Skocz do zawartości

[łańcuch] jaka spinka łańcucha do 10rz shimano

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Przez kilka pięknych lat jeździłem ciągle na napędzie Deore 9 rz. co roku wymiana na nowy ale ciągle 9rz. Nadeszła zmiana, doszedł już do mnie nowy napęd SLX Dynasys 10rz. i mam poblem ze spinką, jaką kupić żeby była kompatybilna z tym systemem? Czy taka może być? http://allegro.pl/2-x-spinka-zapinka-kmc-do-lancucha-10-rz-shimano-i3000298450.html czy lepiej jakaś inna? Zawsze w 9 używałem sponki SRAM ale na Dynasys i to 10 rz. nie mam pojęcia. Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team

KMC jest kompatybilna z shimano ale bardzo ciasno się zaciska, prawie że na amen, nie widzę opcji jak to rozpiąć, zapinanie odbywało przez wstępne założenie a potem stanięcie na pedałach żeby łańcuch się napiął a spinka zamknęła - masakra.

Druid taka? http://allegro.pl/nowa-spinka-connex-link-10rzed-6-2mm-i3004937587.html Jak jest z jej rozpinaniem? Bedzie pasowała na Dynasys (w sumie chodzi mo o to czy w momencie przerzucania biegów akurat gdy sponka będzie na kasecie lub korbie nie będzie przeskakiwać lub czy nie będzie zużywać za szybko ząbków?)

• Mod Team

Na łancuchu connex'a może i działa idealnie (mam i potwierdzam) ale pytanie jak się zachowa z shimano. KMC tak bez niczego też zapinała i rozpinała się lekko, tak jak 9s srama. Spinki do 10s podobno też ciężko się rozpina.

A ja dokładnie używam łańcucha SLX ze spinka KMC owszem nie rozpina się "lekko" ale nie ma też z tym wiekszych problemów..."...zapinanie odbywało przez wstępne założenie a potem stanięcie na pedałach żeby łańcuch się napiął a spinka zamknęła - masakra..." z zapinaniem również nigdy nie było problemu

• Mod Team

Ale na 9s czy na 10s?

Zapewniam że spinki na 10s to inna historia niż na 9... Z tego co wiadomo mi na 100% kmc zaciska się ciasno, sram (czarny) również ciasno - sprawdzone na łańcuchu XT.

Do 9-tki (mowa o łańcuchach shimano) używam złotych spinek srama i nigdy nie było żadnego problemu, nie miałem nawet potrzeby próbowania czegoś innego.

Założyłem connexa do napędu 10s, może shimano jest miękki, też mnie to denerwuje ale connex nie zmienia tak ładnie jak te nowe kierunkowe shimano i znowu zgniły kompromis albo lepsza praca napędu albo trwalszy łańcuch.

• 3 tygodnie później...

Używam 10. rzędowych łańcuchów SLX i XTR, i w obu przypadkach wraz ze spinką KMC. Mam jeszcze SRAM w razie jakiejś awarii ale na razie nie była potrzebna bo wszystko działa znakomicie. Ze spięciem nigdy nie było żadnego problemu, zawsze tylko za pomocą rąk. Gorzej z rozpięciem. Pierwsze rozpięcie to był horror. Po godzinie walki się wkur… i stwierdziłem, że trzeba podejść do tego inaczej. Zakupiłem szczypce, potem je zmodyfikowałem tak by mieściły się w wąski łańcuch i by przy zaciskaniu nie ześlizgiwały się z ogniw. Tak uzbrojony zabrałem się za spinkę. By ją rozpiąć trzeba było włożyć bardzo dużo siły ale się udało. Za drugim razem rozpięcie wymagało już użycia znacznie mniejszej siły. Gdy rozpina się ją za 3 czy 4 razem to w przypadku czystego łańcucha można wykonać to rękoma. Gdy łańcuch jest nie za czysty to używam szczypiec, trochę siły i spinka puszcza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...