ErrorPL Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam. Od jakiś 2 tyg mam "fazę" na wystartowanie w maratonie (np wawa). Ten rok chce poświęcić na trenowanie. Od tych 2 tyg ćwiczę początkowo pompki szerokie i wąskie oraz trochę hantlami. W piątek się sprawdziłem aby mieć punkt odniesienia, więc przejechałem dystans 17,700 km w czasie 40min z średnią prędkością 25,6km/h. Byłem padnięty ale to wyszło spontanicznie. Wyjechałem sobie i poprostu jechałem jak najszybciej przed siebie. Trasa była 100% asfaltowa ale jak to Łódź jest pofalowana więc trasa nie była całkowicie płaska. Dziś zacząłem od treningu siłowego na rowerze. Znalazłem górkę asfaltową o bardzo małym ruchu i nachyleniu około 3-5 stopni. Długość? 500-600m. Podjechałem 5 razy na przełożeniu 2-6 spokojnym tempem (ok 21 km/h), potem przerwa na rozciągnięcie nóg i 4 podjazdy kolejne, w którym ostatni był wjechany jak najszybciej. Muszę nakreślić że jako rozgrzewka przed tym "treningiem" był dojazd na to miejsce (10km) i po rozjechanie się (ok. 20-25km). Jako główny mięsień jest uważany brzuch. Od niego rozchodzi się "energia", więc myślałem nad 6 weidera (aerobiczna?). Czytałem sporo na tym forum o treningach, ale nie mogę znaleźć nic dla siebie. Mam 18 lat 183cm wzrostu i ważę 68kg, więc jest wysoki i chudy. W tamtym sezonie (od marca do grudnia) przejechałem ponad 4000km. W tym roku od 12 stycznia na nowym rowerze przejechałem tylko 200km (przez duże śniegi). Zamierzam codziennie ćwiczyć 6 weidera a rower w pon, wt, czw, pt i sob/nd. Co rodzicie mi jeszcze albo z czego mam zrezygnować aby się nie przetrenować. Nie jestem jakiś z brakiem formy ale czuję się słaby i chcę poprawić swoją kondycję i siłę oraz wykonać swój cel jakim jest maraton mtb w przyszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie zaczyna się treningu od końca. Przed szybszą jazdą i ćwiczeniami siłowymi trzeba wyjeździć swoje kilometry, i tego nie da się skrócić, bo bez bazy rezultaty mocniejszych treningów będą po prostu marne. Poza tym, dlaczego w przyszłym roku maraton? Wystartuj w tym roku, nawet jak najwcześniej - będziesz wiedział czego ci brakuje i co trenować, no i jak wypadasz na tle innych. To nie jest aż tak ważne wydarzenie, żeby zbierać się do niego cały rok. Przygotowując się rok, ale nie wiedząc do czego się właściwie przygotowujesz, i tak się dobrze nie przygotujesz . Weidera możesz od razu odpuścić, bo rowerowo nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Za dużo i za mocno od początku. Kiedy zamierzasz wypocząć? 6 dni rower i jeszcze codziennie A6W? Najpierw zrób bazę czyli wolne, długie jazdy w weekend i w tygodniu 2x coś mocniejszego, ale nie koniecznie rower. Mogą być biegi, basen, kosz itp. Czy A6W będzie ci przydatna w jeździe na rowerze? Raczej nie. Lepiej już ogólna siłownia. Poczytaj "biblie" Friela to ci pomoże poukładać trening. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Poczytaj "biblie" Friela to ci pomoże poukładać trening. Napisałem do jednego z użytkownika z forum który w jakimś temacie poruszył tą książkę. Czekam na odp. z plikiem I rozmawiałem z moją siostrą (jest niedzielną rowerzystką )że lepsze od A6W jest ABS. 8 min ćwiczeń. Poza tym, dlaczego w przyszłym roku maraton? Wystartuj w tym roku, nawet jak najwcześniej Mieszkam w Łodzi i nie ma organizownych jako tako maratonów. I najbliżej mam do Wa-wy. Pierwszy maraton chce po prostu przejechać a później walczyć o lepsze czasy. Maraton maratonowi nie równy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 lepsze od A6W jest ABS. 8 min ćwiczeń. Tia... 8 minut ćwiczeń ABS jest dla kobiet co na wiosnę się budzą z nadmiarem kg i nie przemęczając się chcą coś robić. Co się tak uparłeś na ten brzuch? Jak już chcesz wzmocnić te mięśnie to szukaj ćwiczeń "core stability" hollow hold arch hold plank reverse plank itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 W momencie kiedy nie jezdze staram sie biegac. Miesnie nog sie wyrabiaja, przy okazji cwiczysz wydolnosc. Jak juz ktos wspomnial lepiej na poczatek w miare jednostajnym tepem pocwiczyc jazde niz zaczynac od ciezszych treningow. W Lodzi i okolicach nie ma zadnych maratonow? Poczytaj o kalendarzu startow tu http://www.mazoviamtb.pl/ oraz sledz ta strone (lada dzien powinien pojawic sie akrualny kalendarz) http://www.polandbike.pl/ ... Pownienes sobie cos dobrac na ten rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Kalendarze co jakiś czas przeglądam. Biegać