stil Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Mam zestaw błotników Giant - przedni i tylny. O ile przedni łatwo się montuje, tak, że ani drgnie, to z tylnym jest problem. Sposób przypięcia wygląda tak (zdjęcie nie jest moje): Problem polega na tym, że błotnik suwa się w prawo i w lewo podczas jazdy po nierównej drodze albo podczas jakichś uderzeń (zjazd z krawężnika itd.). Mimo, że część tej obejmy składa się z gumy, nie daje ona praktycznie nic. Czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Może przykleić kropelką? Liczę na wasze pomysły.
Sansei6 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 A może dookoła podłożyć jakąś gumową podkładkę i dobrze docisnąć?
scofield96 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 można by zrobić taką podkładkę np. ze starej dętki
Dudi353 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 i dodatkowo zacisnąć opaską zaciskową, żeby było stabilnie
stil Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 Właściwie to mam starą dętkę gdzieś w garażu. Pobiegnę dziś albo jutro i sprawdzę efekt.
Sansei6 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Daj znać jak wyszło... a jak ten błotnik, na plecy może nie leci, ale po butach chyba daje ostro?
stil Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 Nożyczkami uciąłem kawałek dętki, zdjąłem siodełko i założyłem na sztycę "gumkę" A na gumkę zamocowałem pasek od błotnika. Na pewno znacznie lepiej trzyma niż poprzednio. Jutro zobaczymy jak się będzie sprawować w akcji. Jako, że dętka jest śliska od wewnątrz i gumowa od zewnątrz, to mam plan awaryjny skleić dwa kawałki tak, aby z obu stron była gumowa powierzchnia. Ale najpierw zobaczę jak działa obecne rozwiązanie. Daj znać jak wyszło... a jak ten błotnik, na plecy może nie leci, ale po butach chyba daje ostro? Owszem, butów nie ochroni. Nie można przesadzać z prędkością, ale przy spokojnym tempie da się dojechać na miejsce suchym.
Mumineek83 Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Jako, że dętka jest śliska od wewnątrz i gumowa od zewnątrz, to mam plan awaryjny skleić dwa kawałki tak, aby z obu stron była gumowa powierzchnia. Ale najpierw zobaczę jak działa obecne rozwiązanie. A może tą śliską stronę dętki "zmatowić" papierem ściernym lub tarką?
OdiLV4 Napisano 9 Kwietnia 2013 Napisano 9 Kwietnia 2013 Jak nie zadziała Ci dętka, to możesz spróbować z gumą która jest bardziej twarda (jakiś stary pasek gumowy czy coś w tym stylu). Polecam posłużyć się zestawem igła+nitka i przyszyć gumę do paska zapobiegnie to przesuwaniu się gumy względem paska i sztycy (takie rozwiązanie jest w innych błotnikach) Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.