Skocz do zawartości

[osłona koła i łańcucha] Poszukiwanie nietypowych rozwiązań

DarkKnight

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Posiadam przepiękną Gazellę Speciaal Sport No. 8 z 1953 roku (bardzo podobna do tej na zdjęciu, co prawda delikatnie inny model, ale wklejam, żebyście wiedzieli o czym mowa) i postanowiłem - zgodnie z corocznym, wiosennym rytuałem - że w tym roku już na pewno skończę ją dopieszczać :-) Zostało mi tylko i wyłącznie tylne oświetlenie oraz osłony koła i łańcucha. Z oświetleniem nie ma problemu, bo wykonuję je sam i wykorzystuję elementy oryginalnego błotnika, natomiast problem pojawia się w sprawie dwóch pozostałych części...

Oczywiście, na rynku istnieje wiele "podstawowych" modeli osłon koła oraz łańcucha, jednak chodzi mi o coś bardziej ambitnego. Zademonstruje Wam mniej więcej o co mi chodzi:

1, 2, 3, 4, 5 i 6

Rzecz jasna, poszukałem co nieco w internecie i znalazłem chociażby takie firmy jak Poka, oferujące przepiękne osłony łańcuchów, roi się też od używanych, starodawnych na ebay, dlatego problem z osłonami łańcucha jest nieco mniej skomplikowany...

Natomiast gdzie szukać nietypowych osłon koła w internecie? Ebay wypada wyjątkowo kiepsko, gdy wpisujemy skirt guard, lub coat guard, jak teoretycznie ta część się nazywa. Być może szukam pod złą nazwą? Czy istnieje jakaś inna nomenklatura w przypadku tej części? Bardzo proszę, polećcie mi jakieś stylowe rozwiązania, najlepiej, gdyby osłony łańcucha oraz koła występowały razem, jako komplet, ale chyba zbyt dużo wymagam :-)

Serdecznie proszę o pomoc!

DarkKnight

Tutaj jest piękny zestaw, ale cena zabija ;)

$(KGrHqJ,!oIFD8629KBnBRE!uhhfrQ~~60_57.JPG

Vintage Bicycle Prewar Elgin Chainguard Skirt Guard 26in Schwinn Monark Colson | eBay

...skóra???...

velorbis_red_brown_leather_skirtguard.jpg

Velorbis Bicycle Accessories | Velorbis Classic Bicycles

Classic Bicycle Parts | Dress Guard, Dress Protector

bicycle dress guard - Google Search

bicycle skirt guard - Google Search

Użyj Google i cierpliwości - jak coś będzie na ebay to też "wyrzuci" w wynikach ;)

A sam ebay jakieś dziwne filtry regionalne stosuje, tak że nawet z zaznaczoną opcją "Worldwide"

nie pokaże w wynikach przedmiotów które de facto są wystawione na sprzedaż w różnych krajach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...