Skocz do zawartości

[Rama] 26", 600zł, turystyka górka, specyficzne wymagania

Pidzej

Rekomendowane odpowiedzi

<p>Cześć

Może Wy mi pomożecie bo ja przeczesałem cały internet i wciąż jestem w kropce a sezon zbliża się wielkimi krokami.

Szukam jakiejś fajnej ramki pod koła 26". Będę przekładał graty ze starego roweru (korba/kaseta Deore, przerzutki/manetki SLX, Epicon RLD 100mm, tarczówki Deore, ogólnie osprzęt ze średniej półki). 183 cm wzrostu, noga 86cm, waga w sezonie 80kg. Przeznaczenie to szeroko pojęta turystyka (również górska). Mieszkam w Krakowie więc moja typowa całodzienna wycieczka to dojazd w góry (50-100km) potem 20-40km po górskich szlakach i zjazd do miasta na pociąg lub powrót asfaltem. Czasem jakaś długa 200-300km asfaltowa trasa.

Moja rama idealna to:

- nowa, ze sklepu, oczywiście mogą być jakieś starsze roczniki z wyprzedaży

- cena do 500-600, max 700zł

- materiał - wiadomo ALU 6xxx/7xxx

- rozmiar 19", ew. małe 20"

- podsiodłówka ok. 480mm

- efektywna długość górnej rury ok. 600mm

- średnica rury podsiodłowej najlepiej 34,9mm, a sztycy najlepiej 31,6mm, zależy mi na sztywności, bo planuję zakup dużej 5-10l sakwy (saddlebaga) mocowanej pod siodełkiem na całodniowe wycieczki, bagażnik + torba nie sprawdza się w terenie a plecaka na rowerze nie toleruję

- jak najniższa główka, najlepiej 120mm

- najlepiej pod stery półzintegrowane 50/44 (niskie wbijane miski)

- mocowanie pod tarcze - zdecydowanie preferuję IS (planuję złożenie drugiego kompletu kół na szosę, a każdorazowa zmiana kół to regulacja zacisku i obawiam się uszkodzenia gwintu w ramie z PM)

- dziurki pod bagażnik (minimum dolne, górne dziurki jak i dziurki pod błotniki mile widziane), to na wypadek jakiejś kilkudniowej wyprawy lub potrzeby przewiezienia czegoś większego

- waga bez znaczenia ale nie chcę też żeby był to jakiś ponad 2kg kloc

- efektowne malowanie (najlepiej czarna/czerwona z ew. białymi wstawkami)

- pivoty nie są wymagane

Do tej pory moim faworytem był No Saint Urian 20" (599zł). Piękne malowanie, standardowa sztyca 31,6, mocowanie IS + pivoty, dolne dziurki na bagażnik, dziurki na błotniki, rozmiar tak na styk, po prostu prawie ideał. Byłem na tyle zdecydowany że już ją kupiłem. Niestety w poniedziałek odsyłam ją z powrotem. Geometria w ogóle nie zgadza się z tą podaną na stronie producenta/sklepu!!! Podsiodłówka ma 510 zamiast 495mm, główka ramy 135 zamiast 120mm. Do tego na wysokie, klasyczne stery zintegrowane. Musiałbym nieźle kombinować (kupić w miarę niskie stery + miski mostek, czyli min. 100zł wydać) żeby nie brakło mi sterówki. Najgorsze jest jednak to że z tymi innymi wymiarami ta rama to taki wielki trzepak, prawie jajkami na niej siedzę, w górach bym się na niej zabił. Teoretycznie mógłbym spróbować z 18", niby w bikestacji jeszcze jakieś są ale raczej byłaby za krótka (już 20ka jest dość krótka, z 590) a poza tym wymiary tych ram to zagadka. Niezła wtopa ze strony producenta, jak ktoś kupuje No Sainta to radzę ją sobie dokładnie pomierzyć.

(Skopane) geo: http://www.nosaint.d...&t=46&c=47&p=47

Nr 2 na liście to Accent El Nino 19". 400-500zł na wyprzedaży ale ciężko gdziekolwiek upolować rozmiar 19", nie mówiąc już o czarno-czerwonej 19". Dobry rozmiar, są dolne dziurki, mocowanie IS + pivoty, stery 50/44, rura 34,9. Jedyna wada to niestandardowa, ale dość gruba sztyca 31,2 (tutaj znowu jakiś problem, podobno 31,2 bywa luźna i potrzeba 31,4?).

