Skocz do zawartości

[problemy]Drętwienie rąk, bóle krzyża

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kłaniam

Ja bym najpierw zaczął od roweru i pozycji na nim

Jak możesz to daj zdjęcie roweru tak by można było zobaczyć kąt kierownicy

Często się zdarza że kierownice "pieją w górę" lub "opadają w dół" co powoduje również drętwienia

Ja osobiście poprawiłem kierownicę u kilku moich klientów oraz kolegów - ich reakcje były zadziwiające :) ...Jak to możliwe że delikatna korekta kąta kierownicy ma wpływ na komfort jazdy ... niemożliwe a jednak :)

Jest oczywiście wiele innych czynników wpływających na bóle czy drętwienia o czym koledzy napisali wyżej więc nie będę się powtarzał

Na odległość nie zbadamy Twoich predyspozycji zdrowotnych, ale możemy na podstawie zdjęć Twojego roweru postawić diagnozę o pozycji

Napisano

@Cuberider:

Jutro postaram się zrobić i wrzucić dokładne fotki ustawienia kierownicy.

Dodam jeszcze, że dziś zrobiłem 24km (drętwienie wystąpiło po 15km), ale też zauważyłem, że po 20km (co prawda trochę szalałem z prędkością i byłem już zmęczony) podczas dość gwałtownego przyspieszania na rowerze wyraźnie odzywał się ból w krzyżu promieniujący w górę.

Napisano

Na 100% masz problem z kręgosłupem ponieważ siedząc na siodle wywierasz ucisk na jakiś nerw i to promieniuje w górę po kręgosłupie i przekazuje na ramiona i dłonie a to nie jest nic dobrego jeżeli chcesz się cieszyć możnością jazdy rowerem to pójdź do neurologa i opisz wszystko ze szczegółami niczego nie pomijaj w rozmowie nawet jeżeli miałeś mrowienie na czubku głowy trwające 2 sekundy

Napisano

Drętwienie rąk spowodowanie jest w tym wypadku z całą pewnością kręgosłupem ! Otóż przy niewłaściwej pozycji struktura nerwowa rdzenia uciskana jest przez krążki międzykręgowe , co z kolei odczuwalne jest w postaci drętwienia rąk lub palców . Mam w rodzinie fizjoterapeutów , i dość sporą wiedzę w tym temacie. poza tym samo uczucie nie jest mi obce . Zresztą w internecie jest dużo informacji na ten temat. WIęc ja obstawiam tutaj za zmianą pozycji na rowerze.Inwestowanie w rękawiczki , nowe gripy nic tu ni epomoże ! Zostaje tylko zmiana pozycji.(prawdopodobnie masz za małą ramę i ze tak powiem ciut się nad nią przygarbiasz ) pozdrawiam.

Kolega >fata< określa to bardzo trafnie , i w 100% zgadzam się z jego postem.

I tak panie kolego mieliśmy rację już na samym początku ale jakie było oburzenie że diagnozujemy przez internet i tak wyszło na nasze

Napisano

Zgadza się .Tym bardziej że nie pisałem w ciemno , lecz na podstawie swoich problemów z kręgosłupem spowodowanych złą pozycją . Ja właściwie to tak wogóle nie stawiałem diagnozy , lecz chciałem pomóc koledze - autorowi tematu pisząc co może być powodem drętwienia . I zostałem za to zjechany. Tak więc następnym razem przemyślę czy warto dać komuś dobrą radę ;)

Napisano

mam podobny problem wiec poszedłem do neurologa ze zdjeciem i wyszło ze mam żle zrośniety kręg i jakąś tam kość poziomo urosła a miała pod skosem

Napisano

regulamin forum 2i - treśc cytatu usunięta przez moderatora; proszę zapoznac się z regulaminem forum

O której kości mówisz ogonowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...