lago Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 ...kupiłem łańcuch KMC X10L gold i przeskakuje mi na kasecie jak się mocno pedałuje... mam kasetę dyna-sys 10 rzędowy shimano XT W czym może być problem, słyszałem że wszystko powinno pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Wytrzyj ten smar co jest na łańcuchu i naoliw go. Miałem to samo. Strasznie gęsty i lepki dają ten smar i podczas szybkiej jazdy może przeskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 ok sprawdzę i dam znać czy coś pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 A kaseta jaki przebieg??? Czasami nowy lancuch musi sie ulozyc do kastety moze to potrwac 30-40 km a nawet i wiecej w zaleznosci od zuzycia kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 kaseta ma około 400 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Masz spinkę? Jaką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Miałem dokładnie to samo z takim samym łańcuchem tylko na 9-kę to czym zabezpieczają łańcuch to się nadaje bardziej do smarowania rębaka a nie łańcucha w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/129166-naped-nowy-rower-glosna-praca/#entry1214871 Z takim przebiegiem kasety, nowy lancuch powinien dzialac bez zajakniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Masz spinkę? Jaką? spinka KMC dodawana do łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Z takim przebiegiem kasety, nowy lancuch powinien dzialac bez zajakniecia. Ja sie spotkałem z nowymi Kaseta X9 i łańcuch C9 i skakało na nowych elementach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam, wymoczyłem łańcuch i wyszejkowałem w benzynie ekstrakcyjnej Naoliwiłem słusznym olejem Założyłem i pojechalem. Jest lepiej, dużo lepiej, ale kilkanaście razy mi jeszcze przeskoczył. Nakulałem kilkanaście km i zauważyłem że przeskakuje na 3 najmniejszych zębatkach kasety Jest szansa, że to się ułoży, czy w pokrzywy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Czy przerzutka lub hak nie są krzywe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Będzie dobrze rozjeździ się bo pewnie jeszcze gdzieniegdzie został ten smar. Dobrze jest łańcuch potraktować szczoteczką bo sama szmata nie wystarczy. U mnie już nie ma tego problemu, działa jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 @tobo - sprawdzę to @szybkilopez - a długo Ci przeskakiwało zanim się ułożyło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Po wytarciu tego smaru to tak do 50km i było już ok , ale to było wtedy kiedy temperatura była dużo wyższa niż teraz. W tej chwili to i olej już nie tak pracuje i trzeba pojeździć więcej, albo w domu na sucho pokręcić dobrze napędem żeby rozprowadzić olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zależy ale skoro ci tak sporadycznie skacze to ok 200-300 km i powinno sie dotrzeć. Jeżeli chodzi o czyszczenie łańcucha to polecam shake, najskuteczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zdjąłem ten łańcuch bo mnie zdenerwował... Musiałem dać po pedałach żeby zdarzyć przed autem a w zamian usłyszalem zgrzyty..... Założyłem poprzedni i śmiga nieziemsko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 No to nieźle... wymocz go w nafcie przez noc i powinno pomóc. Chyba najtańszy sposób na wyczyszczenie łańcucha. Sam to stosuje od dawna i pomaga. Nie trzeba specjalistycznych środków. http://www.narzedziowy.biz.pl/?action=szczeg_osz&id_kat=054002&id_asort=1533 Dostaniesz w sklepie narzędziowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja sie spotkałem z nowymi Kaseta X9 i łańcuch C9 i skakało na nowych elementach ... Nie za bardzo rozumiem, co chcesz przez to powiedzie? Napisalem, ze z danym przebiegiem kasety, lancuch powienien dobrze dzialac. To chyba mozna przyjac za regule. Z drugiej strony moge napisac, ze zakladam nowe lancuchy na kasety z kilkoma tysiacami km przebiegu i wszystko dziala idealnie.... ale czemu to mialoby sluzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 pewnie jeszcze gdzieniegdzie został ten smar. Ales sie chlopie uparl z tym smarem , jeszcze to, ze moze czasem z jakims napedem glosniej pracowac to jakos moge zrozumiec ale to ze sugerujesz ze lancuch skacze bo jest fabryczny smar na nim to juz naprawdę nie ogarniam, dyrdymaly wypisujesz jakich malo. Ten lancuch musi sie ulozyc pod stara kasete i tyle. Z reszta napisal kolega ze zalozyl stary i wszystko ok. Wiesz czemu??? Bo wlasnie ten stary jest juz zzyty z ta kaseta. A Ty mu jeszcze radzisz zeby wlozyl na noc do nafty. Pomoze tyle co umarlemu kadzidlo . Ten lancuch bedzie smigal jak tralala ale po jakichs 50 km i tego autorowi tematu zycze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Już od jakiegoś czasu da się zauważyć brak cierpliwości po wymianach łańcucha. Nie dajecie mu szansy aby się ułożył i dogadał z kasetą tylko siejecie panikę. Zrobić ok 100 km i wtedy się martwić jak poprawy nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ales sie chlopie uparl z tym smarem Chłopie, Ty to piszesz chyba tylko teoretycznie bo miałem to sam z takim samym łańcuchem więc daruj sobie te mądrości. Używałeś kiedyś łańcucha kmc x10L czy SL, czy tylko widziałeś zdjęcia? Rada kup taki łańcuch, spróbuj i potem zobaczysz gdzie jest problem. Kaseta, która zrobiła 400km nie jest stara i z nowym łańcuchem nie musi się układać, a przeskakuje na kółeczkach tylnej przerzutki. Czemu? Jak myślisz.. może temu, że łańcuch nie jest w stanie dobrze zazębić się kółeczkami i co jakiś czas przepuści, bo nie jest tak elastyczny. Dlaczego? A no właśnie bo smar jest za lepki i działa jak klej i do tego teraz w niskich temperaturach. Teraz już jaśniej? Ogarniasz o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Potwierdzam że ten smar bardzo usztywnia łańcuch normalnie jakby był źle skuty... Ale na razie czeka na wiosnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajak123 Napisano 11 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Z tego co widzę to Twój drugi temat z przeskakującym łańcuchem Cn Hg94 terac KMC czy aby na pewno masz dobrze ustawioną przerzutke? czy w obu wypadkach chodzi o ten sam rower? bo w jednym podajesz przebieg 200-300km w drugim 400km może zrób jakies dobre foto kasety zobaczymy w jakim jest stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Hej, to prawda w grudniu jak napęd miał 200-300 km nakulane z łańcuchem CN H94 rozkułem go i założyłem spinkę connex - przeskakiwało przez jakiś czas i się ułożyło. Teraz napęd ma około 400 km - kupiłem nowy łańcuch żeby mieć dwa w rotacji i znów przeskakuje Odpowiadając zatem na pytanie: rower ten sam, co do przerzutki to jest dobrze bo ten CN HG94 ze spinką connex śmiga idealnie Na tą chwilę odstawiłem KMC - wrócę do testów na wiosnę a na próbę kupiłem łańcuch connex wiperman 10sg - zobaczę jak to bedzie chodzić. Dodam jeszcze że w wyborze kierowałem się spinką connex bo ona wymiata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.