Skocz do zawartości

[łańcuch] KMC X10L gold przeskakuje na kasecie....

lago

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie nauczony doświadczeniem powinnieneś wiedzieć,że i ten łańcuch musi sie ułożyć. Ja osobiście jeżdziłem na łańcuchu SLX ze spinką KMC i naprawdę zero problemów żadnego przeskakiwania.Zamierzam zmienić łańcuch również na cn hg94 i zobaczymy czy i on będzie tak ładnie pracował z ta spinką

Kaseta, która zrobiła 400km nie jest stara i z nowym łańcuchem nie musi się układać

To, ze nie jest stara to ja wiem, a czy nie musi sie ukladac to tutaj bym polemizowal, zalezy kto jak jezdzi

przeskakuje na kółeczkach tylnej przerzutki.

Jaja sobie robisz? Z tego co kolega pisal w innym watku to nowy rower (kolka w idealnym stanie, domyslam sie) :icon_wink:

A no właśnie bo smar jest za lepki i działa jak klej i do tego teraz w niskich temperaturach.

No i wlasnie tu ewentualnie jeszcze moze tkwic problem, a zarazem rozwiazanie Twoich przemyslen :icon_wink:

Aha i nie pisze tylko teoretycznie jak to ladnie ujales :)

Jaja sobie robisz? Z tego co kolega pisal w innym watku to nowy rower (kolka w idealnym stanie, domyslam sie)
Chyba kolega mnie nie zrozumiał więc wyjaśnię to dokładniej ;) nie chodziło mi o stan kółeczek, ale drogi jaką łańcuch pokonuje między nimi. Jest pytanie gdzie nowy łańcuch może przeskakiwać w prawie nowym rowerze? 1 Czy na blacie korby? W żadnym wypadku nawet rozciągnięty mocno tu nie będzie przeskakiwał bo koło zębate ma duży obwód i zawsze zdąży się łańcuch zazębić. 2 Kaseta, ale jak już sobie wyjaśniliśmy jest ledwo co dotarta :) więc tu o przeskoki jeszcze za wcześnie. 3 Kółeczka tylnej przerzutki nam pozostają gdzie w tym konkretnym przypadku na 99% łańcuch jest w tanie przeskoczyć. Dlaczego? Z powodu za gęstego smaru, którego KMC używa do swoich łańcuchów, a efekt się nasilił bo jest zimno i nie jest to dobry moment na zmianę łańcucha chyba, że go się dobrze odtłuści z tego smaru i puści się go na oleju. Kółeczka mają najmniejszą średnice więc łańcuch musi się najbardziej "nagimnastykować" żeby przejść między nimi, a w takim przypadku są momenty, że nie zazębi się i efekt wiadomy :) Chyba teraz już wyjaśniłem prosto i jasno :)

Dla wszystkiego dodam jeszcze, że... kiedy kółeczka przepuszczą ogniwo lub dwa łańcucha, kaseta woła: Houston mamy problem ;) no i słyszymy te trach bo ten nadmiar łańcucha musi jakoś skasować. Wina jest po stronie łańcucha w tym przypadku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...