Skocz do zawartości

[koszyk na biodn Ibera] Wasze opinie.

Krypel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje zakupić funkcjonalny i wygodny koszyk na biodn i natrafiłem w necie na koszyk Ibera:

http://www.szumgum.c...-fine-tune.html

Wygląda na ciekawe rozwiązanie. Ma mozliwość odchylania na boki co ułatwia dostęp i posiada regulacje dzięki czemu pasują różne bidony/butelki.

Używał ktoś może tego koszyka? Sprawdza się w praktyce?

Napisano

Co prawda nie używam tego wynalazku, ale podejrzewam, że to "ciekawe rozwiązanie" może być powodem wypadania bidonu na wybojach. Za to mam regulowany koszyk Topeak i jestem zadowolony

-> Koszyk na napoje Topeak Modula Cage II - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower

Jeżeli chodzi o wypadanie to chyba kwestia tego "zatrzasnięcia/kliku" czy jest wystarczająco mocne aby samoistnie się nie przekręcało. Bo rozumiem że to masz na myśli mówiąć że może wypadać bidon?

Różnica między tymi koszykami jest na tyle istotna że jak masz małą ramę to cięzko wyciągnąć właśnie ten bidon - jest to przedstawione na filmiku.

Napisano

Chyba trochę przekombinowany ten koszyk. Z tego co widać częściowo jest aluminiowy a z własnego doświadczenia wiem, że to bardzo nie praktyczne. Aluminium ściera się na bidonie a potem strasznie brudzi ręce. Ja używam litrowego bidonu isostara i jak łatwo się domyśleć ma spore gabaryty a co z tym idzie mogą być problemy z wyciągnięciem go do góry. Dlatego zakupiłem ostatnio koszyk Zefal Wiiz, umożliwiający boczne wyciąganie. Póki co wszystko jest OK, bidon dobrze się trzyma. Ten koszyk można oczywiście ustawić dla lewo jak i i prawo ręcznych osób.

Napisano

Rzeczywiście dosyć ciekawy też ten koszyk Zefal Wiiz. Czytałem na forum że lubi wypadać z niego bidon ale podobno to kwestia dopasowania bidonu. No i tutaj właśnie ta zaleta koszyka Ibera że można go regulować dzięki czemu można wsadzić w niego butelkę pet 1,5l lub np. puszkę coli.

Napisano

Ja używałem regulowanego Topeak i mimo że ma sporo regulacji butelka 1,5l się nie mieści a wszystkie inne prędzej czy później wypadają. Dlatego nie polecam. Jedyne wyjście moim zdaniem to dobrze spasowany koszyk z bidonem, żadnych butelek i zbędnych regulacji.

Napisano
Dla mnie wynalazek ... zdecydowanie bardziej wole jezdzic z camelbakiem

Też się zastanawiam nad bukłakiem ale cały czas obawiam się, że będzie mnie uwierał w plecy, szczególnie w upały.

Napisano

Plecak moze nie tyle co bedzie uwieral co jednak bedzie zaburzal cyrkulacje powietrza. Skutkiem tego beda spocone plecy. Probowalem roznych modeli i niestety kazdy ma to do siebie ze w mniejszym badz wiekszym stopniu zostawial "mokre slady" Jest to jednak kwestia przyzwyczajenia. Ja nie wyobrazam sobie juz jazdy z bidonem.

Napisano

Plecak moze nie tyle co bedzie uwieral co jednak bedzie zaburzal cyrkulacje powietrza. Skutkiem tego beda spocone plecy. Probowalem roznych modeli i niestety kazdy ma to do siebie ze w mniejszym badz wiekszym stopniu zostawial "mokre slady" Jest to jednak kwestia przyzwyczajenia. Ja nie wyobrazam sobie juz jazdy z bidonem.

Myślałem o takim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...