przmor Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Taka ciekawostka z osprzetu szosowego Shimano. Klamkomanetki 105 5800 mimo ze 11 rzedowe wspolpracuja z kaseta i przerzutka 8 rzedowa. Jesli ktos ma naped 8 rzedowy w szosie i chce go stopniowo ulepszac do 11 rzedow to moze zaczac od wymiany klamkomanetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 26 Września 2015 Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Warto dodać że shimanowskie Shadow'y nie specialnie lubia małe kasety np 11-28 lub mniejsze, występują problemy z regulacją i pracą. należy zastosować wówczas konstrukcje klasyczną. Mam Unibike Viper 2011 http://www.bikekatalog.pl/2011/rowery/1578/Unibike.VIPER/ Jest tam przerzutka Deore M592 Shadow oraz kaseta 8rzędów 11-32. Chciałbym wymienić kasetę na bardziej szosową, np. 11-28, ale właśnie shadowy nie bardzo wspólpracują z mniejszymi kasetami. W dokumentacji shimano tej przerzutki napisane, że największa zębatka musi mieć conajmniej 32 zęby. Czy mogę chociaż założyć kasetę 11-30? A może w praktyce jednak nie będzie problemów z kasetą 11-28? Czy nie kombinować i kupić kasetę 11-32? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Września 2015 Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Z 11-30 raczej na pewno problemu nie będzie. Ogólnie to chodzi o to, że Shadow'y mają taki ogranicznik odległości górnego kółka wózka od kasety, że przy małej kasecie to kółko wypada zbyt daleko od największych zębatek i precyzja zmiany przełożeń leci na łeb. Rozwiązaniem jest podpiłowanie ząbka, na którym opiera się śruba regulacyjna i wtedy pantograf zbliży się do kasety. Przerzutki tym na pewno nie uszkodzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 O którą śrubę regulacyjną chodzi? Czy mógłbyś na jakimś rysunku pokazać, który ząbek podpiłować? Poogladałem sobie przerzutkę na wrzuconym łańcuchu na tarczę 32 i nie bardzo widzę co by tam mogło przeszkadzać gdyby była mniejsza zębatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Dokładnie o tą i ząbek, o który się opiera. Na 32 nie możesz tego zobaczyć, ale chodzi o to, że gdyby tam była np. 28T lub jeszcze mniejsza zębatka to miałaby wyraźnie mniejszą średnicę i górne kółko przerzutki byłoby zbyt daleko od niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Czy korba Shimano 11rz jest kompatybilna z 10rz. łańcuchem? Chcę do napędu XT 10rz. dokupić korbę XT FC 8000. Czemu nie dedykowaną 10rz.? Bo bardziej pasuje mi mniejsza różnica między ilością zębów w tarczach korby 11rz. (38-28 zamiast 38-26) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Korba na pewno pasuje. W 10 rzędowej mógłbyś zmienić blat i też byłoby - może nawet taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Króciutko i na temat. Czy przednia przerzutka Shimano SLX FD M676 Direct Mount obsłuży mi dwublatową korbę SLX 665 9s? Manetka oczywiście z systemu 9s. Obawiam się, że na skrajnych przekosach łańcuch będzie mi obcierał o klatkę przerzutki. Pytam, bo zastanawiam się nad tą ramą: http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_3,10,690,693,14398,2016.html ale osprzęt będę przekładał ze starego roweru, a w systemach 9s nie było chyba jeszcze przerzutek Direct Mount? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Lewej manetki i korby nie „interesuje” co jest z tyłu, nawet jak Shimano „dedykuje” je do konkretnej liczby rzędów w kasecie. Może dopiero w najnowszej 11-rzędowej wersji XT/xtr coś się zmieniło, ale to nie ten przypadek. Wszystko jest w pierwszym poście tego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ale mnie nie interesuje t. przerzutka tylko przednia. Wiem, że trzyblatowa korba i manetka od 9s zagra z p. przerzutką od 10s. Ale tu chodzi o system dwublatowy starego SLX gdzie z dużej tarczy 36z (zamocowana w miejscu 32z korby 3 blatowej) lata się po całej kasecie czyli szerokość przerzutki musi być taka, by łańcuchem nie ocierać o jej klatkę. P. przerzutka od 10s jest nieco węższa więc obawiam się tego ocierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A czym się wg Ciebie różni „system dwublatowy starego slx” od dowolnej nowszej korby dwublatowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Prawdopodobnie umieszczeniem w innej osi dużego blatu. Pewny nie jestem, ale domniemam, że tak jest. Ta korba SLX 665 to jakby zwykłe przerobienie z korby 3 blatowej gdzie w miejsce środkowej tarczy 32z wsadzono blat 36z jednocześnie wywalając tarczę 44z i w jej miejsce wkręcając osłonę. To powoduje, że tarcza 36z znajduje się dokładnie w osi ze środkową koronka kasety i zezwala na latanie po całości. Czy nie jest przypadkiem tak, że w systemie 2 blatowym 10s, duży blat 38z jest przesunięty w osi z kasetą nieco na zewnątrz? Tak jest w korbach szosowych systemu dwublatowego. Na dużej tarczy lata się po kasecie oprócz dwóch największych koronek. Podobnie