Grzesiekk Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Witam, Posiadam bliżej nieokreślone zapięcie z Decathlonu wyglądające mniej więcej tak: Po pewnym czasie plastik owijający je zaczął się rozrywać, a razem z nim te metaliki , widoczne na zdjęciu odchodzić od siebie. Okazało się, że pod tym siedzi właściwie nie najgrubsza linka, pewnie zbliżona do linek kupowanych bez sztywnego metalu na około.. Czyli właściwie ten metal jest tylko na wygląd, by odstraszyć złodzieja, że jest grube zapięcie? bo właściwie nie widzę innego sensu.. czyli właściwie pozostaje mi kupić nowe lepsze zapięcie?
rybciasum Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Na bydgoskiej masie krytycznej takie zapięcie przecięliśmy w 20 sekund, nie będąc złodziejami, jaki jest sens noszenia takowego ?
Grzesiekk Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 szczerze mówiąc wyglądało lepiej, wydawało się takie grube...
lukas85 Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Do kosza z tym i kupuj U locka, jeśli lubisz swój rower
Fenthin Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Ściśle rzecz biorąc DOBREGO U-Locka. Są i takie produkty, które z porządnym zabezpieczeniem łączy jedynie kształt.
lukas85 Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 To fakt. A więc jeśli chodzi o u locka to masz wybór: Abus lub Kryptonite
Grzesiekk Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 a właściwie się zapytam, bo nie za bardzo chcę mi się wozić u-locka, rower który będę przypinał ma wartość 999zł, więc może wystarczyłoby http://www.mudserwis.com/lancuch-master-lock-quantum-8390-6mm-40mm-90cm-kluczyk-czarne-p-648.html?osCsid=d36122e15a9e2d9e94542b99fe1e30a4 lub grubszy. Nie widziałem na youtube by ktoś łańcuch piłował, więc może skutecznie zniechęci?
Fenthin Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Biorąc pod uwagę, że Kryptonite Keeper STD dostaniesz za 79zł, darowałbym sobie łańcuchy. Może nie jest to jakiś cud techniki, ale nie zmienia to faktu, że to najtańszy sensowny U-Lock, któremu można zaufać.
michalj Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 a właściwie się zapytam, bo nie za bardzo chcę mi się wozić u-locka, rower który będę przypinał ma wartość 999zł, więc może wystarczyłoby http://www.mudserwis...4542b99fe1e30a4 lub grubszy. Nie widziałem na youtube by ktoś łańcuch piłował, więc może skutecznie zniechęci? Ten drugi to chyba to samo co: http://allegro.pl/zapiecie-lancuch-author-achl-55-90-cm-od-ambike-i2990688858.html Posiadam authora ale szczerze mówiąc nie zaufam bym mu. Łańcuch ten występuje pod nazwami kilku producentów i można go kupić taniej. Kolega ma identyczny, klucze nie są uniwersalne choć ich "hurtowa" ilość na to wskazuje.
Grzesiekk Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Dzięki za rady W sumie nie wiedziałem, że można dostać Kryptonite za 80 zł Zrobiłem sobie miarkę jaki jest duży(a właściwie mały ) i faktycznie bez problemu znajdę na niego miejsce, tym bardziej, że waży 1kg, czyli jest lżejszy od łańcucha Kupię go więc sobie na wiosnę, mam nadzieję, że da radę nim zapiąć o każdy stojak Dzięki za pomoc Pozdrawiam
zekker Napisano 7 Lutego 2013 Napisano 7 Lutego 2013 NY o takich samych wymiarach prawie wszędzie się da. Z Keeperem będzie trochę trudniej, bo zapięcia nie wkłada się równolegle, a pod kątem. Zresztą lepiej widać o co chodzi najlepiej od razu przewinąć do 2:15. Keeper ma tak samo wygięty pręt z jednej strony.
dziobolek Napisano 7 Lutego 2013 Napisano 7 Lutego 2013 NY o takich samych wymiarach prawie wszędzie się da... Nie tylko Kryptonite New York (NY) - na tej samej zasadzie jest zbudowany/działa sporo tańszy i równie skuteczny Kryptonite Evolution 4.
