hadwaodwa Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam, powoli zaczynam myśleć o butach spd. Rower wykorzystuje do jazdy codziennej - przejeżdżam 35-40km dziennie przez miasto + leśny szlak rowerowy. Z tego co wiem buty spd występują w wersji szosowej i terenowej. I teraz nie wiem na które się zdecydować. Obecnie nie planuje biegać w tych butach po lesie itp - nawet jeśli jeżdżę w terenie to głównie w lekkim / płaskim. Z drugiej strony miło byłoby aby można było w takich butach przejść np. po sklepie robiąc zakupy itp. Tak więc pytanie - jakie buty wybrać? Skłaniam się bardziej do butów mtb jako bardziej uniwersalnych. Proszę o porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zdecydowanie mtb,w szosowych jakiekolwiek 'chodzenie' odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 To prawda:) Z tego wyboru mtb, da się bez problemy wejść do sklepu bo wodę na trasie. Ewentualnie możesz popatrzeć na buty turystyczne tego typu: http://www.cyclocentrum.kqs.pl/index.php?p1751,shimano-buty-spd-sh-mt32br-brazowe Bardzo uniwersalne, możesz sobie w nich podjechać gdzieś a potem spokojnie z pochodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie podjadę do sklepu i przymierzę na miejscu - zobaczymy co z tego wyjdzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki201 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja osobiście polecam http://www.mikesport.pl/lake-mx165-rowerowe-buty-mtb.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Miałem buty sznurowane z rzepem. Tragedia. Niesamowicie wkurzające jest po pewnym czasie sznurowanie i upychanie tego pod rzepem. W tej cenie kupiła mi żona na gwiazdkę M087 - klamra rozwiązała moją flustrację sznurówkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie przesadzaj,latami jeździłem w takich butach i było ok.Nie przypominam sobie żebym musiał walczyć z niesfornymi sznurówkami.Klamra jest o tyle fajniejsza,że nie luzuje się tak często i lepiej trzyma stopę.Ale wiadomo takie buty są droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mówię tylko, że MNIE to irytowało, to subiektywne odczucie. Jasne, że przez pierwszy rok byłem zachwycony jako takim SPD, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Z doświadczenia osobistego, żałuję, że od razu nie kupiłem M087. I tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luminox Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ....a ja uwazam troszke inaczej,osobiscie mam spd sidi mtb a wiec bardziej jak to nazywacie "szosowe" i nie mam w nich zadnego problemu by zejsc z roweru i kupic w sklepie przyslowiowa wode!!! czy chwilke polazic....jasne ze nie jest to obuwie przeznaczone do tego by wejsc w nich na giewont ale tez nie jest to tak ze "chodzenie w nich -wykluczone...." ten but jest inaczej skonstruowany,ma inne przeznaczenie i to wszystko...Ferrari tez nie pojedziesz na polowanie do lasu prawda??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ostatecznie kupiłem m087, bo dzięki koledze z forum udało mi się trafić do sklepu z ceną poniżej 200zł - teraz czekam na przesyłkę... Mam nadzieję, że trafiłem w rozmiar (oczywiście mierzyłem wkładki itp) bo jak nie to się zastrzelę - przyzwyczaiłem się od myśli, że będę miał trochę lepsze buty z klamrą i trudno mi będzie wrócić mentalnie do podstawowego modelu tj. 077 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Mam takie buty.Słabym punktem są rzepy,które nie trzymają zbyt mocno,ale tragedii nie ma.Klamra jest ok,nic nie odpadło ani się nie rozpruło Shimano robi bardzo solidne buty,które starczą na lata. Napis na pudełku : made in cambodia przywołał mi obraz pięciolatków szyjących buty dla białego barbarzyńcy.Mam nadzieję,że Shimano nie stosuje takich praktyk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 ja mam lake mx90 http://allegro.pl/lake-mx90-buty-rowerowe-spd-turystyka-42-i2988218674.html dosyć ciężkie i te sznurowadła za długie, po zawiązaniu resztę musiałem upychać do buta, W czasie świąt było dużo przecen kupiłem o połowę taniej giro code SOURCE CODE – NEW GIRO KICKS | Spoke Magazine bardzo lekkie, karbonowa podeszwa UD Estona Ec90, wkładki z regulacja wcięcia, brak sznurowadeł, jakość wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s2power Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Na przyszlosc polecam cos, co Specialized nazywa turystycznymi, oczywiscie sa to buty MTB. Mega wygoda, swobodne chodzenie i dopasowanie do stopy jakie ciezko spotkac: http://twomark.pl/buty-turystyczne-specialized-tahoe,p,23148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 W jednym ze sklepów też mnie do tego przekonywali. W sumie jak dla mnie takie buty mają sens, ale po przeanalizowaniu sowich potrzeb zdecydowałem się jednak świadomie na buty mtb. Moje "chodzenie" w tych butach jest bardzo okazjonalne. Po zakończeniu jazdy zawsze mam możliwość zmiany na cywilne. W tych butach chodził będę jedynie na krótkie dystanse typu zakupy w sklepie, czy przejście 100-200m na jakimś