Skocz do zawartości

[amortyzator]Ucieka olej

Rekomendowane odpowiedzi

Przedni amortyzator: SR Suntour XCT V4, z tego co wyczytałem na nalepce z boku. Od niecałych dwóch tygodni jest eksploatowany.

Po 25km jeździe wieczorowej (względnie czysto, bo błoto, piasek i woda przymarznięte do asfaltu) już w domu dotknąłem nakrętki u dołu prawej komory amorka i wybadałem, że było tam trochę oleju (tyle, co przejechać palcem). W sumie nie sprawdziłem, czy nowy też był "wylany", ale ten olej był czysty, więc podejrzewam, że jest świeżo wylany. Moje pytanko brzmi: co ja mam z tym fantem zrobić? Dokręcić tą nakrętkę mocniej? Czy to jest normalne?

Ten Suntour nie jest wyposażony w żadne pokrętła na dole amortyzatorów - tylko te nakrętki do śrub.

W pierwszym podejściu spróbowałbym dokręcić - to jak dobrze został skręcony fabrycznie łatwo ocenisz po łatwości obracania śrubą. Pozostaje potem wytrzeć i przejechać się kolejny raz, sprawdzić. Jeśli problem wraca - odstawić rower do serwisu - skoro jest nowy nie warto samemu grzebać, chyba że jesteś domorosłym majsterkowiczem.

No i... lipa.

Przejechałem dziś (warunki są kiepskie, bo sól na drogach i piasek + śnieg) 13km. Przyjechałem do domku, umyłem rower, wymacałem dokładnie spód prawej komory - nic nie cieknie.

Obecnie jest jakoś 4 godzina od wspomnianego czyszczenia. Rower nie był nawet dotykany przez ten czas. Z ciekawości przejechałem chusteczką spód lewej komory. I nadal przepuszcza olej. I sądzę, że to jest chyba nawet większa ilość niż wybadana wczoraj. Ciężko tak oddać rower do serwisu i nie jeździć kilka dni. :\

Co mam z tym fantem zrobić?

Jak rower jest wyposażony w hydrauliczny hamulec tarczowy

Niestety V-brake.

• Mod Team

Sprawa ciekawa bo XCT nie posiada tłumika z którego ewentualnie mógłby olej cieknąć. Zważywszy ze golenie nie są w żaden sposób zabezpieczone przez przeciekiem bo nie ma takiej potrzeby, to możliwe ze przy składaniu ktoś delikatnie zwilżył wnętrze olejem.

W takiej sytuacji będzie ciekło aż wycieknie wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...