Skocz do zawartości

[v-ki/tarcze] v-ki XT czy tarcze mech.

mewes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uzytkowników i mam pytanie na poczatek! Mierze sie z wymiana kola przedniego. Do tej pory smigalem na jakims szpejstwie Kellys'a z v-kami Deore i zadowolony jestem srednio. Ale do rzeczy-jak w temacie czy v-ki XT z jakas przyzwoita obrecza sa w stanie konkurowac z mechanicznymi hamulcami w cenie nie wiele wiekszej od kompletu XT-kow?...(OT-obijanie klockow o obrecz=kolo malo sztywne czy v-ki luzne?) Pozdrawiam!...Przepraszam, ale zle trafilem z dzilem. Bede wdzieczny moderatorowi za przesuniecie.!!

Jak często jeździsz po górach bądź w ciężkich warunkach (błotnych) to wtedy można rozważać zakup tarczówek... ale zwykle jest to jednak przerost formy nad treścią.

Wystarczy kupić porządne klocki i V-ki hamują jak marzenie :) (nawet zwykłe Alivio). Xt nie miałem, mogę jedynie napisać to co można o nich wyczytać: mocne, ale łapią luz na systemie równoległego prowadzenia klocków, ciężkie. Chyba lepiej wybrać Avidy... lżejsze, równie mocne, prostsze (mniejsza szansa, że coś się zepsuje).

A co do pytania o obijanie klockow o obręcz to na pewno nie luźne Vki :) (jakbyś miał tak luźno sprężyny, to by Ci nie odbijały po hamowaniu). Może to być spowodowane mało sztywnym kołem, ale za pewne masz koło plecione na 3 krzyże, więc wątpię (najszybciej się to może zdarzyć przy zaplocie na słoneczko), raczej jest to związane z mało sztywnym widelcem... ewentualnie w parze z mało sztywną spinką koła (szybkozamykczem, lub jak kto to tam jeszcze sobie zwie :) )

• 2 tygodnie później...

Co do V-łek to przechodziłem już przez przeróżne modele i muszę powidzieć że nie spotkałem się z lepszymi niż V-ki XT Shimano z równoległym prowadzeniem. Posiadam je zamątowane w rowerze od 3 sezonów i jedyna rzecz jaką muszę pilnować to czy nie nadszedł już czas na wymianę okładzin... muszę dodać że często są katowane w okrunym błocie i pracują rewelacyjnie. nie widać na nich żadnego zużywania się (czyt. nie dostają luzów) V-ki Lx też posiadam ale ich budowa jest troszeczke inna niż budowa XTeków na moje oko to w XT jest w 100% prowadzenie równoległe a w LX coś pseudo i one przez to dostają też luzów. Prawdą natomiast jest że V XT to chyba najcięższe Vki...

Jeżeli chciałbyś coś jeszcze widzieć o Tych modelach to służę pomnocą tylko pytaj bo nie wiem co chciałbyś jeszcze widzieć.

Podczepie się pod temat i zapytam o hamulce :)

Co powiecie o tarczowych hamulcach HAYES Sole Hydraulic Disc?

To też są badziewiaste tarcze, które srednio będą hamowac czy to juz troche lepszy sprzęt ?

Z tego co słyszałem to hydrauliczne są w miare dobre...

Pozdr.

na moje tarcze to tylko do ścigania, kiedy się ma 2 rower na zawody ;)

bo jak jeden i taki "do wszystkiego", gdzie faktycznie zasadnośc posiadania tarcz będzie występowała kilka razy w roku to na moje nie warto :)

no chyba że ktoś bogato urodzony jest :P

jezeli nie jezdzisz w duzej ilosci błota to spokojnie wystarczy v-ka i bedzie tak samo mocna jak tarcza mechaniczna, mam załozonego avida i klocki corrateca i siła hamowania jest ogromna, porównanie tez mam do hayesa mx 2 i hfx 9

Posiadalem LX 2003 i były super, zmieniłem na XT bo praktycznie nic niedoladalem (zawsze szukam okazji :)). Obecnie w XT mam okladziny XTR, hamulce XT, jak i LX, nigdy u mnie nie złapały luzu !!!! Bardzo dobre Vki, mocne i bezawaryjne, goraco polecam, mam nawet XT (z w/w okladzinami) na sprzedarz bo kupilem OKAZYJNIE Magury Marty :] to juz był czas na tarcze i to porzadne, duzo jezdze w masakrycznym błocie :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...