Skocz do zawartości

[problemy]Drętwienie rąk, bóle krzyża

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Za "parę" lat to ją będę chodził do geriatry, a problem o którym rozmawiamy będzie moim najmniejszym problemem:) Strasznie histeryzujesz w tych swoich postach. Chłopak chciał porady na co powinien zwrócić uwagę aby zapewnić sobie komfort w miarę możliwości swoich i swego roweru, a ty wysyłasz go na diagnostykę do centrum badań NASA.

Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk

Ja histeryzuje twoje zdrowie twoja sprawa ty wydasz na lekarzy leki i fizjoterapie ja nie trawię haseł że do czegoś trzeba się przyzwyczaić na wszystko są metody żeby pozbyć się dolegliwości najważniejsze jest rozpoznanie przyczyny

Prawdopodobnie tak :)

Możliwości jest sporo, a właściwą odpowiedź dałoby porządne zbadanie zainteresowanego bo tutaj możemy sobie tylko gdybać i doradzić zmianę ustawienia dłoni, wysokości lub kąta siodełka, wymianę gripów czy też rękawiczki z lepszym tłumieniem obciążeń. Pewnie coś jeszcze pominąłem ale to przyszło mi od razu do głowy :)

Tylko nie zwróciliśmy uwagi że drętwieje jedna ręka to też zmienia sporo

Spróbuję każdemu odpowiedzieć, więc to będzie długi post. :)

W jaki sposób?

Siodło mam wysunięte niemal maksymalnie jak na długość mojej nogi. Nie sądzę, aby z jeszcze bardziej podniesionym lepiej mi się jechało. :) Prędzej powiedziałbym, że z niżej ustawionym drętwienie jest mniejsze, ale muszę to dogłębniej sprawdzić.

Nie robiłem.

Cięzko mi w tej chwili określić, ale to raczej bóle samego krzyża, które też czasem występują po długim przesiadywaniu przed komputerem.

Chcesz powiedzieć, że robienie pełnych brzuszków niszczy kręgosłup?

Tak szkodzą zostały wycofane z ćwiczeń leczniczych tak jak zgięcia na wyprostowanych nogach

Jeszcze jedno pytanie jesteś prawo czy lewo ręczny

W dłoniach nie ma bólu, jest tylko drętwienie. Obecnie jest zimno, więc może czasem jade z trochę przykurczoną szyją. Muszę zacząć częściej jeździć z szalikiem. :)

Kierownica gięta w takim stylu: http://badek.org/wp-...01/IMG_0407.jpg (nie sugerujcie się wysokością siodełka, obecnie jest na wysokości kierownicy)

185cm i zbyt mała rama?

Zapomniał wół jak cielęciem był... :) Właśnie w tym wieku występują często problemy z bólami ze względu na szybki rozrost ciała, mięśni, kości, etc. I nie mówię, że tym usprawiedliwiam moje bóle krzyża, bo jednak chcę się ich pozbyć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Spróbuję jeszcze nieco inaczej ustawić dłonie, po prostu je oprzeć w pozycji pionowej o chwyty, na dniach przetestuje na dłuższej trasie.

Jesteś młody,szybko rośniesz(16 latek ze wzrostem 185 cm to jest bardzo szybki przyrost kości,mięśni,ścięgien),postaraj się robić przerwy od komputera(ok.5-10 min. na każdą godzinę siedzenia,czas ten poświęć na zrobienie paru skłonów,przysiadów),zanim siądziesz na rower rozgrzej swoje mięśnie!! rozruszaj nadgarstki,jeżeli nie jeździsz w maratonach i innych zawodach pozwalaj odpoczywać swoim dłoniom i plecom co 20km,poszukaj rozwiązania z siodełkiem,nos siodła lekko do dołu nigdy do góry!!przesuń siodło w przód lub do tyłu w granicach skali,szersza kierownica,mostek z większym wzniosem na sztywno lub regulowany,w czasie jazdy staraj się stawać na pedałach to odciąża kręgosłup i nadgarstki chwytaj wtedy kierownicę tylko samymi końcami palców,ergonomiczne gripy takie jak te http://www.rowerowysklep.pl/czesci-chwyty-chwyty-specialized-bg-comfort-lock-09-greyblue-o_l_187_1975.html

Niestety rower górski nie należy do najwygodniejszych rowerów. Największy problem to niewielka ilośc mozliwości zmiany ułożenia rąk. Na długie wycieczki nadaje się średnio.

