Skocz do zawartości

[gripy] co zrobić żeby się nie kręciły?

bajuwookierun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem:( Mam gripy które bardzo lubię i nie zamierzam z nich rezygnować. W tej chwili są tak rozjechane że po 2/3 skokach czy czymkolwiek są o pół obrotu przestawione a są akurat tak zbudowane że muszą być ustawione dokładnie. Do tego jak obracam je to mi się zsuwają powoli...i co parę kilometrów muszę stawać i je nasuwać z powrotem. Można to jakoś przykleić?? Czymś słabym a nie kropelką bo nie zamierzam przy ściąganiu czegoś z kiery ucinać jej:) Np lakierem do paznokci posmarować? Czy macie lepszy pomysł? Z góry thx!

Napisano

butapren :) nie bedzie problemu z demontarzem, a przy tym jest mocny, butapren łatwo schodzi, mozna go "skulac" i zejdzie chociaz czasem moga pozostac delikatne biale plamki to zalezy od powierzchni ale uogulniajac to na 90% bedziesz zadowolony :)

Napisano

Nie sądze żeby MIC się zgrywał. Lakier do włosów (na pewno najtańszy szajs, nie wiem jak z innymi) jest dość lepki. W połączeniu z mocnym przyleganiem gripów do kierownicy może to dać całkiem niezły efekt.

Napisano

Powaga z tym lakierem? hmm poczekam az Baju sprawdzi :) ja zwykle odtłuszczałem kierę benzynka czy rozpuszczalnikiem, czysciłem od wewnatrz gripy i trzymalo sie dosc ladnie choc zawsze sie troszke przesunie... (zwłaszcza to wkurza przy chwytach mocno anatomicznych - mialem takie cos Velo).

Kiedyś ktoś mi powiedział żeby na mydło montować gripy ze niby jak wyschnie to sie zaklejają i trzymaja ale jakoś nei mam checi tego sprawdzać.

Hmm a z tym butaprenem to jak niby? smarujesz kierę i naciagasz po czym czekasz 12h? Tylko jak to naciagnac jak sa bardzo waskie zeby nie umazac wszystkiego klejem...

Ja proponuję użyć kropelki :P:):D :D :D

Napisano
są akurat tak zbudowane że muszą być ustawione dokładnie.

widze tez masz ergonomiczne gripy. u mnie problem zsuwania sie rozwiazuja znakomicie rogi (do skokow jednak nie polecam :P ). musisz je chyba przykleic :)

Napisano

no butapren schnie 12 h około. no pomazałem nim i zobaczymy co z tego wyjdzie. generalnie dość duża ilość kleju została zsunięta z kierownicy przez wsunięcie gripa ale ten klej jest dość gęsty i pędzelkiem go rozprowadziłem naokoło więc mam nadzieję że coś tam zostało jednak. jutro jak wrócę z pracy na rowerku dam znak co i jak. kropelka to na pewno by złapała ale potem nawet jak potnę gripy to ich nie zdejmę...a permanentne gripy mi nie leżą:) Pozdrawiam! I dam znać!

macrianus2 rogi kiedyś miałem, ale po tym jak kiedyś jeden chciał spenetrować moją przestrzeń międzyżebrową to jednak podziękowałem:). no zobaczymy jak będzie. butapren w każdym razie na pewno w razie nie zdania egzaminu pozwoli się zdjąć...

Napisano

A z tym lakierem to testowałem u kolezanki i sprawuje sie w 100 %. I nadaje sie do tego byle jaki lakier do wlosow. Naprawde swietny pomysł i nie trzeba bawic sie w zadne budpreny :]

Napisano

Podwedzilem mamie lakier na chwile chyba Taft ale pewnie jak koledzy napisali kazdy sie zda bo to cos niesamowice lepkie jest.

Jednak pozniej w razie potrzeby zsunac gripa jest bardzo ciezko.

Zdjalem go w ten sposob ze zaczalem zwijac go w rulon az zszedl - niezle sie przy tym napocilem

Napisano

a nie lepiej użyć dwustronnej taśmy klejącej takiej do przyklejania wykładziny, koszt 2 zł i niebyło by żadnych problemów z demontarzem

Napisano

Z demontażem gripa przyklejonego na lakier do włosów nie ma najmniejszego problemu. Wystarczy wpuscic pod gripa troszeczke oleju nawet takiego do smazenia za pomoca strzykawki , wszystkie gripy jakie miałem tak sciągałem i nie ma z tym najmniejszego problemu. Potem trzeba tylko wytrzec kierownice do sucha i najlepiej ja czyms odtłuscic i jest po sprawie.

Napisano

pozostaje lakier!:) butapren dzisiaj nie zniósł pierwszej próby:( nawet niestety nadaje poślizgu gripom i nijak nie daje rezultatów:( no niestety...przynajmniej u mnie. No ale...Taft na każdą pogodę:D

Napisano

no 50 gram w przypadku roweru który waży prawie 16 kg myślę że jest do przebolenia:) hmm te Twoje wynalazki to nawet niegłupie. Tylko drogie to cholerstwo:( Ale chciałem kiedyś coś takiego...jak znajdę gdzieś w sklepie to może kupię:)

Napisano

Ale ten wynalazek sprawia że grip nie przesunie sie do wewnatrz kierownicy a sprawa chyba była aby się grip nie obracał.

Napisano

U mnie lakier do włosów całkowicie nie wyeliminował problemu. Przedtem miałem jakieś lipne chwyty z napisem "Shimano" które kręciły się strasznie i zsuwały z kiery... Obecnie mam takie i w porównaniu ze starymi trzymają się bajecznie, ale i tak trochę sie kręcą (drażni szczególnie na podjazdach, jak mocno "ciągnę" kierownicę to czuć że trochę sie obracają). Oczywiście jedne i drugie zakładałem na Taft :)

Napisano
butapren dzisiaj nie zniósł pierwszej próby:( nawet niestety nadaje poślizgu gripom i nijak nie daje rezultatów:(
Wcale się nie dziwię... niby jak ten butapren miał odparować spod gumowego gripa?

Jak nie jeździsz zimą to przyklej gripy butaprenem jesienią - na wiosnę bedziesz miał gripy przyklejone na 100% :D

Butapren to najlepszy (prawie) klej na świecie, ale trzeba umieć go stosować...

Napisano

bez przesady nie jest taki aż genialny:) ośmiorniczka lepsza:) nie no a tak serio to klej był dość suchy jak go zdejmowałem...tzn nie był taki lepki. Sprawiał wrażenie że jest zaschnięty. I jednak o ile nie przeczę że to dobry klej to do wielu rzeczy się nie nadaje...coś czuję że skończy się na kroplece...ale to strach bo nie zdążę założyć gripa i ustawić bo stanie w miejscu:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...