karolik0 Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Witam, jaki płyn uszczelniający dętki możecie polecić ? Chodzi o taki, który byłby wlany do dętki i w razie przebicia spełnił swoje zadanie. Gumy łapie dość często, z niewiadomych przyczyn. Obręcz ok, opona też (teraz nawet nowa). Ogółem mam łatki samoprzylepne jednak zaczyna irytować mnie ciągłe zdejmowania koła, łatanie, układanie opony. Liczę a pomoc A dodam, że najlepiej coś dobrego i taniego na razie znalazłem ciekawe produkty kendy i schwalbe jednak potrzebne są skrajne różne ilości płynu, dlatego liczę na Wasze doświadczenia.
9534 Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Ogólnie płyn zasycha szybko, więc długo nie podziała, chyba że zalejesz jakimś slime (ale one słabo zalepieją). Albo zrób sobie bezdętkowe
karolik0 Napisano 13 Lutego 2013 Autor Napisano 13 Lutego 2013 Bezdętkowe to nie dla mnie A jak szybko zasycha ? W miesiąc ? W trzy ? Tak oczywiście poglądowo Ogółem mam problem bo robią mi się dziurki mniejsze niż milimetr, ale zauważyłem, że to dość częsta przypadłość Unibike'ów.
karolik0 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Napisano 15 Lutego 2013 sory za post pod postem. Kupiłem jakiś Star BlueBike ts-200. Zobaczymy z czasem jak sięsprawdza.
dziobolek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 ...Ogółem mam łatki samoprzylepne jednak zaczyna irytować mnie ciągłe zdejmowania koła, łatanie, układanie opony. Liczę a pomoc Może się skusisz na Michelin Protek Max - mam i polecam
karolik0 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Napisano 15 Lutego 2013 Może się skusisz na Michelin Protek Max - mam i polecam Jeżeli płyn nie będzie działać tak jak zakładam to właśnie skłaniam się do pancernych dętek. Myślałem co prawda o Foss'ie. Te micheliny są jeszcze wypelnione płynem antyprzebiciowym z tego co widzę, tak ?
dziobolek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Tak, jest tam jakiś płyn seledynowy - czasami deczko pryśnie z zaworka. Jeżdżę na nich prawie dwa lata, no i zero kapci. Podczas gdy przed założeniem tych dętek trafiały mi się dosyć często. Ostatnio moja Kobiełka zaczęła łapać kapcie - jeden po drugim - więc kupiłem dla niej, i... jak "ręką odjął". Zero kapci od czasu założenia, czyli dobrych kilka miesięcy.
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Lutego 2013 Mod Team Napisano 15 Lutego 2013 Kłaniam, Szkoda że tych Miśków nie ma pod bardziej szosowe rozmiary opon. Szczególnie teraz wymiana dętki po drodze do tyrki nie jest miłą operacją... Pozdrawki z drugiej strony Irish Sea! Szacunek... I.
karolik0 Napisano 16 Lutego 2013 Autor Napisano 16 Lutego 2013 czasami deczko pryśnie z zaworka. Jeżdżę na nich prawie dwa lata, no i zero kapci. Podczas gdy przed założeniem tych dętek trafiały mi się dosyć często. Dzięki za odpowiedź. Tak więc jeżeli płyn nie zadziała w zwykłej dętce to będę wybierał między Protek Max, C4 Latex i Foss'em - ceny podobne. Chociaż mam nadzieje, że jednak płyn sobie poradzi
dziobolek Napisano 16 Lutego 2013 Napisano 16 Lutego 2013 W przypadku dętek Michelin'a, płyn jest tylko jedną ze składowych (ponoć). Same dętki też są z jakiejś innej gumy niż tradycyjne dętki - jakby pianka???, no i jeszcze kształt ponoć także robi swoje
ErrorPL Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Te dziurki robią się od strony obręczy, z boku czy od strony stycznej z oponą?
karolik0 Napisano 21 Lutego 2013 Autor Napisano 21 Lutego 2013 Różnie, ale albo od strony z oponą albo pośrednio - ni to od boku ni to z góry. Opona była sprawdzana przez kilka osób, w tym kilka z serwisu i nic nie wykryli, tak samo obręcz. Masz jakiś pomysł ? Ogółem teraz nowa opona siedzi Płyn został niestety przetestowany, szkło swoje zdziałało. Wnioski płyn nie działa. Co prawda było mokro i spore ciśnienie w oponie (do mojej wagi odpowiednie) ale nic nie zakleił dziury.
CMIK Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Wspominałeś, że bezdętkowe to nie dla Ciebie- a dlaczego? Skoro te laczki to taka dla Ciebie udręka i łapiesz je często, to zalanie opon mleczkiem i wywalenie dętek do bardzo dobry sposób. Koszty są różne, w zależności od tego czy chcesz kupić zestaw do uszczelnienia, czy zrobić domowym sposobem. Ja mam domowym sposobem- taśma zbrojona (10zł za całą rolkę- zużywasz na dwa koła max 4m), wentyle (najlepiej gwintowane na całej długości- wycięte ze starych dętek, a jeśli z nowych, to 20zł) i mleczko, w zależności od rodzaju cena różna, ale możesz kupić na próbę mleczko forumowe od leo, chyba 15zł za pół litra+ przesyłka. Łącznie wyszło 50zł, a mam spokój, od czasu do czasu idę na sąsiednią stację benzynową, otwieram oponę, wyciągam gluty, dolewam mleka, zakładam oponę, pompuje i mam bezstresową jazdę. Jeśli rozwalisz oponę tak, że mleko nie zalepi, to masz przy sobie dętkę, zakładasz i do domu jakoś wrócisz.
karolik0 Napisano 22 Lutego 2013 Autor Napisano 22 Lutego 2013 Nie mam przekonania jakoś. Ale może kiedyś Teraz będzie wybór pomiędzy dętkami Foss'a a Michelina
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.