Jest stworzony raczej do któtkich wypadów w teren, gdzie non-stop zmieniasz pozycję i balansujesz na rowerze i wtedy żadnego drętwienia nie czujesz.

Możliwe, że nie doczytałem, ale chyba to drętwienie czujesz częściej na prostych, ubitych, asfaltowych drogach niż w terenie?

Dlatego rower szosowy jest taki wygodny dzięki kierownicy typu "baranek". Dzięki barankowi masz możliwość złapania kierownicy tak jak ci najwygodniej i dochodzi jeszcze diametralna zmiana pozycji od mocno pochylonej do prawie wyprostowanej. Nie ma mowy o drętwieniu czegokolwiek.

Dlatego zawsze dziwilem się popularności roweru górskiego, który jest najmniej wygodnym rowerem na świecie. Dlatego też podziwiam ludzi, w tym równiez siebie :), którzy jednorazowo potrafią robić na goralu dystansy grubo powyżej 100km. Trzeba byc prawdziwym hardcorem. Bo przecież rowerem szosowym, zrobienie takiego dystansu to jak lekki wiaterek.;)

Moja rada to taka, żeby dużo jeździc, wzmacniać mięśnie, dbać o prawidłową pozycje na rowerze (głównie szyja, głowa do góry a nie spuszczona na dół jak u wisielca, ramiona obciągnięte w dół i chwyt na kierownicy pewny ale nie siłowy).Rob ćwiczenia siłowe. Wycisk na klate, bary, ticepsy, cos na grzbiet i drążek. To podstawa. Jest wiele ćwiczen wzmacniajacych wszystkie partie mieśni.

Jak lubisz pakowac na siłce to chociaz rób pompki i podciągnięcia na drążku. A rewelacją jest robienie serii podrzutu i rwania jak ciężarowcy. Tylko oczywiście lekka sztanga i kilkanaście powtórzeń w serii.

Przejechałem dziś 24km. Trochę modyfikowałem swoją pozycje, trochę stania, trochę innego łapania za chwyty. Prócz bólu krzyża i pośladków (od siodełka) z rękami prawie wszystko w porządku, poza tym, że lewa była chłodniejsza od prawej, może od niskich temperatur mi drętwieje (ach, te boczne wiatry ;) )?

Jakby kto pytał - śmigam w rękawiczkach. Ale nie rowerowych, tylko takich bardziej pancerno-zimowych średnio wygodnych, w których dłonie aż mi się pocą.

Możliwe, że nie doczytałem, ale chyba to drętwienie czujesz częściej na prostych, ubitych, asfaltowych drogach niż w terenie?

Jak ten rower zobaczy teren w pierwszych 1000km to będzie dobrze. :) Generalnie bardzo rzadko jeżdżę w terenie, lasy i taplanie w błotku zupełnie wykluczając. Jak teren, to jakieś utwardzone polne drogi raczej.

Ja histeryzuje twoje zdrowie twoja sprawa ty wydasz na lekarzy leki i fizjoterapie ja nie trawię haseł że do czegoś trzeba się przyzwyczaić na wszystko są metody żeby pozbyć się dolegliwości najważniejsze jest rozpoznanie przyczyny

Taa. Trafi do lekarza. Lekarz przedstawi rozpoznanie - przyczyna: jazda na rowerze. Sposób pozbycia się dolegliwości: przestać jeździć.

Dziękuję.

Taa. Trafi do lekarza. Lekarz przedstawi rozpoznanie - przyczyna: jazda na rowerze. Sposób pozbycia się dolegliwości: przestać jeździć.

Dziękuję.

Co ty bredzisz człowieku niesymetryczne drętwienie plus różnica temperatur w dłoniach to nie pierdoła tan chłopak ma 16 lat więc nie pociskaj bzdur bo słabo się robi

Sprawa wygląda tak, że każda z nóg ma taką samą temperaturę i unerwienie jezeli jest inne odczuwanie drętwienie wtedy uznaje się taki stan rzeczy za nieprawidłowy są różne przyczyny

1 złe unerwienie

2 gorsze ukrwienie

3 wzmożone napięcie mięśni co powoduje gorsze przewodzenie impulsu nerwowego lub prepływu krwi i limfy