Geo: http://rowertour-com...ramy-accent.pdf

Nr 3 to Accent Peak 26 rozmiar L. Dostępność bez problemu wszystkie kolory i rozmiary, 500-600zł. Wymiary ok, trochę dłuższa jest (610mm) ale te 10mm mogę skorygować siodełkiem/mostkiem/kierownicą o większym gięciu. Podsiodłówka 34,9/31,6, stery 50/44, idealnie. Wady: mocowanie PM, w Peakach 29 pękała podsiodłówka co mnie trochę niepokoi, i BRAK JAKICHKOLWIEK OTWORÓW POD BAGAŻNIK!!! Kombinowanie z jakimiś obejmami mnie odstrasza.

Geo: http://velo.com.pl/s...ty/PEAK_geo.jpg

Nr 4 to Author Traction 2011/2012 nie wiem czym się one różnią? 600-750zł, można je jeszcze gdzieś dostać, wszystkie możliwe mocowania, dziurki, rura 34,9/31,6. Wady: trochę droga, niezbyt ciekawe malowanie, i co najgorsze nie mogę się zdecydować 19" czy 20". 19" trochę za krótka, 20" trochę za wysoka.

Geo: http://velo.pl/pdf/g...author-2011.pdf Jeśli znajdziecie geo na 2012 (o ile jest jakieś inne) to piszcie.

Wiem że za +-300zł jakieś Rangery, Tormenty, El Norte czy klocowate Birie, ale wolałbym coś o półkę wyżej.

Jak macie jakieś inne propozycje to piszcie a ja tymczasem obdzwaniam/spamuję mailem wszystkie sklepy w poszukiwaniu 19" El Nino (najlepiej czarno-czerwonego :D )

PS Wynik z kalkulatora:http://img838.images.../9875/geowo.jpg</p>

<p>Accent słynie ze słabego lakieru chyba we wszystkich ramach. Jakbym się ryskami przejmował to by mi 2 kolejne ramy odpadły z porównania :(</p>

<p>

Co do tego No Sainta to wcale nie musi być skopany, jeśli długość górnej rury podana jest w jej osi a nie horyzontalnie to rama jest zupełnie normalna.

Długość górnej rury jak najbardziej się zgadza, 571mm "po rurze" przekłada się na ok. 590mm poziomo. Nie zgadza się długość podsiodłówki i główki, przez co rama jest strasznie wysoka.

Mam El nino od grudnia. Ramka całkiem ok, narzekać nie moge tymbardziej że lubie krótkie ramy. Mam 21" noga 87cm i luz między jajkami a rurą jest dobry.

Podsiodłówke 31.2 trzeba troche mocniej zacisnąć

Szczerze mówiąc po doświadczeniach z tym No Saintem boję się tak dużego rozmiaru. Długość może by uszła ale główka 135mm, podsiodłowa 533mm to chyba za dużo! Musiałbym wiedzieć dokładnie na jakiej wysokości wypada górna rura (z amortyzatorem 100mm). Plus jest taki że 21" jeszcze trochę zostało po sklepach.

Szczeze, to nie wiem, czy Jolene ma otwory pod bagażnik. Mój stary Rambler disc ma takie otwory. Z drugiej strony nie założyłbym do niego bagażnik, bo straciłby caly swój urok. Ja jezdze z plecakiem.Nie jest to może wygodne, ale podróży wielodniowych nie popełnianiam. Na podróż 1 dniowa plecak moze być.

Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2

Szczerze mówiąc po doświadczeniach z tym No Saintem boję się tak dużego rozmiaru. Długość może by uszła ale główka 135mm, podsiodłowa 533mm to chyba za dużo! Musiałbym wiedzieć dokładnie na jakiej wysokości wypada górna rura (z amortyzatorem 100mm). Plus jest taki że 21" jeszcze trochę zostało po sklepach.

ok 80cm mierzone do górnej krawędzi rury

<p>Szczerze mówiąc wydaje mi się że to trochę za dużo. W obecnej ramie mam 78cm i wyżej bym nie chciał mieć. Swoją drogą ten fit kalkulator jakieś bzdury oblicza - Standover Height Range: 32,1 - 32,8" to 81,5 - 83,3cm. Skoro przy 78cm mam kilka cm luzu to przy 83cm prawie bym siedział na jajkach. To niedopuszczalne w rowerze górskim ;) Chyba będę jednak celował w 19" - jeśli zdecyduję się na El Nino. Dzięki za pomiar.

PS Może jakiś posiadacz El Nino 19" ze 100mm amorkiem zmierzy mi przekrok? I najlepiej jeszcze efektywną długość górnej rury - w poziomie. Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...