zelek93 Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam serdecznie Dziś po tygodniowym jeżdżeniu w błocie i chlapie postanowiłem wypucować maleństwo tu i uwdzie. Wszystko pięknie do momentu gdy dokręcałem śrubę mocującą hamulec tarczowy. Nie użyłem dużej siły do dokręcenia tej śruby, dokręcałem je na zmianę regulując odległość klocków od tarczy.Nagle lekkie pyknięcie. Teraz kręci się do lekkiego oporu a później przeskakuje bez nakładu dużej siły. Czy naprawa tego gwintu będzie skomplikowana dla amatora, czy warto oddać jakiemuś specjaliście. Ile taki zabieg może kosztować i gdzie tego dokonać we Wrocławiu ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Z tego co mówisz trzeba nagwintować od nowa i dać większą śrube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Albo spróbuj wkręcić dłuższą śrubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Jutro przedzwonię do Harfy dowiem się ile to u nich kosztuje. Zna ktoś ślusarza/tokarza we Wrocławiu który podejmie się takiej misji ? Próbowałem z teflonem do gwintów, hydrauliki. Może jakieś pasty czy kleje do tego podobne mogą pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Z tego co widzę to chyba pomyliłeś temat bo nie ma w nim nic o amortyzatorze a jedynie o hamplu ale jeżeli poszło gniazdo mocowania w goleni dolnej to lepiej oddaj to na serwis niż do jakiegoś zakładu ślusarskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Rozumiem, że stało się to w amortyzatorze zmocowaniem PM... jeżeli tak to polecam raczej system Helicoil bo dzięki temu możesz zachować ten sam rozmiar śruby i nie musisz osłabiać, rozwiercać zacisku hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Czytałem o Helicoil'u ponoć na własną rękę jest to kosztowny zabieg a serwisy motocyklowe ponoć potrafią zażyczyć sobie 100pln za taki zabieg. Napisałem maila z zapytaniem do harfy, zobaczymy na ile wycenią taką operacje. Ile taki serwis może lub powinien mniej więcej kosztować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Całkiem możliwe że zaproponują ci serwis w postaci... wymiany goleni dolnych Mocowanie PM sux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Prawie na 100% zaoferują możliwość wymiany dolnych goleni, w cenie całego amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 1. Dłuższa śruba jeśli się da. 2. Istotne jest który gwint jest zerwany - dolny czy górny. Większe obciążenie bierze na siebie dolny. Mocne dokręcenie śruby dolnej powinno zlikwidować ryzyko ruszania się zacisku. Sprawdzone eksperymentalnie, bez skutków ubocznych. 3. Najtaniej jest przegwintować i dać inną śrubę. 4. Co do helicoila - "podobno" i "ponoć" - lepiej zapytać i sprawdzić Rozwiązanie bardzo skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 100zł a wywalenie amortyzatora, ja bym jednak zapłacił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 dzięki panowie, jutro podzwonię popytam co u mnie na miejscu będzie możliwe, jak coś się sprawa ruszy dam zanać Ps. Ten zerwany to górny gwint Przymierzyłem teraz i wydaje mi się ,że 35mm śruba powinna wejść, kupie jutro pierw taką śrube i sprawdzę czy na końcu tez jest gwint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Dziś podzwoniłem w poszukiwaniu HeilCoil'a nie wiem czemu ale mało kto się tym zajmuje tak małymi rozmiarami jak M6, na razie znalazłem jedną osobę jednak nie ma jej aktualnie we Wrocławiu. Wybrałem się również do zakładu ślusarskiego gdzie przemili panowie pożegnali problem z łatwością, Pogłębili, dorzucili 3 pierścienie gwintu i dorobili dłuższą śrubę i jest naprawdę cacy. A wszystko to za darmo za co należą im się podziękowania ! Jednak jeżeli problem się powtórzy będę zmuszony do naprawy w systemie HeilCoil. Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.