Skocz do zawartości
  • 0

Naprawa roweru czy kupno nowego?

Gość Martynos

Pytanie

Gość Martynos
Napisano

Witam, mam 9-letni rower magnum, z damską ramą, przerzutki to Sunrun. No i tyle wiem w zasadzie na temat osprzętu. Reszta to wiadomo co to jest tyle, że bez firmowych nazw. No więc co trzeba zrobić w ów rowerze:

-trochę pomalować, tam gdzie rdza i porysowana trochę rama górna

-łańcuch wymienić

-kasetę wymienić

-dynamo naprawić

-hamulce zobaczyć, bo się jeden klocek trze i piszczą

-siodełko wymienić (więcej jeździłam w od Maja do Grudnia i pupa bolała)

-wyregulować przerzutki

-no i smarowanie

Opłaca się? Mam dużo pieniędzy w ogóle. A pisałam z gościem co też jego rowery tyle lat mają i mówił, że lepiej kupić nowy rower. Co o tym myślicie?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Wiesz co miałem jeden sprzęt na osprzęcie sun run i nawet za darmo było by mi wstyd komuś dać ... naszczepcie ktoś sobie sam go wziął ... ja bym poszukał czegoś używanego.

Gość Martynos
Napisano

Aha, jescze poczekam na inne opinie.

Napisano

Zależy bo jak jeździsz po bułki to w sumie bez sensu jest kupno nowego roweru, jeśli ma być wyciągany raz na rok ;) A naprawa jeśli dobrze poszukasz nie powinna być droga, dobra eksploatacja i koszt Ci się "zwróci"

Gość Martynos
Napisano

Zależy bo jak jeździsz po bułki to w sumie bez sensu jest kupno nowego roweru, jeśli ma być wyciągany raz na rok ;) A naprawa jeśli dobrze poszukasz nie powinna być droga, dobra eksploatacja i koszt Ci się "zwróci"

No od maja do grudnia codziennie prawie jeździłam, bo na działkę i na miejsce gdzie remontowano dom do października. Potem to jeździłam się przejechać, a później to raz w tygodniu tylko.

Napisano

Musisz sie po orientować w cenach i przeliczyć sobie co jest jeszcze w nie najlepszym stanie w rowerze i co prawdopodobnie będziesz jeszcze w nim naprawiać w najbliższej przyszłości, oraz poszukać innych rowerów w podobnych cenach, jak znajdziesz coś lepszego w cenie naprawy starego roweru to bardziej opłaca się kupić nowy rower :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...