fazo Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A ja się podepne.Czy kaseta deore lx 9 rz. będzie grać z wyższej grupy łańcuchem srama pc-971? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A pierwsza stronę czytałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Ponawiam wcześniejsze pytanie, czy "tył" Dyna Sys będzie współpracował z przerzutką przód i korbą 9s? U mnie działa z korbą 9, przerzutką 9 i nawet manetką i kasetą 9 (manetki SRAM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Aż takiego harpagaństwa nie planuję, jak już to set: Kaseta 9-tka Łańcuch 9-tka Korba 9-tka Przerzutka Przód 9-tka Przerzutka tył 10-tka Manetki 10-tki Na logikę powinno śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Kaseta 9-tka Manetki 10-tki No niby jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 No niby jak ? Przerzutka tył by była 10-tka i manetki 10tki, więc tu by wszystko grało, a w samym skoku "po kasecie" przerzutki 9 rzędowej i 10 rzędowej chyba nie ma jakiejś wielkiej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jest, pół kasety by działało a od połowy by było już nie fajnie. Jaki machnium możesz sobie robić od 5 do 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomBrady Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Są jakieś negatywne skutki stosowania łańcucha connex 800 z 9 rzędową kasetą? Pytam, bo założyłem właśnie taki łańcuch, wszystko działa, więc zastanawiam się, czy jest sens, w przypadku gdy będę kupować nowy zestaw łańcuch + kaseta brać łańcuch 9 rzędowy, który jest droższy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Droższy? http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg53-9-rzedowy-114-ogniw-i3406558059.html całkiem dobry łańcuch w cenie connexa. Cyrk na kółkach z cenami się zaczyna dopiero od napędów 10s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomBrady Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Chodzi mi o te same grupy łańcuchów czyli np. connex 800 to 50 zł a connex 900 to 90 zł, co dokładnie zyskujemy za te 40 zł? Wagę, żywotność, płynniejsze zmiany biegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Droższy? ten przy connexie nie godzien leżeć A jedynym negatywnym skutkiem jaki mi sie na myśl przychodzi to ewentualna mniejsza tolerancja miedzy skrajnymi przełożeniami na których nie trze łańcuch o przerzutkę. W zależności o przerzutki da sie to ustawić w tak szerokim zakresie ze nikt tak szeroko na 3 rzędach nie jeździ. co dokładnie zyskujemy za te 40 zł? Zyskujemy jedynie spinkę connex link nic więcej. Nooo i węższy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alacart Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 domin34 nie wiem jak ty chcesz połączyć kasetę 9rz z przerzutką i manetką 10rz Nie wiem czy wiesz ale kaseta 9 biegowa i 10 biegowa mieszczą się na tych samych bębenkach czyli jeżeli strzelam bębenek ma 8 cm to skok pomiędzy zębami w kasecie 9rz będzie wynosił 0.88 cm a skok pomiędzy zębami w kasecie 10rz będzie wynosił 0.8 cm. Jakbyś nie patrzył taki system nie ma prawa działać przerzutka będzie Ci przerzucać powiecmy o te 0.8 cm a kaseta będzie potrzebować prawie 0.9 cm czyli to nie będzie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Tu w praktyce wymiary kaset, nie ma szans żeby manetka 10 obsłużyłe całą kasetę 9 : http://coogee.republika.pl/dane.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magik2208 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Cześć, a jak wyglada kompatybilność kasety 8s z łańcuchami 9s? Sprawa wygląda tak, ze mam kasete 8rz (nie wygrzebałem jaki model), jezdzi obecnie na łańcuchu 8s - tutaj tez modelu nie wygrzebałem... jedynie wiem, ze ofc HG i od shimano. Po pomiarach wyszło, że jest wyciagniety o ok 1%. Wiszą u mnie nieuzywane łańcuchy pod 9s - prawie nowe - PC971 i HG93. Co o tym myślicie? Nada sie na podmianke, dodatkowo zeby kasete zajezdzac na 3 lancuchach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Możesz założyć i jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoboy Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam, Opis na pierwszej stronie konkret! Jednak pomimo wszystko potrzebuję pomocy: SHIMANO Do kasety 7 rzędowej i mantek Revoshift 3x7 wrzuciłem nowszy model tylnej przerzutki Aivio RD-M430 (obsługuje 9 rzędową). Jeśli jest ona w Shimano Index System 2:1 to powinna smigać (nie jest to Dyna Sys - opis z pierwszej strony), jednak tak sie nie dzieje. Manetka przestawia prerzutkę o ponad jeden bieg, czyli nie jest 2:1, lecz coś blisko 1:1 ? Chętnie wymieniłbym te Revoshifty na jakieś klamkomanetki jesli by to coś pomogło. Czy też jedynym rozwiązaniem jest wymiana Aivio RD-M430 na starsze Aivio RD-M410 z SIS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Revo shift to gorsze gówno od kwadratowego koła ... wywal to w kosmos i kup sobie sram MRX a jak chcesz precyzje pracy na gripach to Sram Attack lub Rocket. Co prawda działać powinno. mieszanie technologii 2:1 i 1:1 skutkuje tym ze biegi zmieniają sie co 2, równo co 2 lub co pół zależy jak to zmieszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoboy Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Revo shift to gorsze gówno od kwadratowego koła ... wywal to w kosmos i kup sobie sram MRX a jak chcesz precyzje pracy na gripach to Sram Attack lub Rocket. Co prawda działać powinno. mieszanie technologii 2:1 i 1:1 skutkuje tym ze biegi zmieniają sie co 2, równo co 2 lub co pół zależy jak to zmieszamy. No właśnie chcę się pozbyć gripów. Czy jak kupie Altusy 3x7 (SL-M310 lub coś doradźcie) to ten wózek RD-M430 może zostać, czy muszę kupić M410 ? http://rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=1797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Manetki M310 są ok, następnie niby lepsze ale Słyszem ze niekoniecznie m410 ale już tylko na 8 dalej masz tylko 9 i 10 rzędów. jak 3x7 to innych jak 310 nie kupisz, chyba ze stefany ale je sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoboy Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 OK, dzięki, manetki zatem będą Altus M310 i przerzutka tylna RD-M410. Bedzie spokój z tym przerzutkowym bajzlem. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Powiedzcie mi czy takie coś miało by rację bytu. Kasta, łańcuch itp pod 10-kę a korba Deore M590 pod 9-kę ? ew. zmiana zębatek w korbie pod 10-kowe ? Pytam o to gdyż chce przejść na 10-kę i nie było by problemu gdyby nie fakt że w moim rowerze korba i spd to jedna całość ( pomyliłem kierunek odkręcania pedałów i przekręciłem gniazdo imbusa przez co mają dożywocie) i przy wymianie korby konieczny jest też zakup spd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 @@Ada93m, będzie działało bez problemu. Oczywiście pod warunkiem, że zęby nie są zjedzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Kłaniam, Zatem jeśli czytam poprawnie: Przerzutki 10s niby też są w 1:1 ale nie zupełnie dlatego dziać będzie ale nie tak jak powinno. Zestaw Sram Type2 z resztą 9s - korba, kaseta, manetki, przednia przerzutka - raczej nie pojedzie poprawnie? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie pojedzie poprawnie . Poprawnie z manetkami Sram pojedzie przerzutka Shimano Dyna-sys z hamulcem. Miałem i działało, jednak ten hamulec jest nieco przereklamowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 No i git... To już wiem co przyjdzie przehandlować a co zostawić Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.