yellowfox Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Pytanie do posiadaczy tej ramy lub innych bikerów którzy są w stanie pomóc. Jaki skok wybrać żeby nie psuć geometrii ramy ? Fabryczny Suntur XC80 bodajże ma skok 75mm. Planuje ustawić skok na 100mm w epiconie. Lata temu pamiętam że znajomy używał z tą ramą duro 120mm i była lekka koza. Tak, wiem że mogę sam zmienić jak mi nie spasuje ale kupując amortyzator chciałem wybrać już najoptymalnieszą wersje. Doradźcie proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Z tego co wiadomo to Epicona można ustawić 80/100/120/140mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dzięki Mokry ale nie o to pytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie skok a wysokość widelca jest ważna. Mierzy sie to od osi koła do szczytu korony, tam gdzie sie nabija pierscień steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Stary Suntur XC80 ma ok 455mm wysokości natomiast Epicon o skoku 100mm 485mm jeżeli za prawdziwe brać informacje z sieci. Czy różnica 3cm to sporo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tak sporo i pasuje go ustawić na 80mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canar Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam Meridę matts sport 500 w 19,5" z foxem vanilla 125r ustawionym na 90mm i przy takim skoku amorek ma 475-480mm i jeździ mi się idealnie i wygląda też dobrze:) Czyli tak jak Puklus pisze, na 80mm go albo jeśli się da tak jak u mnie, to dorobić podkładkę i testować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jeszcze jeden problem, szukam zawzięcie informacji ale Epicony od roku 2011 mają chyba możliwość regulacji tylko w zakresie 100-140mm. Ktoś może potwierdzić tą rewelacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Info dla potomnych z serwisu Suntoura. w 2011 jest regulacja do 80mm natomiast w 2012 i 2013 nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Nie pakuj w tą ramę 100mm, zwłaszcza wysokiego Epicona. Nie bedzie to dobrze wyglądać, a przy tym rower stanie się mułowaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Nie wsadzę "setki" Epicon ustawiony na 80mm da mi nie więcej niż 465mm wysokości czyli różnica <10mm jest już chyba do przyjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.