Skocz do zawartości

[rower] Kobieca wyprawa w świat po operacji stawu

Gość prazynka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość prazynka
Napisano

Czyli, że on-one lepszy?

Natomiast wymiarówkę mają boską, bez przymiarki to strzał na oko :( a różnica spora

• Mod Team
Napisano

Rozmiar to rozmiar...

Moje pytanie za 102 punkty: czy już kiedykolwiek posiadałaś rower? A jeśli tak to jaka była górna rura w takowym? Mierzona efektywnie, nie faktycznie...

Czyli tak jak na grafice poniżej:

effective_top_tube_length.png

I jeszcze dodatkowo nie panikowałby tak straszliwie w dziedzinie rozmiarów On-One'a. Pamietaj ze to rama z opadająca górna rurka, czyli slopingowa i przestrzeni bedziesz miała od licha i troszku...

Natomiast wymiarówkę mają boską, bez przymiarki to strzał na oko :( a różnica spora

3cm to dużo? Toć to ledwo dwa palce są :)

Szacunek...

I.

Gość prazynka
Napisano

Właśnie niestety mam typ damki, co mnie zupełnie dezorientuje w dopasowaniu rozmiaru. Dodatkowo chyba ta damka jest na mnie za mała. Nie czuję się na niej komfortowo. Podczas przymiarek zdecydowanie lepiej czuję ramy męskie niż damki, nawet w obrębie tego samego modelu roweru.

11136107f54eba76med.jpg

• Mod Team
Napisano

No to faktycznie za wiele to my tutaj nie sprawdzimy, szczególnie iż ona damka to zdecydowanie zrelaksowana i piętamidoprzodu pozycję wymusza...

No to pat... Czyli jak na mój gust, jeśli obawiasz się kupować wysyłkowo - w końcu rozmiar roweru na taką "przejażdżkę" MUSI być bardzo dobrze dopasowany - to niestety pozostaje Ci kupowanie tam gdzie bedziesz mogła sprawdzić osobiście a najlepiej jeszcze pojeździć kilka dni - najlepiej dłuższe dystanse - i zawyrokować czy to-je-to...

No to ja chyba juz over ;)

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano
Przy tych nakładach CRC funduje Ci darmową przesyłkę. To primo. On-One kosztuje dodatkowe 30 funtów. To secundo.

Ivan, niestety nie ma w życiu tak pięknie i kolorowo. Wysyłka tej Kony do Polski to dokładnie - 25,42 funta i pensa (a expressowo, DHL-em aż £83.32) Dodatkowo z CRC jest jeszcze taki "myk", o którym mało osób wie, że przy zakupie ceny dla Europy są wyższe niż dla obywateli UK. Wiem, bo mam konto na CRC z dwoma adresami, od czasów kiedy to jeszcze płaciłem podatki królowej. I tak np. Ty widzisz Konę Sutra (model z 2012) za 839,99 z darmową dostawą, a ja mając zafiksowany polski adres za 904,04 + 25,42 koszt wysyłki. Jak widać różnica bliska 100 funtów, a to już sporo. :)

To samo z Planet-X. W grudniu zamawiałem dla kolegi rower ze swojego konta i wyszło chyba ponad 45 funciaków za przesyłkę, więc jednak będę trzymał się opcji, że lepiej na angielski adres, a potem do Polszy - zawsze to jakaś oszczędność - zwłaszcza jak się ma napięty budżet.

Co do samego rozmiaru koleżanko to dramatu chyba nie będzie jak weźmiesz sobie tą większą ramę On-One'a - mieścisz się przecież w przedziale, a górna rura to slopping - więc jaki problem? Mniejszą musiałabyś pewnie korygować dłuższym mostkiem...Dodatkowo możesz się jeszcze dokładnie pomierzyć i wysłać im dokładne rozmiary e-mailem - a oni już tam na pewno "upolują" rozmiarowo odpowiednią niewiastę ;) i na pewno doradzą Ci rozmiar...

• Mod Team
Napisano

z mojej strony tak jak rower zbudowany na tej ramie i widle bym polecił tak roweru powyżej nie bardzo. Po prostu boję się, że ten baranek, klamki, i manetki najnormalniej Ci nie podejdą. No i jak na miacho czy lasek wielobiegówkę alfine z czystym sercem tak na wyprawę, z pełnym obciążeniem, w poprzek Pirenejów, z świeżo wyleczoną kontuzją .. no pomyślcie sami-ja widzę to słabo.

W sprawie tej faktury i serwisu - musi chwilę poczekac-najnormalniej mnie rozłożyło chorubkso, dzieci chore, ojciec chory -ot taki szpital na peryferiach (Polski).

