Skocz do zawartości

[Amortyzator] RS Recon - zerwany gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Dziś po tygodniowym jeżdżeniu w błocie i chlapie postanowiłem wypucować maleństwo tu i uwdzie. Wszystko pięknie do momentu gdy dokręcałem śrubę mocującą hamulec tarczowy. Nie użyłem dużej siły do dokręcenia tej śruby, dokręcałem je na zmianę regulując odległość klocków od tarczy.Nagle lekkie pyknięcie. Teraz kręci się do lekkiego oporu a później przeskakuje bez nakładu dużej siły.

Czy naprawa tego gwintu będzie skomplikowana dla amatora, czy warto oddać jakiemuś specjaliście. Ile taki zabieg może kosztować i gdzie tego dokonać we Wrocławiu ?

Pozdrawiam

Jutro przedzwonię do Harfy dowiem się ile to u nich kosztuje. Zna ktoś ślusarza/tokarza we Wrocławiu który podejmie się takiej misji ? Próbowałem z teflonem do gwintów, hydrauliki. Może jakieś pasty czy kleje do tego podobne mogą pomóc ?

Czytałem o Helicoil'u ponoć na własną rękę jest to kosztowny zabieg a serwisy motocyklowe ponoć potrafią zażyczyć sobie 100pln za taki zabieg. Napisałem maila z zapytaniem do harfy, zobaczymy na ile wycenią taką operacje. Ile taki serwis może lub powinien mniej więcej kosztować ?:)

1. Dłuższa śruba jeśli się da.

2. Istotne jest który gwint jest zerwany - dolny czy górny. Większe obciążenie bierze na siebie dolny. Mocne dokręcenie śruby dolnej powinno zlikwidować ryzyko ruszania się zacisku. Sprawdzone eksperymentalnie, bez skutków ubocznych.

3. Najtaniej jest przegwintować i dać inną śrubę.

4. Co do helicoila - "podobno" i "ponoć" - lepiej zapytać i sprawdzić :) Rozwiązanie bardzo skuteczne.

dzięki panowie, jutro podzwonię popytam co u mnie na miejscu będzie możliwe, jak coś się sprawa ruszy dam zanać :)

Ps. Ten zerwany to górny gwint :)

Przymierzyłem teraz i wydaje mi się ,że 35mm śruba powinna wejść, kupie jutro pierw taką śrube i sprawdzę czy na końcu tez jest gwint :)

Dziś podzwoniłem w poszukiwaniu HeilCoil'a nie wiem czemu ale mało kto się tym zajmuje tak małymi rozmiarami jak M6, na razie znalazłem jedną osobę jednak nie ma jej aktualnie we Wrocławiu. Wybrałem się również do zakładu ślusarskiego gdzie przemili panowie pożegnali problem z łatwością, Pogłębili, dorzucili 3 pierścienie gwintu i dorobili dłuższą śrubę i jest naprawdę cacy. A wszystko to za darmo za co należą im się podziękowania ! ;) Jednak jeżeli problem się powtórzy będę zmuszony do naprawy w systemie HeilCoil.

Pozdraiwam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...