Gość prazynka Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Czyli, że on-one lepszy? Natomiast wymiarówkę mają boską, bez przymiarki to strzał na oko a różnica spora
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Marca 2013 Mod Team Napisano 1 Marca 2013 Rozmiar to rozmiar... Moje pytanie za 102 punkty: czy już kiedykolwiek posiadałaś rower? A jeśli tak to jaka była górna rura w takowym? Mierzona efektywnie, nie faktycznie... Czyli tak jak na grafice poniżej: I jeszcze dodatkowo nie panikowałby tak straszliwie w dziedzinie rozmiarów On-One'a. Pamietaj ze to rama z opadająca górna rurka, czyli slopingowa i przestrzeni bedziesz miała od licha i troszku... Natomiast wymiarówkę mają boską, bez przymiarki to strzał na oko a różnica spora 3cm to dużo? Toć to ledwo dwa palce są Szacunek... I.
Gość prazynka Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Właśnie niestety mam typ damki, co mnie zupełnie dezorientuje w dopasowaniu rozmiaru. Dodatkowo chyba ta damka jest na mnie za mała. Nie czuję się na niej komfortowo. Podczas przymiarek zdecydowanie lepiej czuję ramy męskie niż damki, nawet w obrębie tego samego modelu roweru.
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Marca 2013 Mod Team Napisano 1 Marca 2013 No to faktycznie za wiele to my tutaj nie sprawdzimy, szczególnie iż ona damka to zdecydowanie zrelaksowana i piętamidoprzodu pozycję wymusza... No to pat... Czyli jak na mój gust, jeśli obawiasz się kupować wysyłkowo - w końcu rozmiar roweru na taką "przejażdżkę" MUSI być bardzo dobrze dopasowany - to niestety pozostaje Ci kupowanie tam gdzie bedziesz mogła sprawdzić osobiście a najlepiej jeszcze pojeździć kilka dni - najlepiej dłuższe dystanse - i zawyrokować czy to-je-to... No to ja chyba juz over Szacunek... I.
Mod Team adamos Napisano 1 Marca 2013 Mod Team Napisano 1 Marca 2013 Przy tych nakładach CRC funduje Ci darmową przesyłkę. To primo. On-One kosztuje dodatkowe 30 funtów. To secundo. Ivan, niestety nie ma w życiu tak pięknie i kolorowo. Wysyłka tej Kony do Polski to dokładnie - 25,42 funta i pensa (a expressowo, DHL-em aż £83.32) Dodatkowo z CRC jest jeszcze taki "myk", o którym mało osób wie, że przy zakupie ceny dla Europy są wyższe niż dla obywateli UK. Wiem, bo mam konto na CRC z dwoma adresami, od czasów kiedy to jeszcze płaciłem podatki królowej. I tak np. Ty widzisz Konę Sutra (model z 2012) za 839,99 z darmową dostawą, a ja mając zafiksowany polski adres za 904,04 + 25,42 koszt wysyłki. Jak widać różnica bliska 100 funtów, a to już sporo. To samo z Planet-X. W grudniu zamawiałem dla kolegi rower ze swojego konta i wyszło chyba ponad 45 funciaków za przesyłkę, więc jednak będę trzymał się opcji, że lepiej na angielski adres, a potem do Polszy - zawsze to jakaś oszczędność - zwłaszcza jak się ma napięty budżet. Co do samego rozmiaru koleżanko to dramatu chyba nie będzie jak weźmiesz sobie tą większą ramę On-One'a - mieścisz się przecież w przedziale, a górna rura to slopping - więc jaki problem? Mniejszą musiałabyś pewnie korygować dłuższym mostkiem...Dodatkowo możesz się jeszcze dokładnie pomierzyć i wysłać im dokładne rozmiary e-mailem - a oni już tam na pewno "upolują" rozmiarowo odpowiednią niewiastę i na pewno doradzą Ci rozmiar...
Gość prazynka Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Taki artykuł o nim znalazłam: http://road.cc/content/review/48378-one-pompetamine-versa-11
Mod Team anarchy Napisano 1 Marca 2013 Mod Team Napisano 1 Marca 2013 z mojej strony tak jak rower zbudowany na tej ramie i widle bym polecił tak roweru powyżej nie bardzo. Po prostu boję się, że ten baranek, klamki, i manetki najnormalniej Ci nie podejdą. No i jak na miacho czy lasek wielobiegówkę alfine z czystym sercem tak na wyprawę, z pełnym obciążeniem, w poprzek Pirenejów, z świeżo wyleczoną kontuzją .. no pomyślcie sami-ja widzę to słabo. W sprawie tej faktury i serwisu - musi chwilę poczekac-najnormalniej mnie rozłożyło chorubkso, dzieci chore, ojciec chory -ot taki szpital na peryferiach (Polski).
Walter Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Dla on-one-ów przcie są geometrie podane http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/FROOPO135/on_one_pompetamine_2012_frame w odpowiedniej tabeli i to nawet w ludzkich jednostkach.
