Ada93m Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Pomocy! do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać, problem jest taki że hula ale nie zrzuca na 9-kę i nie wrzuca 1-ki. Czy to przez łączenie 9 i 10 czy co innego ? Muszę to wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mogę ciorać tą przerzutkę w niedziele na maratonie czy trzeba ja sprzedać w jak naj. stanie i kupić 9-kę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Nie będzie dzialać prawidłowo manetka 9-biegów z tylną przerzutką pod 10-biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać A kto ci takich bajek naopowiadał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Słyszałem to głęboko, głęboko w forum. Wyszukałem taki temat.... No nic, trudno. Jak by co mam SXL-a nowego* na sprzedaż. * założenie -> załamanie -> zdemontowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Pomocy! do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać, problem jest taki że hula ale nie zrzuca na 9-kę i nie wrzuca 1-ki. Czy to przez łączenie 9 i 10 czy co innego ? Muszę to wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mogę ciorać tą przerzutkę w niedziele na maratonie czy trzeba ja sprzedać w jak naj. stanie i kupić 9-kę Tak, ale z manetkami Sram pod 9 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 A wszystkie przełożenia będą "wskakiwały" prawidłowo? nie będzie że do połowy dobrze a potem już gorzej. tak jak przy manetkach 10 i kasecie 9-ce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Będą wskakiwały prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam, Proszę o poradę. Czy do kompletnego napędu 9s XT mogę założyć blat 42z w miejsce 44z? Jakie są między nimi róznice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Możesz. Różnica to... dwa zęby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Liczyć potrafię...Chodzi o to czy blat DynaSys rzeczywiście jest przesunięty bardziej w stronę rury podsiodłowej? Podobno w korbach Dyna Sys jest mniejsza odległość między zębatkami przy takich samych ramionach korby. Bardziej odpowiadałby mi 42z przy zachowaniu pozostałych zębatek czyli 42-32-22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masior Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam. Czy do korby SLX m 670 lepiej zakupić przednia zmieniarkę grupy slx 3x10 czy jak cały mój zestaw obecnie zamontowany zakupić 3x9? Aby wszystko funkcjonowało bez szwanku i zgrzytów? Posiadam lewą manetkę SLX M660 na 3 rzędy Proszę o Waszą odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Jeżeli masz napęd 8/9 biegowy wybierz przednią przerzutkę 3x9. U mnie był problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki 10biegowej tak aby łańcuch nie ocierał na skrajnych przełożeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Do korby 42-32-24 bierz przerzutke 10-rzędów dyna-sys. Chodzi bez problemów z nanetka 9-rzędów alivio m430 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masior Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Właśnie z takimi zębami chcę tą korbę zakupić. Jaca911 i mówisz aby brać 3x10 tak? a doradzicie jaki model-prowadzenie obecnie mam od góry za rurą podsiodłową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie miałem przyjemności z deore, ale między alivio a slx jest przepaść w kulturze, dokładności i łatwości regulacji. Tak że ją proponuje coś właśnie od slx w górę. Jak dobrze szukasz to znajdziesz go za około 80zł top swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masior Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Tak chodzi mi o slx ale głownie mam pytanie dotyczące przedniej zmieniarki czy do korby slx 10 rz a calosc napędu na 9 wziąć przód slx 3x9 czy 3 x10. Aby nie było zgrzytów i ocierania łańcucha o siebie w skrajnych przypadkach jak pisali poprzednicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Raczej 3X10, w końcu szerokość kaset jest taka sama, a 10 są nawet pod tarcze 36z. więc ta przerzutka obsłuży większą pojemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ja bym brał 10rzędów. Więcej zysków z przetloczen na właściwym miejscu/wysokości niż problemów z szerokością klatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masior Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ok a powiedzcie łancuch nie będzie ocierał o blaty korby? Nie jest przypadkiem 9 grubsza lekko od 10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nic nie będzie ocieralo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masior Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dziękuję za wasze opinie i porady z którymi jestem mądrzejszy bo nie ma lepszej pomocy niż rowerzysta rowerzyście . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Jest pytanie. Mam tylną przerzutkę SLX M622 SGS. w opisie jest że "największa obsługiwana koronka 34z. " i taką też posiadam ale mam smaki wrzucić 36z. Czy ta przerzutka obsłuży to czy jednak nie przeskoczy się ograniczeń szimanowskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Powinna dać rade ... wrzuć 1x1 i zobacz czy kółko już mizia kasetę czy mas na tyle luzu ze jeszcze 2 zęby wciśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 No niby miejsca właśnie mam ale wolę dopytać coby nie zrobić kolejnej wtopy z moim "ulepszaniem" napędu Oooo, jak by ktoś miał zębatkę 36 i zmierzył jej średnice ( z ząbkami, nie w zagłębieniach) był bym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Co do tego ocierania przerzutki przedniej, ostatnio to przerabiałem, kupiłem przerzutkę xt Dyna Sys do korby 9-tki i łańcuch (co prawda 8s) ocierał na większości przełożeń. I to nie dało się tego wyregulować. Wymienili mi w serwisie na przerzutkę przód xt 9rz na szczęście i łańcuch przestał ocierać na większości przełożeń, no, może tylko na skrajnych ocierał. Co do działania Dyna Sysa na korbie 9tce to też nie było idealnie. A co do kombinacji Dyna Sys + korba 9tka ale blaty 42-32-24 to nie wiem, to nie jest czasem tak, że korby Dyna Sys mają trochę przesunięte mocowanie tych blatów? Czy po prostu blaty od Dyna Sysów są same w sobie przesunięte do wewnątrz? Sam jestem ciekaw. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.