Skocz do zawartości

[Amortyzator] XC/maraton do 900zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem, że temat był wałkowany wiele razy, ale przeczytałem chyba wszystko i dalej nie mogę się zdecydować :P

Szukam amortyzatora do 900zł, startuję w zawodach XC i maratonach. Amor ma być oczywiście powietrzny i obowiązkowo ma mieć manetkę blokady. Maniakiem odchudzania nie jestem, ale nie ukrywam, że przy okazji chcę trochę zejść z wagi ;) Co do działania nie mam szczególnych wymagań (do tej pory miałem XCR-a), nie potrzebne mi też duże możliwości regulacji, wręcz przeciwnie, amor ma być prosty w obsłudze. Sprzęt kupuje raczej na długo, więc ma być wytrzymały i prosty w serwisowaniu. Aha, skłaniam się raczej do zakupu nowego amora, chociaż przyznam, że używane kuszą :)

Opcje, które rozważam to:

-Suntour Epicon RLD 510zł nowy SUNTOUR EPICON R.L.D. CZARNY SKOK 100MM TANIO (2984778883) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

-Suntour Axon RLD 870zł nowy (nie mogę znaleźć bez piwotów) Amortyzator Suntour AXON RLD 2012 z Piwotami TANIO (2984778794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

-Rock Shox Recon TK Gold 850zł nowy Amortyzator RockShox RECON GOLD TK 100mm (2987995587) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

-Rock Shox Recon Race 900zł demontaż z nowego roweru (wg katalogu rok 2009-2010) Rock Shox Recon RACE pop-lock Synkros (2949537251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

-Recon Gold RL (tłumik MC) 650zł używany Rock Shox Recon GOLD RL + nowa manetka (3001201017) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Moje pytania:

1. Ceną i wagą kuszą oczywiście Suntoury, ale jak jest z ich wytrzymałością? Dodam, że sprzętu nie oszczędzam ;)

2. Ze względu na wytrzymałość jakoś najbardziej przemawia do mnie Rock Shox, ale czytałem, że tutaj warto interesować się tyko amorami z tłumikiem MC (czyli zostają mi tylko używki). Czym tak naprawdę różni się TK od MC? Jak dobrze rozumiem w MC można regulować kompresję, a w TK nie – mam rację?

3. Warto interesować się wersją Race Recona z podanej aukcji (kompletnie nie odpowiada mi kolor :P)?

4. Czy używany Recon z podanej aukcji jest wart uwagi?

Może macie inne propozycje? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

R7 z absolutem, moim zdaniem bedzie najlepiej się sprawdzał, powinno Ci się udać upolować nówkę poniżej 1000zł - jakiś leżak z magazynu, nie wiem tylko czy bedzie miał manetkę, mój nie ma, no i wagowo wyjdzie bardzo dobrze.

RST First brałem pod uwagę, ale wersję Platinum bo zwykła jest za ciężka (1,95kg), ale ciężko znaleźć coś poniżej 1000zł. Znalazłem na Allegro za 850zł, ale bez manetki :/ Ten Marzocchi też kawał klocka ;) No i właśnie R7 - ciekawa propozycja, ale nigdzie z manetką nie widziałem, no i trochę bym musiał dołożyć...

w r7 manetka zbędna, na wyścig pompujesz więcej i nie buja, a jeżeli już nawet musisz blokować, to zajmuje to tyle samo czasu co manetką na kierze, to jest mit że jest to nieergonomiczne, naprawdę takie szybkie przekręcenie pokrętła rękom nie spowoduje że sie wywalisz :D

Dotychczas miałem amor z blokadą na goleni więc wiem jak to działa ;) Raz nawet zdarzyło mi się urwać pokrętło na zawodach :P Jednak wolę coś z manetką bo lubię podjeżdżać na stojąco lub walczyć na finiszu :D O wywrotkę się nie obawiam, ale nie uśmiecha mi się sięgać do goleni przed każdym podjazdem nie mówiąc już o finiszu gdzie człowiek jedzie na pełnym zapieku :P

Kolega ma RS recon SL air i fajnie mu ten amor działa - jakbym sam kupował to mocno bym się zastanawiał czy dopłacać do reby - ma ją 2 innych kumpli. Jeszcze inny kumpel ma ma marzocchi maraton corsa o takiego:

http://allegro.pl/marzocchi-marathon-corsa-sl-wc-1663g-z-manetka-i2993615111.html

i też mu działa bardzo fajnie ale jest lekki i kupił go nowego za 1/3 ceny więc musiałbyś poszukać.