4 ucisk w odcinku l-s (lędzwiowo-krzyżowym) coąc masz drętwienie zatrzymujesz się i robisz przeprosty mmkiiii powoduje odczucia odrętwienia i zmiany temperatury

test jest taki że jadąc masz drętwienie zatrzymujesz się i robisz 10 przeprostów jeśli przechodzi to ucisk jądra miażdżystego i musisz zmienić pozycję reszta to dłuższy opis

Co ty bredzisz człowieku niesymetryczne drętwienie plus różnica temperatur w dłoniach to nie pierdoła tan chłopak ma 16 lat więc nie pociskaj bzdur bo słabo się robi

Ten chłopak ma źle dobrany rower i za dużo czasu spędza przed monitorem. To ty bredzisz, ponieważ żaden lekarz na podstawie faktów podanych przez niego nie skieruje go na tak gruntowną diagnostykę. Wciskasz nam tutaj dyrdymały jak znany serial o lekarzach z Leśnej Góry.

Nie kwestionuję fachowej wiedzy o ile takową posiadasz. Kwestionuję potrzebę użycia armaty w przypadku gdy do osiągnięcia celu wystarczy pistolet.

Ten chłopak ma źle dobrany rower i za dużo czasu spędza przed monitorem. To ty bredzisz, ponieważ żaden lekarz na podstawie faktów podanych przez niego nie skieruje go na tak gruntowną diagnostykę. Wciskasz nam tutaj dyrdymały jak znany serial o lekarzach z Leśnej Góry.

Nie bądź tak sceptyczny do służby zdrowia, testy są proste.

1 Na skoliozę lub złe ułożenie bioder (rozbierasz się do slipek stajesz na baczność przed lustrem i patrzysz, powinieneś mięć równe wcięcie w talii lub proste boki odchylenie to znak żę masz skrzywienie kręgosłupa lub złe ustawienie miednicy tak samo z barkami każda asymetria (różnica w poziomie) to inne napięcie mięśni a to powoduje potem różne dolegliwości).

Co do wiedzy mam wkleić swoje cv aby cię przekonać z telefonami

Niestety jest to sceptycyzm nabyty.

Myślę że w obecnych realiach trudno znaleźć nastolatka z prostym kręgosłupem. To co wiemy o Badku, tzn. wzrost, waga cokolwiek duża jak na 16-latka umieszczają go w grupie osób o potencjalnie dużym zagrożeniu schorzeń kręgosłupa. Posiadam warunki zbliżone do niego. Długo jeżdżę, długo biegam (maraton,półmaratony). Ocaliłem skórę po wypadku w którym zostałem potrącony przez TIR'a. Zgadnij w którą część ciała zostałem uderzony? Od czasu do czasu kręgosłup się odezwie. Kilka wizyt w gabinetach lekarskich odbyłem, różne rady otrzymywałem,( nauczyć się z tym żyć, to już ten wiek że jak nic nie boli to..., przestać biegać, jeździć, jest pan ofiarą choroby cywilizacyjnej niemalże już, może operacja itd, itp.) Kilka sesji fizjoterapii.

W mojej opinii chłopak potrzebuje kogoś kto profesjonalnie pomoże mu dobrać, dopasować rower do swojej sylwetki i sposobu jazdy.

Jeśli to nie pomoże, to niech wtedy ktoś nabywa na nim cennych doświadczeń zawodowych.

Nic nie musisz wklejać ani udowadniać.

Niestety jest to sceptycyzm nabyty.

Myślę że w obecnych realiach trudno znaleźć nastolatka z prostym kręgosłupem. To co wiemy o Badku, tzn. wzrost, waga cokolwiek duża jak na 16-latka umieszczają go w grupie osób o potencjalnie dużym zagrożeniu schorzeń kręgosłupa. Posiadam warunki zbliżone do niego. Długo jeżdżę, długo biegam (maraton,półmaratony). Ocaliłem skórę po wypadku w którym zostałem potrącony przez TIR'a. Zgadnij w którą część ciała zostałem uderzony? Od czasu do czasu kręgosłup się odezwie. Kilka wizyt w gabinetach lekarskich odbyłem, różne rady otrzymywałem,( nauczyć się z tym żyć, to już ten wiek że jak nic nie boli to..., przestać biegać, jeździć, jest pan ofiarą choroby cywilizacyjnej niemalże już, może operacja itd, itp.) Kilka sesji fizjoterapii.

W mojej opinii chłopak potrzebuje kogoś kto profesjonalnie pomoże mu dobrać, dopasować rower do swojej sylwetki i sposobu jazdy.

