a jego największy konkurent e-bay poniósł w Polsce wielką porażkę. Czegoś takiego jak Świstak, to pewnie ludzie nawet nie kojarzą (ostatni raz zaglądałem tam - nie pamiętam). Zrezygnować z Allegro z powodu intefejsu... Naprawdę zacny pomysł!

Zastanawia mnie skąd niektórzy panowie biorą liczby i stwierdzenia. Skąd ta informacja, że 95% się nie podoba lub że wszyscy odejdą do konkurencji, której de facto brak.

Tak na ogół czytając posta o zmianie na facebookowym fanpage'u allegro można dojść do wniosku, że na 100 negatywnych komentarzy przypada jeden pozytyw, więc w sumie wyszłoby 99% , ale już zaokrągliłem na rzecz osób, którym się podoba do 95% ;)

Może to też to, że osoby którym się podoba i nie mają zastrzeżeń to nigdzie nie szukają allegro i nie piszą, aczkolwiek większość to negatywy

Komedia , sprzedaż spadła praktycznie do zera !

Wystawiłem rower na wyróżnionej aukcji , wybuliłem za to 19złotych.

Dziennie na starym wyglądzie było 250wyświetleń , całkiem sporo.

Od momentu wprowadzenia nowego wyglądu tj od ok. 30 godzin miałem AŻ 40 wyświetleń mojej aukcji !

Porażka , miesięcznie sprzedawałem kilka/kilkanaście przedmiotów i rezygnuje z serwisu.

Tablica już dawno przebiła allegro popularnością , wystarczy spojrzeć na liczbę wystawionych rowerów na tablicy;)

Ogólnie jestem zawiedziony , muszę anulować licytację bo nie sprzedam roweru za 20% wartości.

Kiedy już wrócą do starego wyglądu to może jeszcze skorzystam z serwisu.

Pozdrawiam

Strona jest okropna, a najgorsze jest jej mulenie. Na laptopie to działa strasznie wolno. Kiedyś się szybko kliknęło, szybko się załatwiło, teraz zanim się to wszystko po ładuje, przeskoczy etc, to można by "kawę wypić". :)

Do ebay'a bym tego nie porównywała, bo ebay jest szybki i nie utrudnia życia, a to alledziadostwo wręcz odwrotnie

Jak dla mnie tragedia :(
Niby ma to polepszyć funkcjonalność, niby ma być łatwiejsze w obsłudze i bardziej przejrzyste... a tymczasem wszyscy tylko narzekają, no i mają rację, bo obecny wygląd to koszmar :(
Ja nie wiem, dlaczego allegro nie słucha głosu swoich "konsumentów" którzy przecież dają mu zarobić? ;/

Jak piszecie, że zamula na tym czy na tamtym to określcie w przybliżeniu jaki to sprzęt... Też korzystam z laptopa (4 letniego, nie robiącego szału T8100 2x2,1GHz, 3GB, Win Vista) i na Operze nic nie zamula, no może czasem przesył danych, ale to nie wina interface'u przecież, a ostatnich ataków DDoS.

Strona mobilna na fonie z 2x1GHz też działa ładnie na Operze Mobile i w sumie za powolne wczytywanie powinienem winić Orange i ich 3G :)

Powtarzam. Allegro kieruje sie na szersze wody, nastawiaja sie na klienta ktory dotychczas korzystal z ebay. Wejdz na ebay, kategorie i wpisz haslo. Teraz popatrz. Zaraz zrob to samo na Allegro? I jak? Cos przypomina... .

Nie wazne co my myslimy, Polak sie przyzwyczai a Inny ucieknie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Porażka , miesięcznie sprzedawałem kilka/kilkanaście przedmiotów i rezygnuje z serwisu.

I perspektywie czasu zapewne stracisz, gdyż po chwilowym zawirowaniu (bo jednak zmiana jest znaczna) ludzie przyzwyczają się do nowego interfejsu i powrócą do allegro (o ile w ogóle odeszli). Prawda polskiego rynku aukcyjnego jest taka, że albo Allegro albo nic.

Muszę się wycofać z mojej pierwotnej oceny, bo po dłuższym używaniu nowego interfejsu stwierdzam, że nowa wyszukiwarka działa sprawniej niż poprzednia. Dużo łatwiej dotrzeć do ofert, które mnie interesują.