rowerzysta01 Napisano 7 Lutego 2013 Napisano 7 Lutego 2013 @zekker @dziobolek O ile wiem to kiedyś jeden pałąk miał końcówkę lekko wygięta i jeden rygiel teraz pozostal tylko model kyptolock 2, na chwilę obecną końcówki są pod kontem prostym, a system zamykania został zmieniony na dwu ryglowy, czyli obydwie końcówki są zamykane tak jak na tym .Dodatkowo umieszczam filmik: The Best Bike Lock
zekker Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 teraz pozostal tylko model kyptolock 2 Wszystko poniżej Evolution 4 od Kryptonite ma "bent foot". Czyli Evolution mini, Kryptolok, Keeper. @dziobolek Wiem, po prostu taki mam i na tych doświadczeniach się opieram. Wcześniej miałem Kryptoloka ATB i z jednej strony większa swoboda, bo szerszy, z drugiej nie zawsze było miejsce na manewry z zamknięciem.
dziobolek Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Nie ma sprawy Ja mam oba, dlatego podałem dodatkowe info.
Grzesiekk Napisano 8 Lutego 2013 Autor Napisano 8 Lutego 2013 A z innej beczki zapytam się o stopień trudności- czy każda firma ma inny czy jest jeden uniwersalny?
zekker Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Stopień trudności czego? Jeżeli chodzi o poziom bezpieczeństwa, to każda ma swój. Z tego co Tofi pisze w WB mają jakieś stopnie związane z ubezpieczeniem uniwersalne dla wszystkich.
Grzesiekk Napisano 8 Lutego 2013 Autor Napisano 8 Lutego 2013 To coś przekombinowane to moje widoczne na zdjęciach- pisało poziom 7/10 a w środku linka A na Keeperze 5/10
rowerzysta01 Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 @Grzesiekk Każda firma ma inny system punktacji bezpieczeństwa, z biegiem czasu dochodzą nowe zabezpieczenia, a czasami zdarza się że jest zmieniana maksymalna ilość punktów.
marcinek1992 Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Tez musze kupic jakiegos ulocka wlasnie mysle nad tym keeperze. Ma dobra cene ale czy jest dobry? Wy piszecie ocene 5/10. Tylko nie wiem dlaczego? Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk
dziobolek Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 A z innej beczki zapytam się o stopień trudności- czy każda firma ma inny czy jest jeden uniwersalny? Każda firma ma swoją skalę: - Abus 1-25 - Trelock 1-6 - Kryptonite 1-10
Grzesiekk Napisano 8 Lutego 2013 Autor Napisano 8 Lutego 2013 Tez musze kupic jakiegos ulocka wlasnie mysle nad tym keeperze. Ma dobra cene ale czy jest dobry? Wy piszecie ocene 5/10. Tylko nie wiem dlaczego? -Kryptonite podaje że 5/10
rowerzysta01 Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 @marcinek1992 Moim zdaniem, oraz to co słyszałem, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Gdybym miał brać z tych tańszych to ONGUARD 8003, a test tego zapięcia znajdziesz w poście nr. 13
zekker Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Coś dziwnie z tą skalą, bo velo.pl podaje 1-6 dla linek i 7-12 dla u-locków. Jeżeli dobrze pamiętam, to na pudełku też miałem do 12. Obecnie na stronie Kryptonite skala jest do 10. Musieli coś pozmieniać lub zależy na jaki kraj idzie? @marcinek1992 Kwestia jaki rower oraz gdzie i na jak długo zostawiany. Osobiście poniżej Evo4 bym nie schodził, chyba że rower tani z przeznaczeniem na miasto.
LUKASZ1980 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Mam taką uwagę,mogę się mylić ,ale jak będziesz kupował to zabezpieczenie ,to z kluczem który nie przypomina kawałka rurki z wycięciami.Tutaj taki przykład http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-blokada-typuu-oxford-i3002258181.html .Taki zamek jest otwierany za pomocą plastikowej rurki z flamastra. Tu gość tak otwiera
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.