Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów 6-11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam obecnie korbę 26/36/48 i przerzutkę alivio. Chciałbym zwiększyć możliwości swojej kozy w terenie zakładając młynek 22. Czy taki zestaw będzie działał, czy dla przerzutki będzie to zbyt duży skok z 22 na 36?

Napisano

Nie będzie działać.

Jak chcesz więcej możliwości w terenie, to zmień korbę na 44-32-22. Stracisz jedno najcięższe przełożenie (ale przy kołach 28" to raczej niewielka strata), zyskasz jedno najlżejsze (i większy wybór lekkich przełożeń ogólnie).

Napisano

ja ostatnio zmontowałem

przód:

korba 44 9s

przerzutka 9s

łańcuch 10s pc-1051

tył:

przerzutka slx m675 plus sgs

kaseta shimano 105 11-28 10s

i tak :

przód lata bez problemu

tył raz śmigał super a czasem albo się spóźniał albo trzeba było przerzucić dwa biegi

ale wyczytałem tu gdzieś żeby podnieść wózek (jest tam taka śrubka z boku) i ... poprawa ! teraz to już rzadkość żeby coś nie cykło :)

mam jeszcze trochę do podkręcenia to będę próbował dalej

Napisano

Nawiązując do mojego pytania kilka postów temu, potwierdzam przerzutka 9s działa bardzo dobrze w napędzie 10s. Oczywiście w napędzie szosowym. Dzięki Fenthin.

Napisano

Teraz mam 26/36/44. Chciałbym zmienić 26 na 22. Przerzutka ma pojemność 22t ale czy między 22 na 36 będzie wrzucać/zrzucać poprawnie? W sumie już zamówiłem na próbę zębatkę 22 więc za parę dni się okaże. Koszt 15zł z przesyłką więc w razie czego nieduża strata.

Napisano

Czy będzie poprawnie to tylko na drodze eksperymentu, niestety trajektoria ruchu jest taka, że prowadnik  może (ale nie musi) haczyć o średnią tarczę, a podniesienie przerzutki pogorszy pracę w całym zakresie.

Napisano

Bzdura, czytajcie to i weryfikujcie!!!

Zęby w korbie 8-rzędowej są szersze niż w korbie dedykowanej dla 9-rzędowych napędów. Korba też musi być kompatybilna!

Właśnie jestem ofiarą wiary wprost informacjom z tego tematu, z korbą 8-rzędową i klinującym się węższym łańcuchem na niej...

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano

Pytanie, czy ktoś sprawdzał czy nowe łańcuchy 11 rzędowe shimano xt/ultegra dobrze się toczą na blatach 10 rzędowych ze starszego xt 2x10?

Tak jak napisał PioDer, analogicznie do 8sp i 9sp, łańcuch 11sp jest delikatnie węższy od 10sp co sam sprawdzałem suwmiarką, a wpadłem ostatnio na szatański plan by w swoim 26erze wymienić napęd 2x10 (kaseta 11-32, korba 40-28) na napęd 1x11, wymieniając tylną przerzutkę, kasetę (na 11-42), prawą manetkę na nową grupę xt m8000, a przednią przerzutkę zastąpić prowadnicą do blatu 38t z korby fc-m675, tylko nie wiem czy łańcuch przyjąłby taki blat.

Szczerze zależy mi na prostocie obsługi napędu w terenie, zmiana 3x10 na 2x10 była dla mnie sporym plusem, ale przez debilne prowadzenie linki do przedniej przerzutki w mojej ramie zmiana biegu na korbie potrafi być mocno uciążliwa w warunkach wyścigowych (a na zakup 29era na razie się nie zanosi :icon_cool:)

Napisano

Bzdura, czytajcie to i weryfikujcie!!!

Zęby w korbie 8-rzędowej są szersze niż w korbie dedykowanej dla 9-rzędowych napędów. Korba też musi być kompatybilna!

Właśnie jestem ofiarą wiary wprost informacjom z tego tematu, z korbą 8-rzędową i klinującym się węższym łańcuchem na niej...

Pozdrawiam,

Piotrek

Jaka korba i jaki łańcuch dokładnie? I jak to się dokładnie objawia?

Napisano

Na najmniejszej prawie nie, na średniej tak sobie, ale myślę, że chyba da się jechać.

Korby wyższych grup mają zębatki 42/32/22 lub 44/34/24. Ja potrzebuję 42/../24, bo takie skrajne blaty są obsługiwane przez moją przerzutkę. Takie tarcze ma tylko Tourney teraz. 

Napisano

Korba nowa, używana? I analogicznie łańcuch. Bo połączenie łańcucha i korby z dwóch różnych półek cenowych nie brzmi naturalnie.

Poza tym, 10-rzędowe korby mają stopniowanie 24-32-42, więc nie tylko Tourney Ci zostaje.

Napisano

Na początek sprawdziłbym, czy z zębami korby wszystko jest w porządku, Tourney to jednak niska półka. Wszelkie zadziory, krzywe zęby to problem

Drugą sprawą, którą warto byłoby się zająć to łańcuch. Sprawdź czy wszystkie ogniwa chodzą bez zacięć. I trzecia sprawa, ustawienie przedniej przerzutki. Oczywiście zakładam, że długość łańcucha jest odpowiednia i łańcuch jest nasmarowany.

Zostaje jeszcze opcja, że akurat ten zestaw z jakichś powodów nie będzie współpracować i tyle. Można szukać źródła problemów, ale może to być więcej roboty niż jest to warte.

Napisano

odkręciłem korbę, ściągnąłem łańcuch i próbowałem założyć na zęby "na sucho". Kilka ogniw i już łańcuch się klinuje. Na starej korbie (z nowym łańcuchem) nie ma problemu.

Problem rozwiązany: przypiłowane zęby na szerokość blatu 42T i 34T. Trochę prowizorka, aczkolwiek działa i łańcuch 9 rzędów już się nie klinuje  :thumbsup: Jutro jazda testowa.

Napisano

Im więcej czytam, tym mniej wiem.

Sytuację opisywałem w innym miejscu - wzięło mnie na przeróbkę 29era na monstera. W planie wymiana zwykłej kierownicy na barana z klamkomanetkami 105. Ponieważ osprzęt mam XT M870 (dyna-sys), więc tył do wymiany. I tutaj pytanie - czy 105 ST5700 3rz. lewa obsłuży mi przednią przerzutkę XT M871 3rz? Mogę zostawić przerzutkę i blat, czy jednak do wymiany jedno i drugie?

Pozdrawiam

Witek

Napisano

Teraz mam 26/36/44. Chciałbym zmienić 26 na 22. Przerzutka ma pojemność 22t ale czy między 22 na 36 będzie wrzucać/zrzucać poprawnie? W sumie już zamówiłem na próbę zębatkę 22 więc za parę dni się okaże. Koszt 15zł z przesyłką więc w razie czego nieduża strata.

Jakby kogo interesowało, to zestaw 22/36/44 działa całkiem płynnie z przerzutką alivio. Żadnego ocierania na żadnym biegu z przodu w całym zakresie kasety (11-29 9rz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...