pajak123 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 W takim razie nauczony doświadczeniem powinnieneś wiedzieć,że i ten łańcuch musi sie ułożyć. Ja osobiście jeżdziłem na łańcuchu SLX ze spinką KMC i naprawdę zero problemów żadnego przeskakiwania.Zamierzam zmienić łańcuch również na cn hg94 i zobaczymy czy i on będzie tak ładnie pracował z ta spinką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Kaseta, która zrobiła 400km nie jest stara i z nowym łańcuchem nie musi się układać To, ze nie jest stara to ja wiem, a czy nie musi sie ukladac to tutaj bym polemizowal, zalezy kto jak jezdzi przeskakuje na kółeczkach tylnej przerzutki. Jaja sobie robisz? Z tego co kolega pisal w innym watku to nowy rower (kolka w idealnym stanie, domyslam sie) A no właśnie bo smar jest za lepki i działa jak klej i do tego teraz w niskich temperaturach. No i wlasnie tu ewentualnie jeszcze moze tkwic problem, a zarazem rozwiazanie Twoich przemyslen Aha i nie pisze tylko teoretycznie jak to ladnie ujales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jaja sobie robisz? Z tego co kolega pisal w innym watku to nowy rower (kolka w idealnym stanie, domyslam sie) Chyba kolega mnie nie zrozumiał więc wyjaśnię to dokładniej nie chodziło mi o stan kółeczek, ale drogi jaką łańcuch pokonuje między nimi. Jest pytanie gdzie nowy łańcuch może przeskakiwać w prawie nowym rowerze? 1 Czy na blacie korby? W żadnym wypadku nawet rozciągnięty mocno tu nie będzie przeskakiwał bo koło zębate ma duży obwód i zawsze zdąży się łańcuch zazębić. 2 Kaseta, ale jak już sobie wyjaśniliśmy jest ledwo co dotarta więc tu o przeskoki jeszcze za wcześnie. 3 Kółeczka tylnej przerzutki nam pozostają gdzie w tym konkretnym przypadku na 99% łańcuch jest w tanie przeskoczyć. Dlaczego? Z powodu za gęstego smaru, którego KMC używa do swoich łańcuchów, a efekt się nasilił bo jest zimno i nie jest to dobry moment na zmianę łańcucha chyba, że go się dobrze odtłuści z tego smaru i puści się go na oleju. Kółeczka mają najmniejszą średnice więc łańcuch musi się najbardziej "nagimnastykować" żeby przejść między nimi, a w takim przypadku są momenty, że nie zazębi się i efekt wiadomy Chyba teraz już wyjaśniłem prosto i jasno Dla wszystkiego dodam jeszcze, że... kiedy kółeczka przepuszczą ogniwo lub dwa łańcucha, kaseta woła: Houston mamy problem no i słyszymy te trach bo ten nadmiar łańcucha musi jakoś skasować. Wina jest po stronie łańcucha w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Łańcuch już prawie tydzień się moczy w benzynie, smar już pewnie przestał istnieć. Wkrótce zrobię jakieś próby i opiszę wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.