placman12 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam ;> mam ostatnio problem szukam butow spd i pedalow jak juz wyzej napisalem jesli chodzi o pedaly to mysle o shimano 540 (moze polecicie jakies inne w tej cenie?) jesli chodzi o buty to mam problem zastanawialem sie nad tymi butami ale nigdzie nic o nich nie moge wyszukac http://www.pmbike.pl/pl/p/BUTY-SPD-MTB-EXUSTAR-E-SM306/307 moze podacie mi jakies inne propozycje butow( wazne zeby byla zapiecie na klamre) z niecierpliwoscia czekam na jakies wskazowki pozdrawiam ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mówisz i masz. Twoje wymarzone trzewiki w dobrej cenie. http://www.mudserwis.com/buty-spd-mtb-exustar-esm306-rozm45-p-3743.html W tym sklepie masz też jeszcze 2 inne modele Exustarów z klamrą w fajnych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dobra dobra ale czy te buty sa warte zainteresowania czy lepiej porozgladac sie w modelach shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Lepiej to przeczytac tematy, ktorych na pierwszej tylko stronie w tym dziale jest kilka z tymi samymi pytaniami ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 wiem ze jest duzo w temacie butow pedalow itd ale nikt nie pisze nic o tych EXUSTARach ktore osobiscie podobaja mi sie ;> dlatego szukam osob ktore mi pomoga a nie ktore beda mi udzielac konstruktywnych porad ktore lepiej moglby one zachowac dla siebie ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Spokojnie. Kolega świeży przecież na forum i jeszcze pewnie się nie orientuje w nawigacji. Zdaje się, że Exustary dopiero wchodzą na nasz rynek. Wprowadza je Kross. Nie mam opinii na ich temat z pewnego źródła.( ani ja ani żaden znajomy w butach tej formy nie jeździł) ale czytałem pozytywne opinie na stronach amerykańskich. Jak poszukasz trochę w necie to pewnie coś znajdziesz. Sam bym pewnie zaryzykował ale miesiąc wcześniej kupiłem shimano 123. Co do jakości. Ja bym szczerze mówiąc się nie bał. Wszystkie ich modele to odpowiedniki modeli Shimano 077, 087 i 123. Myśle, że przy normalnej eksploatacji nic im nie będzie. Poza tym buty spd za 130 zeta...nice. nawet jakby miały starczyć na 2 sezony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 a jak to jest ? lepiej rzepy czy klamra? bo czytalem ze klamra lepsza ale co czytam to tylko widze ze ludzie na rzepy kupuja wiec juz teraz sam nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Buty z klamrą dają co oczywiste stabilniejsze trzymanie stopy co jest szczególnie ważne przy bardziej ekstremalnych terenach. Rzepy też są ok chyba, że planujesz jeździć w błocku sporo-wtedy ich "rzepistość" może spadać. Ja, mając do wyboru wyższy model na rzepach i niższy z klamrą wybrałem ten pierwszy ale to moje indywidualne preferencje A ludzie mówią, że klamra jest lepsza bo chyba zwyczajnie jest . Na pewnym poziomie kolarstwa zwyczajnie jest konieczna. Na poziomie amatorskim (nawet ambitnym) nie ma to moim zdaniem aż takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 widze ze kazdy shimano wybiera butki wiec tez na nie postawie tylko jeszcze jedno shimano 087 czy lepiej 123? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A ja jestem hipsterę i zamiast shimanowskich kaloszy kupiłem rockridery mtb 5. Wyglądają jak SH-XC60, ale są na samych rzepach, bez klamry. Są super przewiewne, co jest wielkim plusem w upalne dni, a minusem dopiero przy poniżej 5 stopniach. Teraz drugi sezon będę ich używał. Jedyne zastrzeżenie może być do plastiku na podeszwie w który wrzynają się bloki po przykręceniu, ale to też je lepiej trzyma Kosztowały 300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 hahah ja raczej hipsterę nie jestem i wolalbym postawic na cos sprawdzonego zeby na dosc dlugo mi starczyly a tez dosyc duzo po mokrym jezdze wiec chyba z klamra butki lepiej kupic nie? xD wiec ktore ktos radzis shimano 123 czy 087? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W tym Ci raczej nikt nie pomoże, musisz sam wybrać. Najlepiej przymierzyć oba modele w sklepie i przejść kawałek. Na sucho wygląda to tak: 123: ma 2 wkręcane piny oraz wkładkę EVA która pochłania wstrząsy. 087: mają klamrę W teorii 123 są modelem wyższym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nie brałbym klamry, nie ufam temu. Rzepy w tych modelach są naprawdę mocne, a nie jakieś lipne rzepiki z sandałów. Na tę klamrę pełno narzekań, zresztą na forum często widać jak komuś się złamała, wygięła czy coś tam innego się z nią stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placman12 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 dobra w sprawie butow dziekuje bardzo co do pedalow to lepiej shimano m520 czy m540? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 te http://www.forumrowerowe.org/topic/128847-buty-zakup-butow-spd/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Też szukam jakichś butów, okazało się, że mudserwis mam 3 km od domu. Exustary są całkiem przyzwoite, ale: - prawdopodobnie mają niewymienialne klamry - są na stopy z odrobinę wyższym podbiciem Tak więc wybrałem sobie shimano 087 Tak w ogóle to na co dzień noszę 42, exustar podszedł 44, shimano 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonarJG Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ja dzisiaj kupiłem za 160 zł w tym sklepie exustary http://www.salon-rowerowy.pl/buty-c-3_64.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biafra Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 co do pedalow to lepiej shimano m520 czy m540? Jeśli do 087 lub 123 model 520 raczej wystarczy. W sam raz do sprawdzenia czy Ci ten sposób jazdy pasuje. Różnica głownie w wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joytas Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ew. Time, ale one są droższe niż 520/540 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ew. Cranki Eggbeatery 1. Droższe, ale łatwe wpinanie i wypinanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 @@marekw, Czy masz jakieś porównanie z rozmiarami z Shimano. Zastanawiam się nad butami Exustara SM333K, prawdopodobnie będę pierwszy na forum który je kupi i przetestuje. Tylko nie wiem jak będzie z ich rozmiarem. Zapytałem się o to Krossa ale czekam na odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jasne, normalnie używam rozmiaru 42 (równe 28 cm długości stopy)pod warunkiem, że but nie jest zwężany z przodu Exustar leżał mi idealnie 44, shimano 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzy2512 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jasne, normalnie używam rozmiaru 42 (równe 28 cm długości stopy)pod warunkiem, że but nie jest zwężany z przodu Exustar leżał mi idealnie 44, shimano 45 Straszny przypał jakiś z rozmiarówkami shimano, ja nie poczytałem tabelek i wziąłem rozmiar taki jaki noszę 42. Przyjechały buciki i "pupa". Założyć założyłem, pochodziłem trochę po mieszkaniu, były bardzo dopasowane. Zmierzyłem stopę odrysowując na kartce i 27cm jak nic. Wg tabelki rozmiar 44 najlepszy. Ale mając na nodze 42 odnoszę wrażenie, że to może być z lekka przy dużo (minimalnie sie chyba rozejda buciki a 42 i 44 to 14mm różnicy). W związku z tym pytanie. marekw dużo masz luzu bo z tego co widzę to rozmiar 45 przy Twojej stopie 28 wg. tabelki to minimum jakie mogłeś wybrać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 są prawie na styk, ale po dociągnięciu klamrą mają wystarczający luz z przodu, aby nie uciskały. 46 nie wziąłem bo były minimalnie za długie i całkiem szerokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 @@ozzy2512, Ja bym wymienił na rozmiar większy, te buty nie mogą ściśle przylegać do stopy ponieważ będzie ci w nich za ciasno po jeździe na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.