Powiem tak... przerost formy nad treścią to co zrobili. Otwieramy allegro i cóż widzimy na pierwszej stronie :whistling: brawo pomysłu dla projektanta żeby głupota była namacalna to by byli już w księdze rekordów Guinnesa. Cóż na tym będzie zyskiwać tylko konkurencja ;) a tablica idzie za ciosem. Sprzedałem już kilka rzeczy bez kosztów :)  Baj baj allegro :bye2:

Jak nie traci jak nie ma wpływów z prowizji ;) a drugie tak jak kolega wyżej pisał, że ilość odwiedzin drastycznie spadała. Sam ostatnio sprzedawałem bluzę na rower i do póki było jeszcze stare było zainteresowanie, a jak weszło nowe raptem skończyło się.

A to jeden z cytatów cafe allegro  "ciekawe jak zaplacimy...czwartek malutki obrót na 3 kontach...od wczoaraj sprzedaż zerowa...a w poniedziałek prowizja...oczywiscie nie zaplacimy bo nam allegro ucięło sprzedaż....ciekawe co na to UOIK...napiszemy do nich w poniedzialek...do kiedy możemy nie zaplacic prowizji bez konsekwencji..." 

I jeszcze jeden.. POPULARNOŚĆ wg allegro !!!

Jak działa nowe allegro? Sortowanie wg popularności to wizytówka bezmyślności tworu Pana Łukasza Nowaka .

Jedna osoba na jednaj aukcji kupiła 100 ramek po 4 zł. Aukcja jest na pierwszym miejscu popularności .

10 osób kupiło po jednym komplecie ramek po 99 zł . Aukcja jest na jednym z ostatnich miejsc na liście.

Teraz znaczenie Nowe Lepsze Allegro przybiera inne znaczenie. Ostatni będą pierwszymi, obniżki to tak naprawdę podwyżki, łatwiej to tak naprawdę trudniej a szybciej to 2x dłuższe wyszukiwanie, kod strony przeładowany i nawet szybki internet w niczym Nowemu Allegro nie pomoże.

Jak piszecie, że zamula na tym czy na tamtym to określcie w przybliżeniu jaki to sprzęt...

Sprzęt jest w tym momencie mało istotny, jeśli na tym samym nie zamula na innych stronach. Allegro to jest tylko strona internetowa w dodatku zwykły portal aukcyjny, która ma być szybki i funkcjonalny, a nie opatrzony w fajerwerki, które tylko wyglądają, a do których potrzeba nie wiadomo jakiej mocy obliczeniowej procesora, 10 terabajtów ramu i może jeszcze za chwilę będzie potrzeba super karty graficznej ;)

Zamulająca działa w tym serwisie, też ciągłe odświeżanie po wyborze bardziej sprecyzowanego pytania (np przedziału kwoty i miasta), żenada. 

Swoją drogą, to chyba tylko w Polsce wchodzi się w takie totalne fajerwerki, zagraniczne strony mam subiektywne wrażenie, że jeśli mają pozostać funkcjonalne to mimo zmian jakie na nich zachodzą, takie pozostają w Polsce jest wręcz odwrotnie :verymad:

Według mnie ruch na Allegro jest spowolniony od kilku dobrych miesięcy i to w większości branż. Ciężko cokolwiek sprzedać jak i kupić.

Bardzo często przeglądam sprzęt audio, telefony, ubrania, sprzęt sportowy, samochody, sprzęt rtv i niestety widać jak niewielu sprzedających jest aktywnych.

Teraz bijemy pianę i tworzymy burzę w szklance wody ale poczekajmy kilka miesięcy, sytuacja się ustabilizuje i wszyscy wrócimy na serwis.

Takie same odczucia miałem jakiś rok temu po zmianie wyglądu www.forumrowerowe.org. Kilka tygodni nie korzystałem gdyż nie mogłem patrzeć na layout, teraz korzystam i nawet nie pamiętam jak wcześniej forum wyglądało. :-)

Źle napisanej stronie i/lub zbyt słabym serwerom nie pomoże nawet najlepsze łącze i sprzęt klienta. Jeżeli na działanie strony narzeka masa ludzi, nie jest to przypadek jednostkowy wynikający ze słabego sprzętu. Dla dzisiejszych komputerów portal aukcyjny nie ma prawa być żadnym obciążeniem. Zresztą, wystarczy spojrzeć na eBay. Przy Allegro to demon prędkości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...