postoju. Zresztą z tego co czytałem m087 są trochę bardziej turystyczne niż typowo wyczynowe. Dzisiaj miałem je na nodze i da się w nich chodzić, choć faktycznie całego dnia nie chciałbym w nich spędzić ;-) Same buty turystyczne faktycznie są fajnym rozwiązaniem dla osób, które stosują podróże mieszane - typu dojazd do jakiejś atrakcji rowerem i potem spacerowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody76 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 też potrzebuję kupić swoje pierwsze SPD - będę wdzięczny za informację gdzie nabyłeś poniżej 200zł te Shimano M087 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Hej kupowalem w mudserwis.com ale jyz im tylko 2 rozmiary w tej cenie zostaly z tego co widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody76 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 no niedobrze to nie mój rozmiar Rozmiar mam ~45 ale dzisiaj byłem w M1 w Krakowie zrobiłem przymiarkę do Shimano 45 i widzę że bedzie potrzebny minimum 46 albo nawet 47 bo chyba numeracja jest mocno zaniżona ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tak jest zanizona. Ja mam 45.5-46, ale musialem kupic 47. Kupilem ostatnia pare w tym rozmiarze akurat;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 W przypadku M087 nie ma co przesadzać z rozmiarem,z czasem rozejdą się jak papcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 W przypadku wielu butów - także shimano - sytuacja wygląda tak, że but mtb ma swojego brata szosowego, od którego różni się praktycznie tylko brakiem protektora na podeszwie. W takim przypadku nie kupuje się innej "filozofii" tylko brak bieżnika Do codziennej eksploatacji but mtb tak czy inaczej jest lepszy - blok w szosowych nie jest niczym osłonięty i na nim się staje chodząc. Większe ryzyko poślizgu, upadku itd. Wszystkie nabyte buty siemano miałem jeden rozmiar większe bądź takie same jak cywilne. Buty sznurowane mają sens wtedy gdy są połączone z rzepem - takich miałem w sumie 3 pary. Rozwiązanie moim zdaniem trwalsze niż zapięcie wyłąznie na rzepy. Ja nie miałem nigdy problemu z rozluźniającym się zamocowaniem buta na stopie przez taki patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody76 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Panowie a co myślicie o M088 ? (bo 087 nie będzie w moim rozmiarze) czy nie będzie zbyt twardy ? da się w tym przejść ? czy jakieś negatywne opinie ? no są "ciut" Poprosiłem aby mi odłożyli w mudservis duży rozmiar. Jeśli możecie jeszcze zerknąć na ich stronkę http://www.mudserwis.com i coś podpowiedzieć na jakie jeszcze modele zwrócić uwagę, co warto? (budżet max ~300zł) Moja jazda to około 3x30km / tydzień, góralem po szosie. Przy weekendzie prędzej ścieżka leśna, czasami z rodzinką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadwaodwa Napisano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Mówiąc jedynie z perspektywy teorii, którą zgłębiłem szukając butów dla siebie, powiem Ci, że w tańszych butach wielkich różnic nie ma. Możesz spojrzeć w zasadzie na każdy model Shimano np. m077/78 - jeśli znajdziesz swój rozmiar prawdopodobnie nie zauważysz różnicy między takim butem a butem droższym. Ja osobiście miałem kupić m077 i zdecydowałem się na m087 tylko z powodu tej promocji w mudserwisie - gdybym miał płacić normalne pieniądze, to brałbym 077 bo jest 50-80zł tańszy, a różnica chyba niewielka jeśli chodzi o zastosowania amatorskie. Co do chodzenia, to w każdym budzie mtb da się jakoś chodzić, bo przecież one z założenia są także do podbiegów w terenie itp., natomiast nie licz na to, że będzie to wygodne chodzenie. M087 (i przypuszczam wszystkie inne) są jak drewniane "chodaki". Jeśli zamierzasz jeździć na wycieczki z rodziną itp, to może lepiej pomyśl nad butami turystycznymi - miałem takie na nodze - chodzi się praktycznie jak w normalnych butach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ja używam butów spd do dojazdów do pracy, chodzenia w centrum miasta, po zakupy itd. Moim zdaniem buty takie (spece comp, shimano x50, sidi eagle) nie powodują dyskomfortu zakładając że w takich butach nie udajemy się na piesze wycieczki. Największym problemem było poruszanie się w sidi, ze względu na plastikową podeszwę i klocki protektora, śliske w porównaniu do gumowanej podeszwy np shimano. Oczywiście, podeszwa nie zgina się tak jak w butach do biegania ale nie czuję że poruszam się jak kaleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dokładnie, ja mam M087, podeszwa, a dokladniej te wystające protektory są tak jakby zaokrąglone ku dziobowi i to pomaga w chodzeniu pomimio tego, że podeszwa się prawie nie zgina, chyba najwiekszym tu problemem jest to że są jak na buty do chodzenia bardzo wąskie z odkrytą kostką, trzeba uważać żeby nie skręcić sobie kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody76 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 już kupione M088 i pedała M530 Jutro instaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.