Skocz do zawartości

[napęd] mieszany 9/10 sp informacja dla niedowiarków i pytających bez końca o kompatybilność :)

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś "miałem w rękach" rower trek, model cali sl (damski 29er).

Zaproponowana przez producenta roweru kombinacja napędu to:

- kaseta 10sp shimano deore

- przerzutka tył 10sp shimano slx

- manetki shimano deore 10sp

I do tego:

- ŁAŃCUCH KMC X10

- korba fc-m 552 dyna sys 10sp

- PRZERZUTKA PRZEDNIA DEORE 9SP.

:)

Wnioski i obserwacje:

- producent montując taką kombinację zakłada że będzie ona współpracować bez problemu i nie będzie z nią kłopotów przy używaniu i regulacji - to ważne dla niego jeśli chodzi o potencjalne roszczenai reklamacyjne użytkowników czy sklepów;

- łańcuch NIE JEST łańcuchem systemu HG-X shimano który ma być wg producenta JEDYNYM kompatybilnym z napędem dyna sys;

- przerzutka przednia jest niegrupowa i pochodzi z napędu DZIEWIĘCIOBIEGOWEGO. Manetka i przerzutka oraz korba współpracują ze sobą, indeksacja i "trafianie" jest takie jak trzeba.

Podsumowanie:

JEŚLI MASZ WĄTPLIWOŚCI CZY KOMPONENTY Z GRUPY 9 I 10 SP Z PRZODU - KORBY, MANETKĘ, PRZERZUTKĘ - MOŻNA MIKSOWAĆ - ODPOWIEDŹ JEDNOZNACZNIE BRZMI - T A K.

Ja w swoim rowerze (Diamant Apex T4) do napędu XT 9sp (przód i tył) miałem przez producenta założony fabrycznie łańcuch KMC 10sp i też działał. Co prawda biegi się wtedy przywieszały, ale to raczej nie przez łańcuch, bo po zamianie na 9sp była ta sama sytuacja do momentu zmiany prowadzenia linek i regulacji zmieniarek.

VWOTHYN, chodzi głownie o odwrotne ustawienie. To oczywiste, że łańcuch 10sp bedzie działał z 9 rzędowym, bo jest węższy i nigdzie nie będzie ocierał. Jednak odrotnie czyli łańcuch 9sp do przerzutki 10sp może ocierać o przerzutkę MOŻE ale nie musi. Dlatego producent pisze, że tylko 10sp łańcuch działa i stąd wynikaja problemy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...