Badek Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ostatnio na nowo zacząłem śmigać na rowerku. Co prawda latałem też w wakacje dość często na zupełnie innym rowerze (pod względem wymiarowym) i objawy były podobne. Mianowicie: po przejechanych 10km-15km zaczynam niemal zawsze odczuwać bóle w krzyżu, natomiast po 20-30km często drętwieją mi dłonie (szczególnie lewa). Muszę rozruszać ją i wtedy w porządku... na jakieś 5 minut. Pozycje mam na rowerze raczej odpowiednią: siodełko na wysokości kierownicy ustawione poziomo (lekko dzióbek do góry, ale to oczywiste). Dużo przesiaduje przed komputerem, czy to może mieć związek z powyższym? I jak to rozwiązać? Jeżdżę na Kross Hexagon X5, rama L. Waże ok. 88kg i wzrostu ok. 185cm. Mam 16 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Otóż siedzenie przed komputerem wiąże się z bólami krzyża, szczególnie jeżeli nie odbywasz rególarnych treningów wzmacniających plecy. Ja miałem podobny problem. Rozwiązałem go stosując "Szóstkę Weidera". Można również na siłowni. Ale cel jest jeden - silne plecy i brzóch. A co do rąk, to może zmana gripów i/lub rękawiczek może coś pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 W kwestii drętwienie rąk, mnie bardzo bolały palce na długich górskich zjazdach, nie pomagała zmiana chwytów, pozycji, rękawiczek itp. po prostu trzeba wzmocnić palce poprzez regularne ćwiczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 co do pleców może to być równiez kwestia pozycji na rowerze... oczywiście ćwiczenia zmniejszą ból, ale jeżeli jeździssz teraz to dla komfortu możesz zmienić pozycję na rowerze.. mi to pomogło, potem zmieniłem rame i jest cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukeps Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeżdżę na Kross Hexagon X5, rama L. Waże ok. 88kg i wzrostu ok. 185cm. Mam 16 lat. Spróbuj podnieść trochę siodło ( jedyne co możesz zrobić najszybciej ), przejedź się w takiej pozycji. Pożycz od jakiegośznajomego inny mostek --> znowu sprawdź pozycję. W wielu przypadkach jakie znałem na drętwiejące dłonie najlepsza była wymiana chwytów na podobne do tych ( Ergony są trochę drogie ale na rynku jest wiele tańszych odpowiedników ) Zgodzę się takżę z poprzednimi odpowiedziami, że ważne jest też to jak silne mamy mięśnie pleców oraz rąk ( jeśli praca albo hobby jest siedzące to trzeba się skupić nad plecami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Otóż siedzenie przed komputerem wiąże się z bólami krzyża, szczególnie jeżeli nie odbywasz rególarnych treningów wzmacniających plecy. Ja miałem podobny problem. Rozwiązałem go stosując "Szóstkę Weidera". Można również na siłowni. Ale cel jest jeden - silne plecy i brzóch. Szóstka Weidera nie wzmacnia pleców. Wręcz przeciwnie, nieumiejętne stosowanie w/w ćwiczeń bardzo obciąża kręgosłup. Najbardziej wskazany w takim przypadku jest basen, jednak również nie każdy styl pływacki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Po kolei 1 Czy robiłeś zdjęcie kręgosłupa aby wykluczyć dyscopatie lędzwiowego kręgosłupa 2 jakie to są bóle (promieniujące do pośladka czy do nogi) czy sam kręgosłup 3 Która ręka drętwieje i czy nie jest to połączone ze złą pozycją za biurkiem Jeżeli chodzi o ćwiczenia to 6 weidera działa na mięśnie brzucha i rozwala kręgosłup jak ta lala przy pełnych brzuszkach dyski przemieszczają się do kanału kręgowego lub kanału nerwowego odchodzącego od rdzenia rwa kulszowa gotowa. Co do pływania to w zależności od wady wybiera się takie style które nie szkodzą. a teraz przyjemniejsza wizja bóle które masz w ręce mogą być wywołane tylko zbyt dużym napięciem mięśni w kręgosłupie szyjnym i trzeba po prostu rozluźnić mięśnie i porozciągać Jak masz więcej pytań to pisz na PW lub tu na temacie. Co do pozycji na rowerze to musisz szukać sam centymetr lub parę centymetrów regulacji siedzonka daje dużą różnice i musi to być połączone z kątem ustawienia kierownicy jaką masz kierownice prostą czy giętą napisz tobędziemy dalej rozmawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THG Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Miałem identyczny problem z hexagonem x3. Problemem okazała się geometria. Miałem moim zdaniem za małą ramę (M przy wzroście 180)i pozycja była zbyt pionowa. Teraz przesiadłem się na inny