• Mod Team
Napisano

Ivan, niestety nie ma w życiu tak pięknie i kolorowo. Wysyłka tej Kony do Polski to dokładnie - 25,42 funta i pensa (a expressowo, DHL-em aż £83.32) Dodatkowo z CRC jest jeszcze taki "myk", o którym mało osób wie, że przy zakupie ceny dla Europy są wyższe niż dla obywateli UK. Wiem, bo mam konto na CRC z dwoma adresami, od czasów kiedy to jeszcze płaciłem podatki królowej. I tak np. Ty widzisz Konę Sutra (model z 2012) za 839,99 z darmową dostawą, a ja mając zafiksowany polski adres za 904,04 + 25,42 koszt wysyłki. Jak widać różnica bliska 100 funtów, a to już sporo. :)

To samo z Planet-X. W grudniu zamawiałem dla kolegi rower ze swojego konta i wyszło chyba ponad 45 funciaków za przesyłkę, więc jednak będę trzymał się opcji, że lepiej na angielski adres, a potem do Polszy - zawsze to jakaś oszczędność - zwłaszcza jak się ma napięty budżet.

O popatrz, popatrz... To sie musiało zmienić ostatnimi czasy...

Fakt-faktem ze jakiekolwiek zakupy popełniałem dla kogoś w Kraju-Raju to kupowałem ja i tylko polski adres zapodawałem do wysyłki. No i wtedy śmigało bez przysłowiowej doopy. Jak widać szczęście nigdy nie trwa wiecznie...

Zatem faktycznie. Jeśli juz to kupno przez "słupa" i potem "szmugiel" tzw-nym transportem drobnicowym. Ostatnio tak wysyłałem bratankowi rowerek biegowy...

Dla on-one-ów przcie są geometrie podane

On-One Pompetamine 2012 Frame

w odpowiedniej tabeli i to nawet w ludzkich jednostkach.

Jak widzę niebardzo załapałeś problem Walter, koleżanka rozmiary i sugestie co do nich znalazła sama, problemem jest że znajduje sie na granicy dwóch sugerowanych wielkości ramy i stąd zadaczka co wybrać...

Kwestia kokpitu baran/Versa faktycznie moze byc problematyczna, choć prażynka sugerowała raczej iż set szosowaty jej by odpowiadał. W sumie nie ma co się przejmować bo primo Versa aktualnie jest nieoferowana, a secundo można sobie podczas kastomowania całego roweru zamienić kiere na dowolną z asorymentu On-One/Planet-X.

Inną sprawą jest pytanie czy zakres przełożeń Alfa nada się na wyprawę. Zawsze można sobie sprawę polepszyć/pogorszyć i dodać dwublatową korbę i przednia przerzutkę. Wtedy mamy spektrum biegów jak w wersji 3x9 a tylko jedną przerzutke do mocowania się...

Szacunek...

I.

PS

Nemocnice na kraji města, Žena za pultem...

Przypominasz mi tylko kolego anarchy jak beznadziejny mam PESEL ;)

Gość prazynka
Napisano

Racja Ivan -_-

Pytanie czy Prażynka kieruje się tylko wzrostem czy kalkulatorem geometrii? Na przykład takim

Fit Calculator - Competitive Cyclist

myślę że na podstawie wyników i przymiarek kilku modeli można ustalić co jest odpowiednie.

PS. Ivan niezły podpis!

Hej,

Pomierzę się,

Z tego, co czytałam w w/w artykule, on-one to raczej jest to szosówka, niż rower na wyprawy, a przecież wybieram się w tereny górzyste...

• Mod Team
Napisano

Z tego, co czytałam w w/w artykule, on-one to raczej jest to szosówka, niż rower na wyprawy, a przecież wybieram się w tereny górzyste...

ultimate commuter / touring / do it all bike
hmmm :whistling:

Szacunek...

I.

Gość prazynka
Napisano

hmmm :whistling:

Szacunek...

I.

Nie przekonuje Cię opinia tego gościa? :)

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Opinie są produktem opiniotwórcy, sugestie są przywilejem sugerującego a ostateczny wybór i tak należy do wyborcy :thumbsup:

Szacunek...

I.

Gość prazynka
Napisano

Więc zmierzyłam się.Okazało się, że jednak wcześniej wynik był zakłamany. 37cfd09b0f6382bemed.jpg

I jak teraz dobrać ramę?

Gość prazynka
Napisano

Trochę mnie zastrzeliłeś tymi pomiarami, bo akurat nie mam nikogo pod ręką, tylko swoje dziecko, więc trochę może być na oko :D

The Competitive Fit

The Eddy Fit

The French Fit

Seat tube range c-c 52.4 - 52.9 53.6 - 54.1 55.3 - 55.8 Seat tube range c-t 54.1 - 54.6 55.3 - 55.8 57.0 - 57.5 Top tube length 56.4 - 56.8 56.4 - 56.8 57.6 - 58.0 Stem Length 11.8 - 12.4 10.7 - 11.3 10.9 - 11.5 BB-Saddle Position 69.3 - 71.3 68.5 - 70.5 66.8 - 68.8 Saddle-Handlebar 55.8 - 56.4 56.6 - 57.2 58.3 - 58.9 Saddle Setback 5.1 - 5.5 6.3 - 6.7 5.8 - 6.2

• Mod Team
Napisano
The French Fit

Ok, z pomiarów wynika, że jeśli chodzi o ramę on-one możesz "celować" w rozmiar "L".

Dla pewności prześlij wyniki dla wszystkich pozycji. Sama zobaczysz, że mogą się one dość znacznie różnić - zwłaszcza w rozmiarach górnej rury :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...