Skocz do zawartości

[rower] centurion backfire 40 [upragade]

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 1,5 roku temu kupiłem nowy rower taki jak w temacie. Chciałbym go zmodyfikować stopniowo. Przeznaczenie XC i małe chopki. Planuję wydać w ciągu roku maksymalnie ok. 1000zł, za rok ok.500zł (myślałem o epiconie 120mm). Specyfikacja jest na tej stronie http://www.roweromania.pl/index.php/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=3361&category_id=291 Jest wogóle sens inwestować w ten rower 1500zł czy za rok sprzedać go za ok 850zł, dołożyć 1500zł i za 2400zł kupić inny rower?

Myślałem o wymianie:

-obręczy na te http://allegro.pl/kpl-kol-26-remrx-masterdisc-novatec-maszyny-czarne-i2961531168.html nie znajde tańszych a równie dobrych?

- oponki race king 2.2

- hampli shimano m596 + polećcie jakieś tarcze

- jak obręcze to na pewno kasete (myślałem o 8 rzędowej) i łańcuch. Czy musiałbym wymieniać przerzutkę tylną, czy wystarczy tylko manetki? I czy razem z nową kasetą trzeba kupić korbe?

- manetki (nie wiem jakie)

1. Czy moja rama wogóle wytrzyma?

2. Czy mogę z przodu założyć tarczę przy tym amorku jaki mam?

No i czy wogóle taka rozbudowa ma sens?

Wiecie ile bym mógł dostać za 2 koła te co teraz mam? Są w perfekcyjnym stanie. Może doradzicie coś innego?

Sorki że tak sie rozpisałem. Z góry dzięki za fachową poradę ;)

Napisano

ja teraz nie dał bym za niego 850 za 600 go sprzedasz

rama moze nie wytrzymac jesli chcesz skakac po 1 a po 2 ona sie wogóle do tego nie nadaje

co do kół mówiłes mi co innego ale to szczegół

hamulce bierz tektro auriga comp

tarcze na przod mozesz dac potrzebujesz adpatera is/pm

rozbudowa bez sensu

a i jeszcze jedno nie wprowadzaj ludzi w bład ty masz wersje z 2010 roku !!

Napisano

Więc najpierw polecacie całe koło przednie + shimano deore m596 + tarcze czy lepiej epicona? Jakie manetki do przerzutki acera 7 rzędowej? Mogę kupić manteke 8 rzędową czy nie obsłuży ona tego? Pod koniec sezonu na pewno wymienię napęd to wtedy bym mógł dać kasete 8 rzędową

Napisano

wymienię hamulec i całe koło z przodu. Hamulec hydrauliczny m596 + koło jakieś za ok 220zł + manetka lewa. I teraz tak: Czy do tego amortyzatora który mam teraz zamontuję spokojnie tarczę 180mm i hamulec hydrauliczny? Amorek będę wymieniał myślę dopiero pod koniec sezonu, ponieważ obecnie nie mam kasy.

Napisano

ok, dzięki ;) Możliwe że za 1,2 miesiące będę miał na rower 2000-2500zł. I czy za tą kwotę ulepszyć rower (zostawić tylko rame, mostek, kiere), czy sprzedać ten co mam za ok 800zł i kupić nowy lub lekko używany rower? Co do tej ramy którą teraz posiadam bardzo mi odpowiada, jednak nie wiem jak u niej z wytrzymałością - pomożecie?Zastosowanie-agresywniejsze XC.Jak rame tę co mam aktualnie uważacie za wytrzymałą i dobrą do tego zastosowania to bym wymienił to:

-Hamulce tarczowe Shimano Deore BR-M596 - 399 zł

-Kaseta Shimano Deore CS-HG50 9speed + łańcuch HG53 9speed - 140,99 zł

-Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M591 SGS czarna - 159,01 zł

-Przerzutka przednia Shimano Deore FD-M590 TOP SWING - 95,01 zł

-Manetki Shimano Deore SL-M590 3x9speed - 159 zł

- Komplet kół za ok 500zł

- Amorek przód- Epicon RLD 100mm-520zł

- Opony schwalbe rocket ron 2,25 2013 -kpl 200zł

-Tarcza przód 180 i tył 160 - 80zł

- Korba -270zł

Rower kupiłem półtora roku temu (głównie tutaj mam na myśli rame) . Co myślicie? Z góry dzięki za fachową pomoc ;)

Napisano

Jeżeli geometria oraz rozmiar ramy ci pasuje to nie widze sensu jej wymiany.

Zamiast Roro wziąłbym Maxxisy Crossmark'i / Irc Mibro lub Irc Xc ii lub jeżeli już ze schwalbe to Nobby Nic na przód i Racing Ralph na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...