rower i problem zniknął.Przy kupnie nowego roweru kierowałem się długością rury górnej i z 585mm przesiadłem się na 610mm. Dodatkowo zobacz czy manetki nie są zbyt wysoko uniesione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ale i tak świadczy to o pozycji ułożenia kręgosłupa dłuższa rama bardziej wyciągnięty kręgosłup, odcinek lędżwiowy wchodzi w naturalny przeprost czyli pojawia się prawidłowa lordoza (wygięcie) kręgosłupa. Jedyny problem to pogłębienie lordozy wtedy przy dłuższej ramie kręgosłup jeszcze bardziej wejdzie w kierunku brzusznym pojawią sie różne promieniowania i bóle. Dlatego warto poznać przyczynę takiego stanu rzeczy. i jeszcze jedno ile masz lat to też jest ważne. Sorry nie doczytałem. W wieku 16 lat przyczyną takiego stanu może być skolioza (zobacz) lub zbyt szybki wzrost i brak odpowiedniej siły mięśniowej. Dla mnie masz za małą rame co może powodować dolegliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianEr Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Drętwienie rąk spowodowanie jest w tym wypadku z całą pewnością kręgosłupem ! Otóż przy niewłaściwej pozycji struktura nerwowa rdzenia uciskana jest przez krążki międzykręgowe , co z kolei odczuwalne jest w postaci drętwienia rąk lub palców . Mam w rodzinie fizjoterapeutów , i dość sporą wiedzę w tym temacie. poza tym samo uczucie nie jest mi obce . Zresztą w internecie jest dużo informacji na ten temat. WIęc ja obstawiam tutaj za zmianą pozycji na rowerze.Inwestowanie w rękawiczki , nowe gripy nic tu ni epomoże ! Zostaje tylko zmiana pozycji.(prawdopodobnie masz za małą ramę i ze tak powiem ciut się nad nią przygarbiasz ) pozdrawiam. Kolega >fata< określa to bardzo trafnie , i w 100% zgadzam się z jego postem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Drętwienie rąk spowodowanie jest w tym wypadku z całą pewnością kręgosłupem ! Otóż przy niewłaściwej pozycji struktura nerwowa rdzenia uciskana jest przez krążki międzykręgowe , co z kolei odczuwalne jest w postaci drętwienia rąk lub palców . Mam w rodzinie fizjoterapeutów , i dość sporą wiedzę w tym temacie. poza tym samo uczucie nie jest mi obce . Zresztą w internecie jest dużo informacji na ten temat. WIęc ja obstawiam tutaj za zmianą pozycji na rowerze.Inwestowanie w rękawiczki , nowe gripy nic tu ni epomoże ! Zostaje tylko zmiana pozycji.(prawdopodobnie masz za małą ramę i ze tak powiem ciut się nad nią przygarbiasz ) pozdrawiam. Kolega >fata< określa to bardzo trafnie , i w 100% zgadzam się z jego postem. Drogi kolego nie do końca zawsze jest kręgosłup nieraz to problem łokcia (łokieć tenisisty) nieraz to zbyt bardzo napięte mięśnie przedramienia a nieraz to nadgarstek (cieśń nadgarstka). problem może leżeć też w barku sąd wychodzą trzy główne nerwy. Więcej informacji o rodzaju dolegliwości da rozpoznanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianEr Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Zgadzam się z tym , ale jeśli u 9 na 10 osób cierpiących na drętwienie kończyn , przyczyną jest kręgosłup , więc jaka tu (hipotetycznie) może być przyczyna ? Bo ja zakładam ,że to właśnie kręgosłup. A chorób , gdzie objawem jest drętwienie rąk jest naprawdę sporo , np kłopoty z krążeniem....łokieć tenisisty. Zator żylny itp itd ...Lecz tutaj obstawiam kręgosłup.A dokładnie to złą jego pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Zgadzam się z tym , ale jeśli u 9 na 10 osób cierpiących na drętwienie kończyn , przyczyną jest kręgosłup , więc jaka tu (hipotetycznie) może być przyczyna ? Bo ja zakładam ,że to właśnie kręgosłup. A chorób , gdzie objawem jest drętwienie rąk jest naprawdę sporo , np kłopoty z krążeniem....