Sam pewnie tej kwocie brałbym recona albo szukał używki foxa f100rl

Muszę przyznać, że wasze propozycje są ciekawe :) Ale wszystkie trochę wykraczają poza mój budżet, chyba będzie trzeba dozbierać grosza :P

Znalazłem też coś takiego do Manitou Manitou MILO Assembly Kit 2012 manetka Rock Shox (2985429377) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Będzie to działać z R7? Coraz poważniej rozważam zakup właśnie R7 :)

Co myślecie o amortyzatorze Spinner Aeris? Kiedyś czytałem o nim kilka pozytywnych opinii, myślałem nawet o jego kupnie, ale wszędzie były wersje bez manetki. A tu proszę jest z manetką za 910zł SPINNER AERIS 320 manetka blokady biały 1752g (2993887572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Tylko pewnie problemem mogłaby być dostępność części zamiennych, bo wiadomo Spinner to u nas mało popularna marka. Aha i jeszcze jedno, skoro to Aeris 320, to lagi powinny mieć chyba 32mm średnicy, a w opisie aukcji jest 30mm. Chyba, że źle rozumiem ich nazewnictwo :P

Chętnie podepnę się pod temat, chciałbym zapytać co proponujecię dla osoby dość niskiej o wadze 58-57 kg wagi startowej. Obecnie jeżdzę na sidzie 2006 WC 28mm lecz myslałem nad czymś sztywniejszym koniecznie pod sterówke 1,1/8 i pod zwykły zacisk. Nowe sidy, durin, coś od DT waga max 1400g ? A co byście proponowali dla dziewczyny o podobnych parametrach warostu jak i wagi?

MAX 1400g, do 900-1000zł?? Chyba troche zaszalałeś :), realna jest waga poniżej 1500g. Od starego SID-a sztywniejszy jest R7, ja przy 75kg nie odczuwam problemów ze sztywnością. Magura i DT to generalnie problematyczny serwis, jest ich mało, mało kto je robi i wie jak je ogarnąć, no i mało manuali w necie do ich serwisu . Nowy SID jest z solo air, jedni mówią że działa to dobrze a są też i głosy że chodzi jak TORA.

Na Forum wiszą dwa FOX-y w ładnym stanie i odpowiedniej cenie, jak bym miał dzisiaj kupić znowu amortyzator, to poświęcił bym te 100-150g i kupił FOX-a zamiast R7, na SID-a bym się raczej nie przesiadł.

Eee budzet to na pewno większy coś około 1500 -1800zł. Kuszą mnie sidy ze wzgledu na mase i jakość wykonania. Jakoś tak sie kiedyś naczytałem o Foxach że lejątrzeba dbać serwisować regularnie i ta waga pokroju reby. Sam jestem w kropce, Bo chciałbym coś czułego sztywnego i zarazem lekkiego.

• Mod Team
Magura i DT to generalnie problematyczny serwis, jest ich mało, mało kto je robi i wie jak je ogarnąć

Serwis firmowy DT w Obornikach jest na znacznie wyższym poziomie niż osławione CultBikes . Na YT DT zamieściło film ,pokazujący krok po kroku , przebieg małego serwisu w DT. Jedynym problemem jest serwis tłumika, który musi być robiony w serwisie raz w roku. Części są dostępne bez problemu. FOXy z serii FIT są pod względem serwisu równie wymagające co DT

Magura - oficjalnego serwisu brak,ale są łatwe w serwisowaniu,więc można to zrobić samemu.

Jakoś tak sie kiedyś naczytałem o Foxach że lejątrzeba dbać serwisować regularnie

Każdy amorek wymaga regularnego serwisu- marka nie ma znaczenia.

Bo chciałbym coś czułego sztywnego i zarazem lekkiego.

Manitou Marvel, R7, FOX RL lub RLC,

• 2 tygodnie później...

Jestem już prawie zdecydowany na zakup R7 :P Ale mam jeszcze pytanie. Na stronie velo są 3 wersje: R7, R7 PRO i R7 MRD, różnią się dość znacznie ceną. W sklepach też spotyka się różne. Czytałem, że warto interesować się modelami od 2011 roku z przebudowanymi dolnymi goleniami. Czy przypadkiem ten najtańszy R7 na velo to nie wersja ze starymi goleniami?

R7 R7 Manitou | Widelce, Części | Velo

R7 PRO R7 PRO Manitou | Widelce, Części | Velo

Pytam bo R7 można dostać za 1100-1200zł, a wersję PRO znalazłem za 1300.

Warto dokładać?

Ten R7 PRO za 1300zł już nie aktualny :/ W takim razie warto interesować się tym zwykłym R7 R7 Manitou | Widelce, Części | Velo

To amortyzator powietrzny więc można go ustawić pod każdą wagę. Ale czy będzie pracował dobrze? Ten egzemplarz ma tłumik TK więc będziesz miał małe pole do regulacji szybkości powrotu po ugięciu. W praktyce o wiele lepiej mieć większy zakres regulacji tłumienia powrotu, taki jaki daje tłumik MC (motion control). Więc jak już chcesz recona to poszukaj takiego z oznaczeniem MC lub czerwono-białą naklejką z prawej strony korony amorka. Z reconami jest taki problem, że jak szukasz nowego z MC to znajdziesz ale w cenie już lepszej Reby lub Manitou R7.

A jak działa recon? Mam recona race z MC i działa przyjemnie, precyzyjnie, płynnie, ale nie idealnie - ogólnie na 4+.

znalazlem na allegro cos takiego:

AMORTYZATOR ROCK SHOX RECON GOLD R (3026044942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

czy mial ktos moze stycznosc z tym amortyzatorem??

jak to dziala??

czy przy wadze ~63kg bedzie w miare dobrze pracował??

Przerabiałem to samo i tak jak pisze Sagitt77 wszędzie piszą, że nie warto interesować się Reconami z tłumikiem RS. Lepiej poszukaj czegoś innego. Tylko czego? Sam mam ten problem :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...