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Marca 2013 Mod Team Napisano 2 Marca 2013 Ivan, niestety nie ma w życiu tak pięknie i kolorowo. Wysyłka tej Kony do Polski to dokładnie - 25,42 funta i pensa (a expressowo, DHL-em aż £83.32) Dodatkowo z CRC jest jeszcze taki "myk", o którym mało osób wie, że przy zakupie ceny dla Europy są wyższe niż dla obywateli UK. Wiem, bo mam konto na CRC z dwoma adresami, od czasów kiedy to jeszcze płaciłem podatki królowej. I tak np. Ty widzisz Konę Sutra (model z 2012) za 839,99 z darmową dostawą, a ja mając zafiksowany polski adres za 904,04 + 25,42 koszt wysyłki. Jak widać różnica bliska 100 funtów, a to już sporo. To samo z Planet-X. W grudniu zamawiałem dla kolegi rower ze swojego konta i wyszło chyba ponad 45 funciaków za przesyłkę, więc jednak będę trzymał się opcji, że lepiej na angielski adres, a potem do Polszy - zawsze to jakaś oszczędność - zwłaszcza jak się ma napięty budżet. O popatrz, popatrz... To sie musiało zmienić ostatnimi czasy... Fakt-faktem ze jakiekolwiek zakupy popełniałem dla kogoś w Kraju-Raju to kupowałem ja i tylko polski adres zapodawałem do wysyłki. No i wtedy śmigało bez przysłowiowej doopy. Jak widać szczęście nigdy nie trwa wiecznie... Zatem faktycznie. Jeśli juz to kupno przez "słupa" i potem "szmugiel" tzw-nym transportem drobnicowym. Ostatnio tak wysyłałem bratankowi rowerek biegowy... Dla on-one-ów przcie są geometrie podane On-One Pompetamine 2012 Frame w odpowiedniej tabeli i to nawet w ludzkich jednostkach. Jak widzę niebardzo załapałeś problem Walter, koleżanka rozmiary i sugestie co do nich znalazła sama, problemem jest że znajduje sie na granicy dwóch sugerowanych wielkości ramy i stąd zadaczka co wybrać... Kwestia kokpitu baran/Versa faktycznie moze byc problematyczna, choć prażynka sugerowała raczej iż set szosowaty jej by odpowiadał. W sumie nie ma co się przejmować bo primo Versa aktualnie jest nieoferowana, a secundo można sobie podczas kastomowania całego roweru zamienić kiere na dowolną z asorymentu On-One/Planet-X. Inną sprawą jest pytanie czy zakres przełożeń Alfa nada się na wyprawę. Zawsze można sobie sprawę polepszyć/pogorszyć i dodać dwublatową korbę i przednia przerzutkę. Wtedy mamy spektrum biegów jak w wersji 3x9 a tylko jedną przerzutke do mocowania się... Szacunek... I. PS Nemocnice na kraji města, Žena za pultem... Przypominasz mi tylko kolego anarchy jak beznadziejny mam PESEL
Walter Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Racja Ivan Pytanie czy Prażynka kieruje się tylko wzrostem czy kalkulatorem geometrii? Na przykład takim http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO myślę że na podstawie wyników i przymiarek kilku modeli można ustalić co jest odpowiednie. PS. Ivan niezły podpis!
Gość prazynka Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Racja Ivan Pytanie czy Prażynka kieruje się tylko wzrostem czy kalkulatorem geometrii? Na przykład takim Fit Calculator - Competitive Cyclist myślę że na podstawie wyników i przymiarek kilku modeli można ustalić co jest odpowiednie. PS. Ivan niezły podpis! Hej, Pomierzę się, Z tego, co czytałam w w/w artykule, on-one to raczej jest to szosówka, niż rower na wyprawy, a przecież wybieram się w tereny górzyste...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 Z tego, co czytałam w w/w artykule, on-one to raczej jest to szosówka, niż rower na wyprawy, a przecież wybieram się w tereny górzyste... ultimate commuter / touring / do it all bike hmmm Szacunek... I.
Gość prazynka Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 hmmm Szacunek... I. Nie przekonuje Cię opinia tego gościa?
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 Kłaniam, Opinie są produktem opiniotwórcy, sugestie są przywilejem sugerującego a ostateczny wybór i tak należy do wyborcy Szacunek... I.
Gość prazynka Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Więc zmierzyłam się.Okazało się, że jednak wcześniej wynik był zakłamany. I jak teraz dobrać ramę?
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2013 Mod Team Napisano 4 Marca 2013 @prazynka wrzuć swoje wszystkie wymiary w 'fit calculator' i będziemy wszystko wiedzieć: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO
Gość prazynka Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Trochę mnie zastrzeliłeś tymi pomiarami, bo akurat nie mam nikogo pod ręką, tylko swoje dziecko, więc trochę może być na oko The Competitive Fit The Eddy Fit The French Fit Seat tube range c-c 52.4 - 52.9 53.6 - 54.1 55.3 - 55.8 Seat tube range c-t 54.1 - 54.6 55.3 - 55.8 57.0 - 57.5 Top tube length 56.4 - 56.8 56.4 - 56.8 57.6 - 58.0 Stem Length 11.8 - 12.4 10.7 - 11.3 10.9 - 11.5 BB-Saddle Position 69.3 - 71.3 68.5 - 70.5 66.8 - 68.8 Saddle-Handlebar 55.8 - 56.4 56.6 - 57.2 58.3 - 58.9 Saddle Setback 5.1 - 5.5 6.3 - 6.7 5.8 - 6.2
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2013 Mod Team Napisano 4 Marca 2013 The French Fit Ok, z pomiarów wynika, że jeśli chodzi o ramę on-one możesz "celować" w rozmiar "L". Dla pewności prześlij wyniki dla wszystkich pozycji. Sama zobaczysz, że mogą się one dość znacznie różnić - zwłaszcza w rozmiarach górnej rury
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.