łokieć tenisisty. Zator żylny itp itd ...Lecz tutaj obstawiam kręgosłup.A dokładnie to złą jego pozycję. A skąd te statystyki i wiedza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kilkukrotnie spotykałem się w różnych publikacjach że problem drętwiejących rąk jest powiązany z jazdą na rowerze tak mocną i nierozerwalną nicią że w zasadzie ciężko jest mówić o metodach wyeliminowania go, prędzej o sposobach łagodzenia. Po prostu ręce drętwieją niezależnie od wieku, praktyki, poziomu wytrenowania. Ja jeżdżę już długo, robię sporo kilometrów, starałem się stosować do różnych wskazówek a palce dalej od czasu do czasu mi drętwieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Może ułożenie dłoni na kierownicy ma wpływ. Dokładnie chodzi mi o taki nawyk wyginania nadgarstków w kierunku ziemi. Spróbuj usztywnic bardzeij nadgarstki i trzymaj je prosto, aby przedramie tworzyło prawie linie prosta z dłonia zacisnięta na kierownicy. Zwróc też uwagę czy szyja Ci się nie chowa w ramionach. Rozumiesz? Dobrze jak ramiona trzymasz w normalnej pozycji i lekko rozluźnione. Ogólnie staraj sie nie spinać. A takie różne bóle to w tym wieku są normalne. Może nie jestes jeszcze tak bardzo wytrenowany i czasem dajesz sobie za duży wycisk, na który ciało nie jest przygotowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 O czym wy mówicie ja jeżdze dziennie ok 40 km bez żadnych bóli i drętwień pozycja musi być bez konfliktowa dla organizmu w innym przypadku za parę lat potrzebna będzie ponoc medyczna. Aw wieku 16 lat nie powinno boleć nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Odnośnie bólu pleców musisz przetestować kilka ustawień siodła, mostka, przejechać się na innym rowerze dla porównania. Warto popracować nad wzmocnieniem mięśni wspomagających kręgosłup (prostowniki, etc). Co do dłoni, to na podstawie moich doświadczeń stwierdzam że w rowerach o geometrii idącej w stronę sportowej po przejechaniu długich odcinków, tj pow 30 km pojawia się niejednokrotnie dyskomfort związany z drętwieniem dłoni. Nie jest to szczególnie uciążliwe, szybko można to "naprawić" na krótszą lub dłuższą chwilę. Aczkolwiek problem istnieje. Dawno przestałem sobie zawracać nim głowę ponieważ nie było reguły codzienności. Może ktoś ma swoją idealną pozycję i nie zna problemu. Ja mam rower o sportowej geometrii, swoje ważę i czasem dłonie drętwieją. Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Odnośnie bólu pleców musisz przetestować kilka ustawień siodła, mostka, przejechać się na innym rowerze dla porównania. Warto popracować nad wzmocnieniem mięśni wspomagających kręgosłup (prostowniki, etc). Co do dłoni, to na podstawie moich doświadczeń stwierdzam że w rowerach o geometrii idącej w stronę sportowej po przejechaniu długich odcinków, tj pow 30 km pojawia się niejednokrotnie dyskomfort związany z drętwieniem dłoni. Nie jest to szczególnie uciążliwe, szybko można to "naprawić" na krótszą lub dłuższą chwilę. Aczkolwiek problem istnieje. Dawno przestałem sobie zawracać nim głowę ponieważ nie było reguły codzienności. Może ktoś ma swoją idealną pozycję i nie zna problemu. Ja mam rower o sportowej geometrii, swoje ważę i czasem dłonie drętwieją. Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk Gratuluje podejścia do sprawy za parę lat napisz czy już jesteś po operacji cieśni czy szukasz pomocy. Dzięki takiemu podejściu ja żyje spokojnie i wygodnie pracy nie zabraknie nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heskey Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Zgadzam się z tym , ale jeśli u 9 na 10 osób cierpiących na drętwienie kończyn , przyczyną jest kręgosłup , więc jaka tu (hipotetycznie) może być przyczyna ? Bo ja zakładam ,że to właśnie kręgosłup. A chorób , gdzie objawem jest drętwienie rąk jest naprawdę sporo , np kłopoty z krążeniem....łokieć tenisisty. Zator żylny itp itd ...Lecz tutaj obstawiam kręgosłup.A dokładnie to złą jego pozycję. Jeżeli chodzi o drętwienie rąk może to być również Zespół Kanału Guyona, który występuje dosyć często u kolarzy. Sportowa geometria roweru wymusza grzbietowe zgięcie nadgarstka, które może powodować ucisk nerwu łokciowego i wywoływać min. objawy w postaci drętwienia części dłoni. Myślę, że tu sprawę mogłoby rozwiązać rogi. Zmiana chwytu podczas jazdy odciążyłaby nadgarstek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Jeżeli chodzi o drętwienie rąk może to być również Zespół Kanału Guyona, który występuje dosyć często u kolarzy. Sportowa geometria roweru wymusza grzbietowe zgięcie nadgarstka, które może powodować ucisk nerwu łokciowego i wywoływać min. objawy w postaci drętwienia części dłoni. Myślę, że tu sprawę mogłoby rozwiązać rogi. Zmiana chwytu podczas jazdy odciążyłaby nadgarstek Musiały by być urazy lub nasz mały pacjent byłby bardzo chory (RZS) a drętwienie byłoby odczuwalne ciągle a tu jest tylko w pewnym ułożeniu i po pewnym okresie. A nasz chory milczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heskey Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Musiały by być urazy lub nasz mały pacjent byłby bardzo chory (RZS) a drętwienie byłoby odczuwalne ciągle a tu jest tylko w pewnym ułożeniu i po pewnym okresie. A nasz chory milczy Wtedy jest bardzo duże prawdopodobieństwo na ucisk, ale właśnie w pewnych ułożeniach też może pojawić się objaw. Kwestia anatomii. To samo można również powiedzieć o cieśni nadgarstka, która występuje raczej przy sporych zwyrodnieniach i łokciu tenisisty, który da takie objawy jeżeli stan zapalny przeniesie się na nerw, ale wtedy to już będzie neuropatia a nie łokieć tenisisty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czyżby ktoś z branży Mrowienie może też być przy źle ustawionych kostkach i przy zgięciu powodują ucisk nerwu ale również zbyt napięte mięśnie przedramienia mogą powodować drętwienie częsta przypadłość muzyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heskey Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czyżby ktoś z branży Prawdopodobnie tak Możliwości jest sporo, a właściwą odpowiedź dałoby porządne zbadanie zainteresowanego bo tutaj możemy sobie tylko gdybać i doradzić zmianę ustawienia dłoni, wysokości lub kąta siodełka, wymianę gripów czy też rękawiczki z lepszym tłumieniem obciążeń. Pewnie coś jeszcze pominąłem ale to przyszło mi od razu do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Gratuluje podejścia do sprawy za parę lat napisz czy już jesteś po operacji cieśni czy szukasz pomocy. Dzięki takiemu podejściu ja żyje spokojnie i wygodnie pracy nie zabraknie nigdy. Za "parę" lat to ją będę chodził do geriatry, a problem o którym rozmawiamy będzie moim najmniejszym problemem:) Strasznie histeryzujesz w tych swoich postach. Chłopak chciał porady na co powinien zwrócić uwagę aby zapewnić sobie komfort w miarę możliwości swoich i swego roweru, a ty wysyłasz go na diagnostykę do centrum badań NASA. Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Spróbuję każdemu odpowiedzieć, więc to będzie długi post. dla komfortu możesz zmienić pozycję na rowerze.. W jaki sposób? Spróbuj podnieść trochę siodło ( jedyne co możesz zrobić najszybciej ), przejedź się w takiej pozycji. Siodło mam wysunięte niemal maksymalnie jak na długość mojej nogi. Nie sądzę, aby z jeszcze bardziej podniesionym lepiej mi się jechało. Prędzej powiedziałbym, że z niżej ustawionym drętwienie jest mniejsze, ale muszę to dogłębniej sprawdzić. Czy robiłeś zdjęcie kręgosłupa aby wykluczyć dyscopatie lędzwiowego kręgosłupa Nie robiłem. jakie to są bóle (promieniujące do pośladka czy do nogi) czy sam kręgosłup Cięzko mi w tej chwili określić, ale to raczej bóle samego krzyża, które też czasem występują po długim przesiadywaniu przed komputerem. przy pełnych brzuszkach dyski przemieszczają się do kanału kręgowego lub kanału nerwowego odchodzącego od rdzenia rwa kulszowa gotowa Chcesz powiedzieć, że robienie pełnych brzuszków niszczy kręgosłup? bóle które masz w ręce mogą być wywołane tylko zbyt dużym napięciem mięśni w kręgosłupie szyjnym i trzeba po prostu rozluźnić mięśnie i porozciągać Zwróc też uwagę czy szyja Ci się nie chowa w ramionach. Rozumiesz? Dobrze jak ramiona trzymasz w normalnej pozycji i lekko rozluźnione. Ogólnie staraj sie nie spinać. W dłoniach nie ma bólu, jest tylko drętwienie. Obecnie jest zimno, więc może czasem jade z trochę przykurczoną szyją. Muszę zacząć częściej jeździć z szalikiem. jaką masz kierownice prostą czy giętą napisz tobędziemy dalej rozmawiać Kierownica gięta w takim stylu: http://badek.org/wp-content/uploads/2013/01/IMG_0407.jpg (nie sugerujcie się wysokością siodełka, obecnie jest na wysokości kierownicy) Dla mnie masz za małą rame co może powodować dolegliwości. 185cm i zbyt mała rama? Aw wieku 16 lat nie powinno boleć nic. Zapomniał wół jak cielęciem był... Właśnie w tym wieku występują często problemy z bólami ze względu na szybki rozrost ciała, mięśni, kości, etc. I nie mówię, że tym usprawiedliwiam moje bóle krzyża, bo jednak chcę się ich pozbyć. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Spróbuję jeszcze nieco inaczej ustawić dłonie, po prostu je oprzeć w pozycji pionowej o chwyty, na dniach przetestuje na dłuższej trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.