Skocz do zawartości

[stery] Planowanie główki ramy

barracus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Kupiłem nową ramę stalową która ma średnicę wewnętrzną główki ramy 33,5mm - zmierzone suwmiarką elektroniczną.

Jest ona pod stery klasyczne i z tego co się orientuje to raczej nie da się wprasować sterów na taką małą średnicę i trzeba będzie rozwiercić główkę ramy.

Pytanie do was czy rzeczywiście jest konieczne rozwiercanie i gdzie można wykonać taką usługę w trójmieście?

np. takim narzędziem Park Tool Co. � HTR-1 : Head Tube Reaming and Facing Set : Frame & Fork Tools

Mi się wydaje że nie musisz rozwiercać ramy, Twoja rama jest przystosowana do tego typu sterów http://allegro.pl/stery-ahead-neco-1-1-8-miski-zewnetrz-okazja-i2953996008.html

http://allegro.pl/stery-neco-h867ew-1-1-8-cala-ahead-czarne-srebrne-i2987137007.html

średnica elementu który musisz wbić w ramę to 34mm więc w sam raz ;) Powodzenia

Tylko czy nie rozwale sobie tych sterów, bo jednak 33,5mm to troche mało i może się nie rozepchać do tych 33,95mm jakie mają stery.

33,5 a 34 to jest zaledwie 0,5mm a to się bez kłopotu mieści w błędzie pomiarowym, równie dobrze możesz mieć w główce ramy resztki lakieru i to właśnie z stąd o te 0,5mm za mało, po za tym ster w ramie nie może być luźny więc trzeba go wbić. Tak szczerze jeszcze nie słyszałem by ktoś miał kłopoty z dopasowaniem tego typu sterów :) on tam musi pasować :P

No nic...pozostaje mi chyba iść z tym do rowerowego i przed wciskaniem powiedzieć im że jak coś rozwalą to zwracają mi kasę za stery.

Chce zamontować Cane Creek 40 więc troche byłbym w plecy jakby nie chcieli oddać...

A to faktycznie mój błąd, no tak, suwmiarki potrafią się mylić, warto spróbować :)

Suwmiarkę mam jakąś najtańszą z Castoramy za 30-kilka ziko więc całkiem możliwe, że się myli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...