Janosik Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Nie wiem co w tym takiego smiesznego? Skladajac rower kierowalem sie wytrzymaloscia a potem waga. Dlatego mam tam Rebe a nie sida, tarcze itp. Rower juz mialem okazje testowac w ekstremalnie trudnych warunkach i sprawowalbym sie swietnie. Nie jestem maniakiem odchudzania. Wiem ze mozna odchudzic rower ponizej 10 kg ale kazdy kij ma dwa konce... Sluchaj Janosik za rower dalem ponizej 4500. Zaproponuj moze cos rownie wytrzymalego i dobrego w tej cenie? No i zeby jeszcze bylo naprawdę lekkie... Absolutnie nie wiem jaki rower bym kupił za taką cenę. Kiedyś założyłem tu temat lekko nie musi być kosmicznie drogo(no ale mój rower jest chuba troche droższy ). Jakbym miał kupic rower za 4,5 to kupiłbym uzywany z ebaya może treka 9.8 bądz cos w tym stylu zufane sprawdzone nie super lekkie ale jednak koło 10kg Pozdrawiam Janosik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 5 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Osobiscie nie chce uzywanej ramy. Wiem wtedy jak byla traktowana itp. Zreszta ramy maja swoja zywotnosc. Pomijam takie rzeczy jak to, ze rowerek moze byc kradziony Zresztą miałem dostęp do młodych rowerów sprowadzanych z niemiec. Jednak przy wyborze zaważyły inne względy: -gwarancja (kupowałem w harfie i nie mam problemu z nimi żadnego) -nowy sprzęt -bardzo przyzwoite ceny Zobacz co mozna dostac za 4500 z butami i pedalami... Zresztą trek 9.8 to ponad 3krotnie wyzsza polka cenowa. Poza tym ta ramka byla i jest karbonowa o ile pamietam? Zaznaczam ze moj styl jazdy czasem przypomina enduro wiec wymagam od sprzetu wytrzymalosci. Zapomniałem dodać paru rzeczy jeszcze. Ważę ~85kg i przy tej wadze wymagana jest pewna sztywność i wytrzymałość. Roweru nie składałem z myślą o ściganiu na maratonach . Uwielbiam pokonywać długie trasy po różnych terenach. Niestety gór nie mam pod nosem ale jakos sobie radze Nie odbierz mnie źle Janosik. Też mam pewne pojęcia na temat rowerów. Wybór tego co mam był uwarunkowany. Kupując rower mogłem przeznaczyć na niego i 8k ale uznałem to za bezcelowe. Teraz przy okazji go troszkę odchudziłem (wywalilem kiere+mostek oraz sztyce). Wiem, że w Twoich oczach ta ramka jest pewnie bardzo ciezka bo wazy ~1680gram. Moglem przeciez wybrac orbee scape badz cos na scandium ale wiesz dobrze ze taki spadek wagi wiaze sie ze spadkiem wytrzymalosci i sztywnosci na ktorych mi zalezalo. Podobnymi kryteriami kierowalem sie przy amortyzatorze. Wedlug mnie Reba jest zdecydowanie lepsza niz sid (bo za nim przemawia tylko waga) W tym rowerze rzeczą którą bym zmienił są koła. Nie należą do super lekkich ale jakościowo nie mam do nich zastrzeżeń. Opory są bardzo małe a są zarazem wytrzymałe. Wolę chyba je niż koła na piastach soul kozaka które są lekkie ale są tak wylajtowane ze ich wytrzymalosc spadla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja raczej nie odchudzam roweru ze względów finansowym, ale ostatnio zaczynam świrować i jak już mam coś kupić to patrzę na wagę. I tak ostatnio odchudziłem swoją maszynę (ok. 13,5 kg) o kilkanaście gram Kupiłem obejmę Krossa (18,7g za 8zł) i koszyka na bidon Massload 50,5g Hehe od czegoś trzeba zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 5 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 To koszyk trzeba bylo tune`a - 9 gram chyba wazy? <szok> Ja tez teraz jak cos zmieniam to patrze na wage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 To koszyk trzeba bylo tune`a - 9 gram chyba wazy? <szok> Ja tez teraz jak cos zmieniam to patrze na wage ile on kosztuje i gdzie go mozna kupic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 5 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 http://www.bikepl.com/new/artykul.php3?num=140 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Bardzo filigranowy jest ten koszyczek No ale jak ktos chce wydac 8 dych na koszyk na bidon to nie widze przeszkod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Dla anorektyków to sposób na zbicie kilkudziesieciu gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mi się ten koszyk kompletnie nie podoba. W ogóle koszyk powinien mocno trzymać bidon żeby nie wyleciał w terenie a ten... czarno to widzę. Ciekawe kiedy ktoś wymyśli lżejszą wodę do bidonów anorektyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pati Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Wygląda badziewnie, poza tym drogie nie znaczy dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Po pierwszej większej glebie pójdzie do kibla, zresztą jak wszystkie "plastikowe" koszyki na bidon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Mi się ten koszyk kompletnie nie podoba. W ogóle koszyk powinien mocno trzymać bidon żeby nie wyleciał w terenie a ten... czarno to widzę. Ciekawe kiedy ktoś wymyśli lżejszą wodę do bidonów anorektyków hmm ciekawe kiedy ktoś wymyśli olej który można by wlać do twojej głowy żeby podnieść chociaz troche poziom twoich wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kas Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 hmm ciekawe kiedy ktoś wymyśli olej który można by wlać do twojej głowy żeby podnieść chociaz troche poziom twoich wypowiedzi A można wiedzieć co Ci się w wypowiedzi Odiego nie podoba? Ja się z nim zgadzam. Rozumiem odchudzanie roweru, ale koszyk na bidon który trzyma go na słowo honoru to lekka przesada. Swoją drogą gdy bidon ma 1 l. pojemności