za bardzo nie lubię. Mam trasę około 5-6km ale muszę najpierw dobiec do parku który kawałek jest od mojego miejsca zamieszkania (mieszkam w centrum). Jeździć to zamierzam często, jak tylko czas pozwoli i pogoda (żeby nie padało tylko). Zimą nie planuję żadnych dłuższych wycieczek ale wiosna/lato to jak najbardziej. Chciałbym sobie wyrobić siłę. W tej chwili jestem chudy i chciałbym wyrobić masę mięśniową nóg. Co polecacie na nogi? Podjazdy tylko i bieganie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Zacznij biegac, w nogach bardzo szybko odczujesz. Nie tylko po parku musisz biegac. Zawsze na silowni mozesz pocwiczyc. Po miesiacu czy dwoch takich wstepnych regularnych treningow dystans krotszy we wspomnianych wczesniej cyklach pownienes swobodnie przejechac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Brzuch ważny na rowerze? Nigdy nawet po długiej jeździe nie bolały mnie mięśnie brzucha, więc wnioskuję, że jego udział w rowerowaniu jest znikomy. Co innego plecy , pośladki, szyja, nadgarstki.... Jak już ktoś pisał, zacznij robić core stability, brzuch możesz sobie ćwiczyć, ale nie powinien być to twój priorytet. Co do treningu, jesteś początkujący, a więc nie nastawiaj się na jakieś intensywne treningi. Baza, baza, baza, styczeń, luty, marzec powinieneś kręcić kilometry na niskiej intensywności. Jak dorwiesz Friela, to tam masz wszystko opisane, przede wszystkim masz wyluzować i trenować min. ze 2 lata same podstawy treningu (wytrzymałość, siła, szybkość). Kilka startów w maratonach, to będzie idealny trening na zaawansowane cechy. Kup sobie jakiś podstawowy pulsometr, do treningu bazy jest przydatny i miarodajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dobrze by bylo jakbys jezdzil z kims kto ma juz jakies pojecie,to dobry wyznaczik brakow przy okazji poznasz nowe trasy i umocnisz sie w postanowieniach . Ja prawie dwa lata jezdzilem sam i teraz tez spontanicznie sam robie wyskoki, ale kazdy wyjazd z kumplami jest jak maly maraton wiele sie dzieki temu nauczylem i ucze sie dalej. A trening niema lepszego jak jazda ale bez monotonji czyli wyszukiwanie nowych trudniejszych tras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jak dorwiesz Friela, to tam masz wszystko opisane, Dorwałem i już zaraz pół książki minie (czytam od wczoraj) Dobrze by bylo jakbys jezdzil z kims kto ma juz jakies pojecie,to dobry wyznaczik brakow przy okazji poznasz nowe trasy i umocnisz sie w postanowieniach Mam kilku znajomych z którymi się spotkam w najbliższym czasie na rowerze i pokażą co nie co. Z tym core stability to będzie problem bo zajmuje sporo czasu a rano to i tak wstaję wcześniej aby sobie poćwiczyć. Jak przeczytam książkę i ułożę sobie swój plan treningowy to postaram się znaleźć czas na te ćwiczenia. Muszę dokładnie poznać swój układ czasowy abym miał również czas na naukę i spotkania z przyjaciółmi. Diety jakieś specjalnej nie przewiduję. Będę jadł to co domaga się mój organizm więc przed i po wysiłku węglowodany. Co sądzicie o zrobieniu badań wydolnościowych jako wyznacznik początkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jeśli masz kasę to rób, ja bym na twoim miejscu najpierw wystartował kilka razy i zobaczył na którym miejscu kończysz wyścigi (no i jaki sektor). Z kilku wyścigów weź średnie tętno i już będziesz miał przybliżony próg tlenowy. Na początku wystarczy. Nie wiem jakie ćwiczenia zamierzasz zatem robić rano, jeśli tylko brzuch, to poza szpanem (kaloryfer) nic ci to nie da. Plecy na rowerze wykonują więcej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Pompki, hantelki... takie ćwiczenia rano. Kasy nie mam ale już na alledrogo znalazłem niedrogi pulsometr: http://allegro.pl/zegarek-pulsometr-crane-sport-s-md15151-najtaniej-i3007465541.html ; http://allegro.pl/ak195-pulsometr-zagarek-z-pulsometrem-na-rower-i3012251314.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam.Podsumowujac: -czujesz sie słaby - nie lubisz biegac - lepiej zeby nie padalo - najwazniejszy jest brzuch A chciałbys poprawic kondycje, wystartowac w jakims maratonie, wyrobic siłe i mase. Jezeli chcesz poprawic kondycje to jak zamierzasz zwiekszyc mase? W wieku 18 lat to zapomnij o masie- kolo 25 lat sama przyjdzie. Od brzucha to sie raczej odczep, skup sie na ogólnorozwojówce i duuuzo roweru w formie normalniej jazdy a nie siła na pierwszym treningu. Jak przeczytasz Biblie Joe to wszystko zrozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.