Skocz do zawartości

[koła, Amortyzator] Oś 15mm

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej mam pytanie co do osi 15mm. Bo dokładnie nawet nie wiem o co chodzi, domyślam się że rozmiar ale czego. Oraz czy np. amortyzator z osią 15mm pasuje do innych rzeczy?

Napisano

Koło jest sztywniejsze i piasta może przenieść większe obciążenie. To jest wymiar pośredni jeśli ktoś nie chce QR20. Do tego musi być odpowiedni amortyzator na QR15. Można dokupić przejściówki żeby dopasować pod standard 9mm, ale mija się to z sensem.

Napisano

A jeśli chodzi o tylne koło to czy istnieją jakieś problemy jak będę chciał zmienić piastę ze standardowej 9mm na 15?

Napisano

Musiałbyś się przejechać na takim rowerze i zobaczyłbyś różnicę. Chodzi głównie o sztywność boczną, na zakrętach nic nie dzwoni (tarcze) także ja widzę póki co same plusy :)

Napisano

Wszystko zalezy od tego jaki masz rower i co na nim robisz. Spora role odgrywa rowniez technika. Co innego wybierac nierownosci i miekko ladowac hopy/dropy a co innego spadac jak worek kartofli. Jesli nie skaczesz i nie latasz po gorach 12mm z tylu oraz 20 mm z przodu sa Ci zbedne. Sam mam 15 z przodu i spokojnie starcza mimo iz jestem od Ciebie ciezszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...