Skocz do zawartości

[rower] dla niepełnosprawnych

bzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewne małżeństwo z Wrocławia (znajomi mojej koleżanki) planują w miesiącu czerwcu i lipcu tego roku objechać kawałek Polski. Plan z tego co pamiętam następujący: Opole, Częstochowa, Katowice, Kraków, Rzeszów, Lublin, Warszawa, Łódź, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Wrocław. Coś pominąłem bo dużych miast ma być w sumie 14, ale nieważne. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że "on" jest niepełnosprawny. Prawdziwy szok przeżyłem gdy koleżanka powiedziała mi, że jego niepełnosprawność, a raczej sprawność to..........zaledwie...........palce u rąk. W dodatku nie wszystkie ! Nie potrafiłem odpowiedzieć na pytanie o rower dla niego. Ale może są takie ? Czy przy tym stopniu niepełnosprawności to w ogóle możliwe ?

Napisano

Nie rozumiem, to palce ma tylko sprawne czy palce nie sprawne?

Polska firma jest liderem w rowerach dla niepełnosprawnych ale teraz nie pamietam nazwy. Nietety to koszt potworny i raczej dla ludzi którzy maja sprawne przynajmniej ręce.

Ale jesli rzeczywiście to tylko palce sprawne to tylko przyczepka.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Rower zwykły, ale z odpowiednimi dodatkami. Hamulce i manetki powinny byc przeniesione na tę strone która ów zawodnik ma sprawniejszą, tak aby mógł obsługiwać wszystko bez większych problemów. Do tego tłumik shimmy zamocowany do główki ramy i można frugać.

Jak znajde to wkleję zdjecia przeróbki roweru Orange dla gostka z całkowitym niedowładem ręki, który uprawia ostre MTB.

Szacunek...

I.

Napisano
Nie rozumiem, to palce ma tylko sprawne czy palce nie sprawne?

Tylko palce sprawne - sory, źle się wyraziłem.

Napisano

Przy takim stopniu niepełnosprawności to jako samodzielnie sterowany pojazd może być co najwyżej skuter elektryczny. Może być rower elektrczny ale 250 W może byc trochę za mało do ciągnięcia jednej osoby, a już na pewno pod górkę i dochodzi jeszcze kwestia zasilania, którego nie ma w polu. Najistotniejszą kwestią było by tutaj sterowanie, które da się zrealizować ale ten pojazd z pewnością nie był by rowerem dalekobieżnym. Mozna silnik spalinowy zamontować, ale w tym momencie prawo klasyfikuje go jako motorower i już nie pojedzie tam gdzie rower.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...