to woda w nim waży ~1 kg. Coś z tym trzeba koniecznie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 mischa jak masz się czepiać to idź trochę popedałować a wszystkim to na zdrowie wyjdzie Mógłbyś przynajmniej napisać jasno o co Ci chodzi bo z Twojej wypowiedzi nic nie wynika. I jeszcze jakbyś nie zauważył to była ironia i po to też wstawiłem "oczko" na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kas Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Takie odchudzanie roweru jest chore. Podczas wiadania na rower rama pęknie na pół. A potem dopiero zobaczysz napis ta rama nie służy do jeżdzenia. To samo z tym koszykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 oceniacie coś czego na własne oczy nie widzieliście...czepiam sie właśnie ironii ..po co krytykujecie coś o czym nie macie pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Człowieku naucz się czytać ze zrozumieniem. Nie krytykuję tylko wyraziłem swoją subiektywną opinię patrząc na wygląd koszyka. Nie napisałem ani słowa o tym, że jest kiepski itp. bo nie miałem z nim styczności. Tak więc nadal nie rozumiem o co Ci chodziło. A jeżeli przeszkadza Ci ironia... Twój problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kas Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Carbon jest tworzywem dośc kruchym. Patrząc na foty można zuważyć jak cienkie są elemnety tego koszyka. W związku z tym przypuszczam, że jego wytrzymałość może pozostawia sporo do życzenia. Są to oczywiście spekulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 7 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Skonczmy ta utarczke bo sie maly OT zrobil. Czy uwazacie ze te 12 kg to strasznie duzo jak na taki rower? Tam gdzie moglem to go odchudzilem juz troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kas Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Moim zdaniem mało to nie jest biorąc pod uwagę cenę całego roweru. Z drugiej strony, tak jak pisałeś, wybrałeś naprawdę mocne komponenty. Ja bym na razie ich nie wymieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 7 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Rower kosztował dokładnie 4250. Całość była na nowych częściach więc nawet dziś uważam ten zakup za bardzo dobry. Tymbardziej, ze np Reba była pierwszy sezon i nie było wyprzedawanych zeszlorocznych. Tarcze też niestety swoje kosztują. Ostatnio pokatowalem swoj rowerek na zjezdzie oscylujacym w enduro/downhillu i sprawowal sie swietnie. Na ramce no sainta albo innej super lekkiej nie odwazylbym sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janosik Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Rower kosztował dokładnie 4250. Całość była na nowych częściach więc nawet dziś uważam ten zakup za bardzo dobry. Tymbardziej, ze np Reba była pierwszy sezon i nie było wyprzedawanych zeszlorocznych. Tarcze też niestety swoje kosztują. Ostatnio pokatowalem swoj rowerek na zjezdzie oscylujacym w enduro/downhillu i sprawowal sie swietnie. Na ramce no sainta albo innej super lekkiej nie odwazylbym sie Jacke nikt się nie bedzie spierał że części kupiłeś tanio ale rower na pewno nie jest lekki Co do koszyka to moglibyscie spojrzeć na LB Marqez który pisał wsakzany tekst tam jest i śmiało mozna zobaczyc i się zapytac co o nim sadzi. Co do gleby i rozbicia koszyka to rzadko człowiek sie tak wywraca żeby mozna było rozwalić koszyczek. Co do wypadania bidonu to ludzie raczej nie nażekają. A wydanie 80zł żeby zbić choćby 50gram to od pewnego momenu jest dość mały wydatek(żeby nie powiedzieć taniocha ). Ja sam jezdze z 16gramowym koszyczkiem i jak na razie nic mu nie jest. sprawuje się świetnie ( http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=1148 ) co do kruchości włókien węglowych to prawda ale elastyczność też jest ogromna moge ten koszyczek odkształcić o 1/3 średnicy bidonu i nic mu nie jest Pozdrawiam Janosik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 8 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Swoją drogą gratuluję Janosik paru rzetelnych postów/artykułów A co do koszyka to zbicie tych kilkudziesieciu gram to taniocha dla anorektyków... Czasami i dla 20 gram zaplacisz 100 <szok> Wadą tego koszyka jest to, ze pracuje tylko z bidonem tune`a oraz jakiejs innej firmy ktora je produkuje a tune dorabia swoja sygnature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 8 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 koszyk wraz z bidonem kosztuje w cult bikes 119zł a współpracuje z bidonami tacxa, czyli większością bidonów jakie zalegają na półkach w rowerowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janosik Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Swoją drogą gratuluję Janosik paru rzetelnych postów/artykułów dzięki a Lookas tutaj straszy mnie kasowaniem postów buhahaha BTW gadałem w tym tygodniu z kumplem z Trondheim i powiedział że srednia temperatura w zeszłym tygodniu była poniżej 10stopni i wiatr ok 40km/h. Ole powiedział że przyjezrdza do polski bo ma dość Nie zazdroszce tej pogody w Norwegii (w tym roku bo bywa naprawde ładnie ) Przeczytam z całą chęcią relacje z podróży Wadą tego koszyka jest to, ze pracuje tylko z bidonem tune`a oraz jakiejs innej firmy ktora je produkuje a tune dorabia swoja sygnature. Jak przedmówca powiedział to bidon taxa i ma raczej zalety wmiare tani i lekki Pozdrawiam Janosik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.