Skocz do zawartości

[Buty pedaly] SPD

placman12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;> mam ostatnio problem szukam butow spd i pedalow jak juz wyzej napisalem :P jesli chodzi o pedaly to mysle o shimano 540 (moze polecicie jakies inne w tej cenie?) jesli chodzi o buty to mam problem :D zastanawialem sie nad tymi butami ale nigdzie nic o nich nie moge wyszukac http://www.pmbike.pl/pl/p/BUTY-SPD-MTB-EXUSTAR-E-SM306/307 moze podacie mi jakies inne propozycje butow( wazne zeby byla zapiecie na klamre) z niecierpliwoscia czekam na jakies wskazowki :P pozdrawiam ;>

wiem ze jest duzo w temacie butow pedalow itd ale nikt nie pisze nic o tych EXUSTARach ktore osobiscie podobaja mi sie ;> dlatego szukam osob ktore mi pomoga a nie ktore beda mi udzielac konstruktywnych porad ktore lepiej moglby one zachowac dla siebie ;>

Spokojnie. Kolega świeży przecież na forum i jeszcze pewnie się nie orientuje w nawigacji.

Zdaje się, że Exustary dopiero wchodzą na nasz rynek. Wprowadza je Kross. Nie mam opinii na ich temat z pewnego źródła.( ani ja ani żaden znajomy w butach tej formy nie jeździł) ale czytałem pozytywne opinie na stronach amerykańskich.

Jak poszukasz trochę w necie to pewnie coś znajdziesz.

Sam bym pewnie zaryzykował ale miesiąc wcześniej kupiłem shimano 123.

Co do jakości. Ja bym szczerze mówiąc się nie bał. Wszystkie ich modele to odpowiedniki modeli Shimano 077, 087 i 123.

Myśle, że przy normalnej eksploatacji nic im nie będzie. Poza tym buty spd za 130 zeta...nice. nawet jakby miały starczyć na 2 sezony :starwars:

Buty z klamrą dają co oczywiste stabilniejsze trzymanie stopy co jest szczególnie ważne przy bardziej ekstremalnych terenach.

Rzepy też są ok chyba, że planujesz jeździć w błocku sporo-wtedy ich "rzepistość" może spadać.

Ja, mając do wyboru wyższy model na rzepach i niższy z klamrą wybrałem ten pierwszy ale to moje indywidualne preferencje

A ludzie mówią, że klamra jest lepsza bo chyba zwyczajnie jest :thumbsup:. Na pewnym poziomie kolarstwa zwyczajnie jest konieczna. Na poziomie amatorskim (nawet ambitnym) nie ma to moim zdaniem aż takiego znaczenia.

A ja jestem hipsterę i zamiast shimanowskich kaloszy kupiłem rockridery mtb 5. Wyglądają jak SH-XC60, ale są na samych rzepach, bez klamry. Są super przewiewne, co jest wielkim plusem w upalne dni, a minusem dopiero przy poniżej 5 stopniach. Teraz drugi sezon będę ich używał. Jedyne zastrzeżenie może być do plastiku na podeszwie w który wrzynają się bloki po przykręceniu, ale to też je lepiej trzyma :) Kosztowały 300.

hahah :D ja raczej hipsterę nie jestem i wolalbym postawic na cos sprawdzonego zeby na dosc dlugo mi starczyly a tez dosyc duzo po mokrym jezdze wiec chyba z klamra butki lepiej kupic nie? xD wiec ktore ktos radzis shimano 123 czy 087? :P

W tym Ci raczej nikt nie pomoże, musisz sam wybrać. Najlepiej przymierzyć oba modele w sklepie i przejść kawałek.

Na sucho wygląda to tak:

123: ma 2 wkręcane piny oraz wkładkę EVA która pochłania wstrząsy.

087: mają klamrę

W teorii 123 są modelem wyższym.

Nie brałbym klamry, nie ufam temu. Rzepy w tych modelach są naprawdę mocne, a nie jakieś lipne rzepiki z sandałów. Na tę klamrę pełno narzekań, zresztą na forum często widać jak komuś się złamała, wygięła czy coś tam innego się z nią stało.

Też szukam jakichś butów, okazało się, że mudserwis mam 3 km od domu. Exustary są całkiem przyzwoite, ale:

- prawdopodobnie mają niewymienialne klamry

- są na stopy z odrobinę wyższym podbiciem

Tak więc wybrałem sobie shimano 087

Tak w ogóle to na co dzień noszę 42, exustar podszedł 44, shimano 45

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

@@marekw, Czy masz jakieś porównanie z rozmiarami z Shimano. Zastanawiam się nad butami Exustara SM333K, prawdopodobnie będę pierwszy na forum który je kupi i przetestuje. Tylko nie wiem jak będzie z ich rozmiarem. Zapytałem się o to Krossa ale czekam na odpowiedź.

• 2 tygodnie później...

Jasne, normalnie używam rozmiaru 42 (równe 28 cm długości stopy)pod warunkiem, że but nie jest zwężany z przodu

Exustar leżał mi idealnie 44, shimano 45

Straszny przypał jakiś z rozmiarówkami shimano, ja nie poczytałem tabelek i wziąłem rozmiar taki jaki noszę 42. Przyjechały buciki i "pupa". Założyć założyłem, pochodziłem trochę po mieszkaniu, były bardzo dopasowane. Zmierzyłem stopę odrysowując na kartce i 27cm jak nic. Wg tabelki rozmiar 44 najlepszy. Ale mając na nodze 42 odnoszę wrażenie, że to może być z lekka przy dużo (minimalnie sie chyba rozejda buciki a 42 i 44 to 14mm różnicy). W związku z tym pytanie. marekw dużo masz luzu bo z tego co widzę to rozmiar 45 przy Twojej stopie 28 wg. tabelki to minimum jakie mogłeś wybrać.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...