Skocz do zawartości

[zapięcie] psuje się

Grzesiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam bliżej nieokreślone zapięcie z Decathlonu wyglądające mniej więcej tak:

zapicie001.jpg

Po pewnym czasie plastik owijający je zaczął się rozrywać, a razem z nim te metaliki , widoczne na zdjęciu odchodzić od siebie. Okazało się, że pod tym siedzi właściwie nie najgrubsza linka, pewnie zbliżona do linek kupowanych bez sztywnego metalu na około..

Czyli właściwie ten metal jest tylko na wygląd, by odstraszyć złodzieja, że jest grube zapięcie? bo właściwie nie widzę innego sensu.. czyli właściwie pozostaje mi kupić nowe lepsze zapięcie?

zapicie003.jpg

zapicie002.jpg

Napisano

a właściwie się zapytam, bo nie za bardzo chcę mi się wozić u-locka, rower który będę przypinał ma wartość 999zł, więc może wystarczyłoby

http://www.mudserwis.com/lancuch-master-lock-quantum-8390-6mm-40mm-90cm-kluczyk-czarne-p-648.html?osCsid=d36122e15a9e2d9e94542b99fe1e30a4 lub grubszy. Nie widziałem na youtube by ktoś łańcuch piłował, więc może skutecznie zniechęci?

Napisano

Biorąc pod uwagę, że Kryptonite Keeper STD dostaniesz za 79zł, darowałbym sobie łańcuchy. Może nie jest to jakiś cud techniki, ale nie zmienia to faktu, że to najtańszy sensowny U-Lock, któremu można zaufać.

Napisano
a właściwie się zapytam, bo nie za bardzo chcę mi się wozić u-locka, rower który będę przypinał ma wartość 999zł, więc może wystarczyłoby http://www.mudserwis...4542b99fe1e30a4 lub grubszy. Nie widziałem na youtube by ktoś łańcuch piłował, więc może skutecznie zniechęci?

Ten drugi to chyba to samo co: http://allegro.pl/zapiecie-lancuch-author-achl-55-90-cm-od-ambike-i2990688858.html Posiadam authora ale szczerze mówiąc nie zaufam bym mu. Łańcuch ten występuje pod nazwami kilku producentów i można go kupić taniej. Kolega ma identyczny, klucze nie są uniwersalne :) choć ich "hurtowa" ilość na to wskazuje.

Napisano

Dzięki za rady :thumbsup:

W sumie nie wiedziałem, że można dostać Kryptonite za 80 zł :thumbsup:

Zrobiłem sobie miarkę jaki jest duży(a właściwie mały :laugh:) i faktycznie bez problemu znajdę na niego miejsce, tym bardziej, że waży 1kg, czyli jest lżejszy od łańcucha

Kupię go więc sobie na wiosnę, mam nadzieję, że da radę nim zapiąć o każdy stojak :mellow:

Dzięki za pomoc :thumbsup:

Pozdrawiam

Napisano

NY o takich samych wymiarach prawie wszędzie się da.

Z Keeperem będzie trochę trudniej, bo zapięcia nie wkłada się równolegle, a pod kątem. Zresztą

lepiej widać o co chodzi najlepiej od razu przewinąć do 2:15. Keeper ma tak samo wygięty pręt z jednej strony.
Napisano

NY o takich samych wymiarach prawie wszędzie się da...

Nie tylko Kryptonite New York (NY) - na tej samej zasadzie jest zbudowany/działa sporo tańszy i równie skuteczny Kryptonite Evolution 4.

Napisano
teraz pozostal tylko model kyptolock 2

Wszystko poniżej Evolution 4 od Kryptonite ma "bent foot". Czyli Evolution mini, Kryptolok, Keeper.

@dziobolek

Wiem, po prostu taki mam i na tych doświadczeniach się opieram. Wcześniej miałem Kryptoloka ATB i z jednej strony większa swoboda, bo szerszy, z drugiej nie zawsze było miejsce na manewry z zamknięciem.

Napisano

Stopień trudności czego?

Jeżeli chodzi o poziom bezpieczeństwa, to każda ma swój. Z tego co Tofi pisze w WB mają jakieś stopnie związane z ubezpieczeniem uniwersalne dla wszystkich.

Napisano

Tez musze kupic jakiegos ulocka wlasnie mysle nad tym keeperze. Ma dobra cene ale czy jest dobry? Wy piszecie ocene 5/10. Tylko nie wiem dlaczego?

Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk

Napisano

A z innej beczki zapytam się o stopień trudności- czy każda firma ma inny czy jest jeden uniwersalny?

Każda firma ma swoją skalę:

- Abus 1-25

- Trelock 1-6

- Kryptonite 1-10

Napisano

Tez musze kupic jakiegos ulocka wlasnie mysle nad tym keeperze. Ma dobra cene ale czy jest dobry? Wy piszecie ocene 5/10. Tylko nie wiem dlaczego?

-Kryptonite podaje że 5/10

Napisano

Coś dziwnie z tą skalą, bo velo.pl podaje 1-6 dla linek i 7-12 dla u-locków. Jeżeli dobrze pamiętam, to na pudełku też miałem do 12.

Obecnie na stronie Kryptonite skala jest do 10. Musieli coś pozmieniać lub zależy na jaki kraj idzie?

@marcinek1992

Kwestia jaki rower oraz gdzie i na jak długo zostawiany. Osobiście poniżej Evo4 bym nie schodził, chyba że rower tani z przeznaczeniem na miasto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...