Jeśli to nie pomoże, to niech wtedy ktoś nabywa na nim cennych doświadczeń zawodowych.

Nic nie musisz wklejać ani udowadniać.

Ok tak jest wielokrotnie z lekarzami ale fizjoterapia to co innego można poukładać ciało tak że nie cierpi ja mam rower(jutro zdjęcia) gdzie wsiadając mogę mieć różne bule ale zsiadam bez nich ale to amatorsko co innego maratony ale wtedy trzeba zadbać o siebie składam 29er zobaczymy jak tam ułożę swoje 100 kilo przy 187cm wzrostu szkoda że nasz chory tak słabo sę udziela bo można by było rozwinąć temat który pewnie interesuje wiele osób. :yes:

Tylko nie zwróciliśmy uwagi że drętwieje jedna ręka to też zmienia sporo

Może to ma powiązanie z tym, że jestem praworęczny. :) Wiecie, prawa ręka silniejsza, mocniejsza, bardziej sprawna...

nos siodła lekko do dołu nigdy do góry!

Nie potrafie tak jechać, mam wrażenie, że zaraz spadne z siodła. ;) A obecnie jest teraz ono względnie prosto.

szkoda że nasz chory tak słabo sę udziela bo można by było rozwinąć temat

Nie widzę konieczności częstego wypowiadania się. :) Po prostu czytam Wasze wypowiedzi i sobie je analizuję.

@venom2000: Nie widzę sensu w płaceniu za profesjonalnych "układaczy pozycji".

Zacznę się rozciągać codziennie rano i wieczorem, a także ćwiczyć wieczorami. Jestem ciekawy jaki da to efekt w miesiąc.

Jeżeli siodło będziesz miał uniesione do góry dziobem to twoje problemy z gruczołem prostaty szybko dadzą znać o sobie i pamiętaj że optymalne ustawienie siodła to na płasko lub delikatnie do dołu chyba że nie chcesz mieć dzieci w przyszłości i chodzić z cewnikiem i woreczkiem

Jeżeli siodło będziesz miał uniesione do góry dziobem to twoje problemy z gruczołem prostaty szybko dadzą znać o sobie i pamiętaj że optymalne ustawienie siodła to na płasko lub delikatnie do dołu chyba że nie chcesz mieć dzieci w przyszłości i chodzić z cewnikiem i woreczkiem

Poieram plus problemy ze wzwodem

W kwestii drętwienie rąk, mnie bardzo bolały palce na długich górskich zjazdach, nie pomagała zmiana chwytów, pozycji, rękawiczek itp. po prostu trzeba wzmocnić palce poprzez regularne ćwiczenia.

Piksle to się tyczy zjazdów :) ja np. miałem taką frajdę że po zjedzie palce zostawały przez kilka minut w tej samej pozycji co na zjeździe - czyste mięśnie przedramienia, niecały miech ćwiczeń i po problemie

Drętwienie rąk spowodowanie jest w tym wypadku z całą pewnością kręgosłupem

przez internet postawić diagnozę - dobre to! :P

co do kręgosłupa to w moim przypadku bolał mnie lędźwiowy(od zjazdów) i jedyne co Ci tu pomoże to ćwiczenia... jakie? musisz dobrać sam do siebie - na NFZ bym nie liczył, bynajmniej mi nie pomógł.... Zdrowia!

edit: co do siodełka - tak - płasko lub w dół inaczej zwyczajny dyskomfort powinieneś odczuwać i/lub pozostałe problemy :P

przez internet postawić diagnozę - dobre to! :P

Tak . Właśnie w celu diagnozy autor założył ten temat.

Nie irytuj się nie wiesz że każdy polak jest lekarzem

Szkoda tylko bo temat jest ok wiele osób ma problemy i nie wie jak sobie z nimi radzić można by było stworzyć fajną dyskusje ale to chyba raczej nie będzie możliwe za dużo złośliwości.

Temat może i byłby fajny gdyby chetni opisywali swoje dolegliwości i jak sobie z nimi poradzili. Czyli objawy -> diagnoza -> leczenie, czy jakoś tak. A bawienie się w diagnostykę za pomoca forum to jak wróżenie z fusów. W interenecie i tak można znleźć tony fachowych materiałów na temat wielu problemów. Ale jak ktos chce się bawic w Dr. Housa to ja nie mogę zabronić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...