Skocz do zawartości

[okulary]Zakup pierwszych okularów na rower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszych okularów rowerowych i mam mały mętlik w głowie - głównie z doborem szkieł.

Otóż jeżdżę głównie do pracy i z pracy (czyli w godzinach ok. 7.00-8.00 i powrót między 16.00 a 17.00) - jeżdżę codziennie niezależnie od warunków pogodowych. Więc zarówno w ostrym porannym słońcu jak i już po zmroku/jak już jest szaro buro i ponuro.

I tu pojawia się pytanie jakie szkła dobrać - widzę, że większość producentów ma oznaczenia od kat0 (przezroczyste) do kat(3) na ostre słońce.

Zastanawiam się nad zakupem Arctica s-50A (czyli szkła kat 1 i kat 3), ale nie wiem czy to dobry wybór. Może lepiej s-50 (kat 0 i kat 2). Głównie martwi mnie jeżdżenie w bardzo słabym świetle/w półmroku).

Alternatywnie rozważam Accent Lizard, bo w komplecie mam 3 pary soczewek (szare, zółte, przezroczyste) + możliwość dokupienia zapasowych w razie porysowania. Minusem są takie sobie opinie.

Oczywiście jeśli macie inne propozycje w kategorii ~100zł to też chętnie poznam.

Tak więc proszę o poradę, bo są to moje pierwsze okulary rowerowe i chciałbym dobrze wybrać.

Myślę, że jeśli chodzi o dobór szkieł do warunków, to za bardzo się przejmujesz. Fakt, że im lepiej dobrane, tym wygodniej, ale na dobrą sprawę i po zmroku możesz jechać w ciemnych przeciwsłonecznych; mnie się czasem zdarza, nim zauważę, że zastał mnie wieczór. Zmierzam do tego, że dwie pary szkieł, bez względu jakie by nie były, załatwią sprawę słonecznego dnia, pochmurnego dnia i wieczoru.

O Accentach opinie są bardzo skrajne jedni je uwielbiają inni nienawidzą - tak przynajmniej wynika z mojej lektury wątków głównie na forum. Jedyna rzecz na którą wszyscy narzekają to kiepska jakość szkieł (szybko się rysują) - z drugiej strony łatwo je kupić, co niestety jest problemem jeśli idzie o Arcticę.

Jeśli używasz kasku, to wg mnie istotną rzeczą jest przymiarka okularów z nim na głowie. Okulary mają oczywiście różne kształty i bywa tak, że kask na nie nachodzi i cisną w nos. Przynajmniej u mnie tak było. Optymalne w moim przypadku okazały się Accent Tornado. Są wygodne i mają 3 pary soczewek.

Cenna uwaga. Akurat używam kasku, ale takiego tymczasowego - planuje go zmienić na coś bardziej pewnego latem. W tym, który teraz mam raczej nie będą uciskać - jeżdżę w okularach korekcyjnych obecnie (zmieniam je właśnie na soczewki) i z każdej strony mam sporo luzu.

Dwie pary szkiel swobodnie Ci wystarcza.

Ja akurat uzywam innego modelu Arctica S82. Wybralem je glownie ze wzgledu na dopasowanie oraz szkla (zolte i ciemne).

Zolte maja to do siebie, ze sprawdza sie zarowno w pochmurny dzien jak i wieczorem. Z tym uzywanie przyciemnianych po zmroku bylbym ostrozny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...