Skocz do zawartości

[błotnik tylny] Błotnik mocowany na pasek, jak stabilnie zamontować?

stil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zestaw błotników Giant - przedni i tylny.

O ile przedni łatwo się montuje, tak, że ani drgnie, to z tylnym jest problem.

Sposób przypięcia wygląda tak (zdjęcie nie jest moje):

blotniki_giant_midgard_fsx_r1.jpg

Problem polega na tym, że błotnik suwa się w prawo i w lewo podczas jazdy po nierównej drodze albo podczas jakichś uderzeń (zjazd z krawężnika itd.).

Mimo, że część tej obejmy składa się z gumy, nie daje ona praktycznie nic.

Czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Może przykleić kropelką? :D

Liczę na wasze pomysły.

Napisano

Właściwie to mam starą dętkę gdzieś w garażu. Pobiegnę dziś albo jutro i sprawdzę efekt.

Napisano

Nożyczkami uciąłem kawałek dętki, zdjąłem siodełko i założyłem na sztycę "gumkę" :D

A na gumkę zamocowałem pasek od błotnika. Na pewno znacznie lepiej trzyma niż poprzednio.

Jutro zobaczymy jak się będzie sprawować w akcji.

Jako, że dętka jest śliska od wewnątrz i gumowa od zewnątrz, to mam plan awaryjny skleić dwa kawałki tak, aby z obu stron była gumowa powierzchnia.

Ale najpierw zobaczę jak działa obecne rozwiązanie.

Daj znać jak wyszło... a jak ten błotnik, na plecy może nie leci, ale po butach chyba daje ostro?

Owszem, butów nie ochroni. Nie można przesadzać z prędkością, ale przy spokojnym tempie da się dojechać na miejsce suchym.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Jako, że dętka jest śliska od wewnątrz i gumowa od zewnątrz, to mam plan awaryjny skleić dwa kawałki tak, aby z obu stron była gumowa powierzchnia.

Ale najpierw zobaczę jak działa obecne rozwiązanie.

A może tą śliską stronę dętki "zmatowić" papierem ściernym lub tarką?

Napisano

Jak nie zadziała Ci dętka, to możesz spróbować z gumą która jest bardziej twarda (jakiś stary pasek gumowy czy coś w tym stylu). Polecam posłużyć się zestawem igła+nitka i przyszyć gumę do paska :) zapobiegnie to przesuwaniu się gumy względem paska i sztycy :) (takie rozwiązanie jest w innych błotnikach) 

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...