Skocz do zawartości

[geometria] Wysokość siodełka.

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej mam takie pytanie czy ma ktoś z waz jakaś stronę która obliczy jak wysoką muszę mieć siodełko. Bo z tego co dobrze pamiętam noga w kolanie powinna być prawie prosta w najniższym punkcie położenia. Wiem, że są różne strony liczące geometrię ale coś nie mogę znaleźć.

Dokładnie chcę wyliczyć długość SP + ST które są pokazane na obrazku: http://mbike.nazwa.pl/www%20geometrie/ultimate-GEOMETRIA-NA-WWW.jpg

Napisano

Powiem szczerze nie kumam potrzeby liczenia ...

Jak wyliczysz i będzie ci niewygodnie / źle to będziesz pomykał bo tyle jest ze wzoru ?

Chyba że chcesz wzoru bo nie wiesz czy starczy sztyca 350 mm ... ale ty nie trzeba nic dokładnie liczyć wystarczy znać długość nogi, ramienia korby i rury podsiodłowej.

Pozdro

Napisano

Ciągle wydaje mi się że mam za nisko, a sztyca jest już wyciągnięta za za maksymalny punkt (sztyca 350mm) i chciałbym się upewnić czy to moje dziwne odczucie czy może jednak jest za nisko.

Napisano

Noga ma być lekko zgięta kiedy masz piętę na pedale w najniższej jego pozycji. To w teren. Na szosę możesz dać trochę wyżej. Albo ewentualnie siodełko musi być tak wysoko, żeby np drobniaki albo klucze w tylnej kieszeni nie brzęczały jak jedziesz. Jeśli brzęczą to znaczy, że masz za wysoko siodełko i przy pedałowaniu przechylasz się z jednej strony na drugą.

Co do wyciągania sztycy, pie***lnie Ci rama jak będziesz wyciągał sztycę za wysoko ;)

Napisano

Dzięki myślę, że to wszystko mi pomoże jednak do perfekcji dojdę kiedy to zrobi się cieplej i ruszę na szosę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...