barracus Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dzień dobry Kupiłem nową ramę stalową która ma średnicę wewnętrzną główki ramy 33,5mm - zmierzone suwmiarką elektroniczną. Jest ona pod stery klasyczne i z tego co się orientuje to raczej nie da się wprasować sterów na taką małą średnicę i trzeba będzie rozwiercić główkę ramy. Pytanie do was czy rzeczywiście jest konieczne rozwiercanie i gdzie można wykonać taką usługę w trójmieście? np. takim narzędziem Park Tool Co. � HTR-1 : Head Tube Reaming and Facing Set : Frame & Fork Tools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinsms Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Mi się wydaje że nie musisz rozwiercać ramy, Twoja rama jest przystosowana do tego typu sterów http://allegro.pl/stery-ahead-neco-1-1-8-miski-zewnetrz-okazja-i2953996008.html http://allegro.pl/stery-neco-h867ew-1-1-8-cala-ahead-czarne-srebrne-i2987137007.html średnica elementu który musisz wbić w ramę to 34mm więc w sam raz Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barracus Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Mi się wydaje że nie musisz rozwiercać ramy, Twoja rama jest przystosowana do tego typu sterów STERY ahead NECO 1 1/8 miski zewnetrz OKAZJA (2953996008) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Stery NECO H867EW 1-1/8 cala AHEAD czarne srebrne (2987137007) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. średnica elementu który musisz wbić w ramę to 34mm więc w sam raz Powodzenia Tylko czy nie rozwale sobie tych sterów, bo jednak 33,5mm to troche mało i może się nie rozepchać do tych 33,95mm jakie mają stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinsms Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 33,5 a 34 to jest zaledwie 0,5mm a to się bez kłopotu mieści w błędzie pomiarowym, równie dobrze możesz mieć w główce ramy resztki lakieru i to właśnie z stąd o te 0,5mm za mało, po za tym ster w ramie nie może być luźny więc trzeba go wbić. Tak szczerze jeszcze nie słyszałem by ktoś miał kłopoty z dopasowaniem tego typu sterów on tam musi pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 33,5 a 34 to jest zaledwie 0,5mm a to się bez kłopotu mieści w błędzie pomiarowym wydaje mi się że tolerancja przy takich rzeczach robionych co do 0,1mm to coś w granicach 0,1-0,2mm... Sztyca większa o 0.4mm nie chciała nijak wejść w ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinsms Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Mówiąc o tym błędzie rzędu 0,5mm miałem przede wszystkim na myśli błąd pomiarowy suwmiarki, widziałem przypadek że suwmiarka chyba Topex-a przekłamywała 0,7mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A to faktycznie mój błąd, no tak, suwmiarki potrafią się mylić, warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barracus Napisano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No nic...pozostaje mi chyba iść z tym do rowerowego i przed wciskaniem powiedzieć im że jak coś rozwalą to zwracają mi kasę za stery. Chce zamontować Cane Creek 40 więc troche byłbym w plecy jakby nie chcieli oddać... A to faktycznie mój błąd, no tak, suwmiarki potrafią się mylić, warto spróbować Suwmiarkę mam jakąś najtańszą z Castoramy za 30-kilka ziko więc całkiem możliwe, że się myli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.