Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Nie trzyma powietrza.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się nie znam zbytnio na cenach usług, ale myślę, że jak zaniesiesz do serwisu z prośbą o zdiagnozowanie to nie policzą wielkich pieniędzy, a jak okaże się, że to uszczelki to myślę, że połowa proponowanej przez Ciebie kwoty w zupełności wystarczy

można łatwo sprawdzić którędy ucieka powietrze, jeżeli ucieka.

Ja robie tak, że wlewam do komory powietrznej trochę oleju (jakiś gęsty), pompuje dużo powietrza (znacznie więcej niż używam na codzień) zostawiam amortyzator na noc w pozycji pionowej, jeżeli zeszło powietrze to znaczy że uciekło górą (czyli nieszczelny korek). jeżeli nie ucieka to zostawiam amortyzator na następną noc również w pozycji pionowej, ale do góry goleniami. jeżeli powietrze ucieka kiedy amortyzator jest do góry nogami to oznacza że powietrze ucieka przez uszczelki na popychaczu.

Podobnym sposobem można sprawdzić kompresje w silniku

W raidione jest solo air? czy jak tam wygląda sprężyna powietrzna?

Jeśli ten amortyzator jest na gwarancji, to zamiast pchać się w koszta serwisu, proponuje odesłać go na gwarę. W poprzednim sezonie był jakiś problem z SR Raidon. Kellys to montował w kilku modelach i były problemy z uciekającym powietrzem, bez problemu wymieniano amortyzatory na nowe na gwarancji. W tym roku Kellys nie montuje już tego modelu amortyzatora do swoich rowerów.

Ciężko mi powiedzieć. Kilka przypadków w nowych używanych przez miesiąc rowerach. Nagle powietrze uciekało i potem krótko trzymał. Nikt tego nie rozbierał tylko od razu wysyłka na gware. Po wymianie problem nie wrócił, więc to jakaś wadliwa seria musiała być.

• Mod Team

Chyba z miesiąc temu pytałem się o kardridż i powiedzieli ,że 150-200 zł

Tyle w Euro Biku chcieli za tłumik, a w komorze powietrznej co tyle kosztuje?

Ładnie pokazali to tutaj: SR Suntour All-IN-ONE Cartridge - YouTube Patrzcie na 2:34

Ale tutaj pokazują tłumik a nie komorę powietrzną.

Dowiedziałem się od eurobike że w tym modelu niema żadnych oringów tylko trzeba cały kartridż wymienić co będzie mnie kosztowało 100zł + koszty wysyłki.

Ale czy wymiana kartridża wyeliminuje wszystkie inne możliwe usterki które mogły tam wystąpić ?

A i jak zdjąć ten amortyzator żeby wysłać ?

Ale czy wymiana kartridża wyeliminuje wszystkie inne możliwe usterki które mogły tam wystąpić ?

W prawej goleni jest tylko kartridż więc po wymianie wszystkich bebechów z prawej goleni raczej nie ma prawa wystąpić jakaś usterka.

A i jak zdjąć ten amortyzator żeby wysłać ?

Odkręcasz mostek i top cap. Zdejmujesz mostek i amortyzator powinien wyjść. Jeżeli tak nie jest trzeba wspomóc się gumowym młotkiem lub zwykłym przez podkładkę (np drewienko).

Czyli wymiana tego kartridża w końcu mnie uszczęśliwi i nie będzie uciekało powietrze ? Dokładnie tak to u mnie wygląda żeby nie było wątpliwości

ALL-IN-ONE-kartridz.jpg

Tak z ciekawości, co się znajduje w lewej goleni ? - a jeśli tam leży moja usterka ? Czyli w prawej goleni siedzi tylko to co pokazałem na obrazku wyżej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...