jest z małym blatem, po kasecie ale bez dwóch najmniejszych koronek. Różnica jest taka, że lewe manetki szosowe mają tzw półbieg właśnie po to, by wózek p. przerzutki nie ocierał o łańcuch. A wiesz dla czego tak przypuszczam? Bo nowe korby 2 blatowe są dedykowane już od początku do takiego systemu, a stara SLX jest jakby kombinowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Mam podobne pytanie co Cona78. Czy lewa manetka 10s obsłuży bez problemu przełożenia w przerzutce 11s i korbie 11s (38x28)? Mowa oczywiście o shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamtulak Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Czy rzeczywiście poprawne wyregulowanie przedniej przerzutki 9 rzędowej nie będzie utrudnione dla łańcucha 8rz i kasety 7/8rz? Na pierwszej stronie jest to napisane bardzo lakonicznie. Wydaje mi się, że maksymalne przekosy łańcucha będą mniejsze (zakres możliwych kątów), ponieważ łańcuch 8rz jest o ok 0,6mm szerszy od 9rz ,a klatka przerzutki 9rz 2mm węższa od 8rz. W jakim stopniu może to ograniczyć niektóre kombinacje przełożeń przód/tył? Pytam praktyków, którzy zakładali łańcuchy 8rz mając przednie przerzutki 9rz. Planuję w dwóch rowerach napędy: (przednie przerzutki deore/deore LX 9rz (3 tarcze) - manetki lewe tych samych grup (te same symbole) co przerzutki przednie - korby 9/8rz (wiem, że korba nie jest istotna) - łańcuchy 8rz, (mam spory zapas łańcuchów 8rz, 9rz kupię jak będzie klapa) - kasety 7/8rz - tylne przerzutki 9rz - manetki prawe mają tyle biegów co kasety. W skrócie - w istniejących napędach, które (choć są wymieszane) działają bez problemu, zamieniam przednie przerzutki z TX50 i TX51 na M530 i M570 i manetki lewe na M530 i M570. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam, podpowie mi ktoś czy łańcuch 9s będzie działał na korbie pod 8s, niby jest węższy od 8biegowego i tu nie wiem czy nie będzie się klinował na ząbkach. I przy okazji może ktoś ujeżdża korbe FC-M311 warte to 80zł do spokojnej jazdy czy lepiej doplacic do alivio? bo szukam cos dla panny do rekreacyjnej jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ile razy można pisać, że korby nie interesuje, co się z tyłu dzieje? Może tam być i 11 rz. ze stosownym łańcuchem, a i tak będzie działać. Zajrzyj do mojego garażu, jak nie wierzysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamtulak Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 I przy okazji może ktoś ujeżdża korbe FC-M311 warte to 80zł do spokojnej jazdy czy lepiej doplacic do alivio? bo szukam cos dla panny do rekreacyjnej jazdy. Ja na jednym z rowerów mam zaledwie FC-M171 (te same lub podobne koła zębate, tylko na stałe), korba ma już 2400 km, a po jej stanie przewiduję, że dociągnie do 4000-5000. Ważę 100 kg i lubię trochę nadepnąć. Sztywność (choć kwadrat, dobry suport neco ) uważam za zadowalającą . Jeśli kobieta jest przeciętnej budowy/siły to do rekreacyjnej jazdy zupełnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mac77 Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Witam. Zmieniam napęd na 2x10 i zastanawiam się czy mogę zakupić tylną przerzutkę XT RD-M8000 Shadow+ GS/SGS 11rz do manetki XT SL-M780 10rz i kasety XT CS-M771 10rz. 11-36T.Czy manetka 10 rzędowa ogarnie 11rzędową przerzutkę na kasecie 10 rzędów. Wszystko po to że nie wykluczam przejścia na 1x10/11 i jak będzie trzeba to nie będę musiał zmieniać już tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Tylko króciutko, czy do systemu 10s Shimano mogę wsadzić samą kasetę od Srama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Dzięki, rozumiem ze bębenki są kompatybilne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Tak oznacza tak Bębenki i kasety 8-10sp są identyczne u obu producentów. Dopiero przy 11 SRAM pokombinował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 OK, tak myślałem ale chciałem się upewnić. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mac77 Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Czy ktoś może sie odnieć do pytania z postu nr643 czyli "czy manetka 10 rzędowa ogarnie 11rzędową przerzutkę na kasecie 10 rzędówy "Inaczj mówiąc czy do napędu 2x10 mogę wrzucić tylną przerzutkę dedykowaną pod 11rz XT RD-M8000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbochenek Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam, Pytanie dotyczy napędu szosowego. Obecnie posiadam pełną grupę Sory 3500, chciałbym zmienić przerzutkę tylną na coś z wyższej grupy, ale Tiagra czy nieco starsza 105 to jest teoretycznie pod 10rz. Czy powiedzmy nowa Tiagra RD 4700 będzie poprawnie współpracować z klamką sory na 9rz? Czy w napędach szosowych Shimano ciąg linki zmienił się przy wprowadzeniu 10 rzędów? Przejrzałem kilka ostatnich stron tematu, ale nie znalazłem jednoznaczej odpowiedzi. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.