Badek Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Plastikowe pedały od Krossa. Coś wspaniałego... Ostatnio przy jeździe (ok. setnego kilometra od nowości) zaczęło mi nagle chrupać w prawym pedale. Pomyślałem, że to piasek się dostał do środka i to zignorowałem. Jednak im więcej przejadę, tym pedało staje się coraz luźniejsze i bardziej hałasuje (już nawet zaczyna się blokować przy luźnym kręceniu palcem, nie nogą). Wczoraj odczepiłem tą zaślepkę i nagle wysypało mi się trochę czegoś na wygląd zmiażdżonych kulek (dużo też zostało w środku). Co się mogło stać i czy jedynym ratunkiem jest wymiana pedałów/pedał/pary pedałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 No pedały nie są zapewne z wysokiej półki. Swoją drogą nie napisałeś ile ważysz, teoretycznie producenci robią rowery z myślą o rowerzystach max 100 bądź kilka więcej (nie pamiętam w tym momencie). Teoretycznie jeżeli prócz kulek łożysk nic się więcej nie uszkodziło to można te kulki wymienić ale nie widzę żadnego sensu takiej operacji. Jak dla mnie tylko nowe pedały wchodzą w grę, a jeżeli piszesz że rower przejechał 100km to jest jeszcze przed pierwszym przeglądem gwarancyjnym (obowiązkowym) i bez żadnego problemu powinni wymienić Ci te pedały na nowe w ramach gwaranci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Swoją drogą nie napisałeś ile ważysz Kross napisał w swojej instrukcji, że rowery ich są przystosowane do obciążenia maks. 100kg (czyli rower 15, więc bez bagażu rowerzysta maks. 85). Mam 88kg. jeżeli piszesz że rower przejechał 100km to jest jeszcze przed pierwszym przeglądem gwarancyjnym (obowiązkowym) i bez żadnego problemu powinni wymienić Ci te pedały na nowe w ramach gwaranci Trochę inaczej to wygląda. Napisali w instrukcji "Producent proponuje w ciągu pierwszego miesiąca eksploatacji [...] dokonanie przeglądu roweru [..]. Koszty przeglądu ponosi właściciel roweru." Co oznacza, że nie jest obowiązkowy, a w dodatku musiałbym zapłacić za niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zastanów się nad reklamacją, tak jak radzi ci kinder85. Jeżeli kulki uległy uszkodzeniu, to możliwe, że zniszczyły też bieżnie. W takim przypadku pozostaje już tylko wymiana pedałów na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Tak czy siak nie ma co brać pod uwagę naprawy tych pedałów. Wymienić trzeba na nowe tylko pozostaje kwestia czy producent wymieni na swój koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canar Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Kross napisał w swojej instrukcji, że rowery ich są przystosowane do obciążenia maks. 100kg (czyli rower 15, więc bez bagażu rowerzysta maks. 85). Mam 88kg. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że rower nie generuje sobie sam na siebie obciążenia, tylko rowerzysta na nim będący:) Także jeśli rower jest przystosowany do 100 kg, to znaczy że na rower te 100kg można zapakować. Te 100kg to jest jego nośność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Te 100kg to jest jego nośność Cytuje z instrukcji "Tego rodzaju rowery [...] zostały zaprojektowane do obciążenia maksymalnego nieprzekraczającego 100 kg. Np. w przypadku roweru o wadze 13 kg z 5 kg bagażem maksymalna waga użytkownika wynosi 100 - 13 - 5 = 82kg." Nie opłaca mi się rozkręcać roweru i wysyłać go do producenta (nie dość, że musiałbym płacić za kuriera, to 2-3 tygodnie jak z życiorysu wyjęte). Mam pedała w stalowej obudowie od starego roweru, które delikatnie pomaluje i przymontuje sobie za friko. Ciekawiło mnie tylko to, jakim cudem te kulki zostały tak zmielone... Dzięki Wam za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A gdzie kupiłeś ten rower, nie w sklepie stacjonarnym? Bo co do pierwszego przeglądu to faktycznie czasem bywa płatny (ok 50zł) ale bez niego nie jest ważna gwarancja a ona może się kiedyś przydać.A z tego co się orientuję tak jest zawsze i wszędzie. Pedały powinni Ci wymienić na nowe w ramach gwarancji, ja jak kupiłem pierwszy rower też miałem problem z pedałami, były plastikowe i powyłamywały się z osi a ważyłem wtedy ok 95kg. bez problemu wymienili mi na nowe pancerne wręcz tylko musiałem cały rower zostawić na dwa dni w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A gdzie kupiłeś ten rower, nie w sklepie stacjonarnym? Nie, nie, zamówiłem go w sklepie przez internet. co do pierwszego przeglądu to faktycznie czasem bywa płatny (ok 50zł) ale bez niego nie jest ważna gwarancja Jak napisałem wyżej, Kross mi proponuje wykonać przegląd, a nie nakazuje. Nie ma żadnego dopisku o utracie gwarancji, jeżeli nie wyśle go na pierwszy przegląd. Może zapytam bezpośrednio producenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli zmieliło śruty to prawdopodobnie dostała sie woda i na bierzniach pojawiły się wżery. Pedały Kross daje jakie daje. Każdy producent na takich detalach oszczędza bo z reguły użytkownik dopasowuje je do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Cytuje z instrukcji "Tego rodzaju rowery [...] W [...] pominąłeś dość istotne sformułowanie, które dotyczy układu hamulcowego. Kross stosuje pedały niezbyt wysokiej jakości, szczególnie w niższych modelach rowerów, ale to norma wszędzie... Zatem Kross nie jest wyjątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeżeli to plastikowe, chińskie pedałki z najniższej półki, daj sobie spokój z bawieniem się w reklamacje, gwarancje i tak dalej. Dostaniesz to samo. Lepiej wyjdziesz na wymianie tego na jakieś nawet tanie w pełni metalowe Wellgo, VP czy Accenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.