AuthorTraction2010 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam! Walczę z tymi hamulcami od zawsze i powoli zaczynam tracić cierpliwość... Raczej nie jest normą, by hamulca po gruntownym czyszczeniu (czyszczenie tarcz specjalnym "brake cleanerem", klocków, wypiekanie ich i przytarcie papierem) przez 2 godziny, już na drugi dzień (po jeździe około 20km) miały czarny, brudny nalot na tarczach, który uniemożliwia sprawne hamowanie, do momentu jego wypalenia, przez jazdę na hamulcu przez 300m, gdzie tarcza ma naprawdę wysoką temperaturę. Ma ktoś taki problem? Wie jak go zwalczyć? Przecież nie będę codziennie czyścił tarcz po każdej nawet najmniejszej trasie... Starałem się na zdjęciu przedstawić problem, mam nadzieję na szybką odpowiedź! HELP!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 To może wymień tarcze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Proponuje sprawdzić czy hamulec nie cieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jeśli dodatkowo klocki mają szkliste powierzchnie to na sto procent masz drobny wyciek płynu z zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 jak czytałem to też wpadłem na to że może gdzieś cieknie i zbiera potem brud na tarczy , oglądnij dokładnie zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AuthorTraction2010 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Widzę zgodne odpowiedzi, czy w tej kwestii gwarancja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mnie to wygląda na zwykły syf po zimowej jeździe. Jak by miały czarny taki typowo przyjarany ślad to masz zatłuszczone klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AuthorTraction2010 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mnie to wygląda na zwykły syf po zimowej jeździe. Jednak syf na zdjęciu przedstawiony powstał na tylnym hamulcu po 2 godzinnej jeździe. Przed wyjazdem były czyściutkie.. W czasie jazdy używałem głównie tego hamulca, ponieważ w lewej ręce trzymałem psa na smyczy. Przedni hamulec znacznie czyściejszy, bym powiedział, czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a dla mnie to wygląda jak taka mieszanka soli z ulicy, wody i śniegu, bo mam podobnie w swoich, po jeździe zimą zbiera się taki osad, ale wystarczy przetrzeć szmatką tarczę, zakręcić kołem, znowu przetrzeć i siła hamowania wraca do normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A jaki model klocków i tarcz to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AuthorTraction2010 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Z przodu kool stopy, a z tyłu standardowe więc nie wiem jakie. Tarcze 160 tektro. Na hamulcach z zewnętrznej strony, od spodu jest naciek czegoś tłusto - brudnego... Może to jeszcze podpowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 To masz nieszczelny zacisk... Musisz teraz ustalić skąd olej wycieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 wyczyść i Upchnij jakoś mały kawałeczek kartki pod klocki , pojeździj . Pokaźe to czy cieknie z tłoczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AuthorTraction2010 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 wyczyść i Upchnij jakoś mały kawałeczek kartki pod klocki , pojeździj . Dobry patent Jak tylko znajd chwilke przed wyjazdem to, to zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AuthorTraction2010 Napisano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Hample rozebrałem i już na starcie rzuciło mi się w oczy lej na klockach od strony tłoczków, plus tłuste tłoczki itp itd... Temat zamykam. Olej cieknie, tłuści klocki i tarcze, co zbiera syf z dróg 100x szybciej. Dzięki za podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Miałem miesiąc temu dokładnie to samo.Wymieniłem cały zacisk.I mam św. spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.