Skocz do zawartości

[torba] Niedroga na aparat -kierownica

marcinwaski

Rekomendowane odpowiedzi

Hej hej,

Z dziewczyną szykujemy się powoli na majowy wypad na Borholm (3-4noce) -pod namiot. W tym momencie jestem na etapie kompletowania sprzętu (m.in. namiot, śpiwory, torba itp.). Namiot już mam, śpiwory pewnie kupię niedługo (dobre promocje przedsezonowe), ale problem mam z torba na kierownicę. Przeglądałem informacje w google ale tylko szczątkowe informacje nt. toreb na kierownicę.

Ogólnie znalazłem coś takiego:

Sakwy rowerowe Sport Arsenal, Pletscher, odzież na rower, odzież na narty biegowe, plecaki rowerowe

Sakwy rowerowe Sport Arsenal, Pletscher, odzież na rower, odzież na narty biegowe, plecaki rowerowe

Gdzieś wyczytałem, że te wszystkie Authory i Kellysy są słabe (opadają pod wpływem ciężaru). Z resztą mam już jakieś tanie sakwy kellys (nie jestem z nich zadowolony w 100%) Ma ktoś doświadczenie z torbami Sport Arsenal? Do torby musi się zmieścić body z obiektywem i pewnie jakieś artykuły pierwszej potrzeby. Dodatkowo pewnie zakupię torbę trójkątną więc wolałbym wszystko razem kupić. Wszystko montować chcę na Unibike Viper 2010.

Mam torbę Kellys KB-703 i sobie chwalę. Daje radę. Nie zauważyłem, żeby szczególnie "opadała" pod wpływem ciężaru. Delikatnie flaczeje, ale to normalne... Nie mniej jednak:

1) Z zaproponowanych wziąłbym pozycję nr 2, gdyż jest wodoszczelna (a przynajmniej taka się wydaje).

2) O jakiej klasie aparatu mówimy? Jeżeli jest to coś większego niż lekki kompakt wkładka to rzeczonych toreb nie wzbudza mojego zaufania. Proponuję zakupić coś z marki Lowepro (posiadam torbę z serii Nova) lub Case Logic i raczej myśleć o miejscu z tyłu w sakwie niż na kierownicy.

W temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/125680-towarzysze-potrzebni/page__st__100#entry1199152

Torba na kierownicy - to jest to jedyne miejsce, które jeszcze ostatecznie wziąłbym pod uwagę.

No a zakładając, że masz amortyzator w rowerze, to jeszcze bardziej na plus w stosunku do sakwy bez żadnej amortyzacji.

Poza tym, bezproblemowy dostęp do sprzętu w każdej chwili po zatrzymaniu.

Do sakwy ja nigdy sprzętu tego typu nie zapakuję, i nikomu tego nie polecę.

Zresztą była tu niedawno wypowiedź kogoś, kto woził aparat w sakwie (kompakt, nie lustrzankę) - szuka nowego.

Cross, nie Trekking, więc chyba niespecjalnie inna ;)

P.S.

Przypomniało mi się jeszcze cósik:

- pomysł pewnego zapaleńca fotografii i rowerów - niedużą torbę foto przerobił tak,

że mógł jej używać z zatrzaskowym uchwytem na kierownicę wziętym z... najtańszego koszyka na zakupy ;)

koszyk-na-kierownice-author-ao-qrb.jpg

A torbę miał mniej-więcej tego typu

tamrac-3.jpg

Wiem, że można kupić same uchwyty montażowe, ale trick w tym, że z koszyka do torby

należy "transferować" płytkę mocującą.

- drugi pomysł pewnego zapaleńca fotografii i rowerów - ten z kolei przystosował sobie specjalny sztywny kufer

mocowany do sztycy siodła, ale on miał rower typu full suspension.

Coś w tym stylu

97bda0395c5917b9470c4ca85f9dc9fa.jpg

Oooo! No proszę, dla leniuchów są już także gotowe rozwiązania

Bild1_Lenkertasche%20Ultimate%20M_600.jpg

Koenig Photobags | Lenkertasche Ultimate 5/M

Jeżeli chcesz coś ze Sport Arsenal to najlepszy będzie ten model Expedicie który podałeś w drugim linku. Znajomy tej torby używa i jest zadowolony - główny atut że jest wodoszczelna. Ten niższe modele już tak dobrze się nie utrzymują kształtu i nie są wodoszczelne.

A jeżeli masz trochę więcej kasy to warto zastanowić się nad tą torbą Ortlieba w rozmiarze L - można do niej dokupić także miekką wyściółkę na aparat:

http://www.szumgum.com/torba-na-kierownice-ortlieb-ultimate-5-classic-ortlieb016.html

Wiele osób uważa że jest to najlepsza torba na kierownicę. Nawet gwarancja na nią to 5 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...