ViperMan Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Proszę o pomoc , zakupiłem kasete CS - HG80 9 rz wraz z łańcuchem zamontowałem i śmiga , ale żę wcześniej miałem problem z odkręcaniem sie kasety i w konsekwencji uszkodzenie bębenka , zajrzałem w instrukcje a tam jest podkładka dystansowa pomiędzy nakrętką kasety a pierwszą koronką 11T . Czy powinna być tam podkładka dystansowa albo jakaś cienka ?? , możę zgubiłem albo raczej w zestawie nie było , dodam że w starej kasecie niższej klasy nie było . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 To nie dystans to podkładka pod lockring. Wyższe modele kaset jak XT, czy szosowe 105, ultegra maja takie podkładki. Nie sa one niezbędne, jednak jeżeli takową posiadasz, zalecam jej nie wyrzucać. Z taką podkładka nie powinno ci sie nic odkręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViperMan Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Dzięki za odp. , albo zgubiłem ale wątpię bardziej nie było , a na schemacie jest trudno jak się pierwszy raz odkręci zakupię ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Wszyscy wiedzą jak wygląda lock ring i koronka 11/12t Obie mają ząbki. Jak nie ma tej podkładki, ciężko dobrze dokręcić, a później to odkręcić. Jak sie nie dokręci dobrze, bo ząbki nie pozwolą, kaseta moze sie odkręcić od wibracji. Cienka blaszka łagodzi skoki ząbków i zapobiega tego typu problemom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViperMan Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Wszyscy oprócz mnie , u mnie w zestawie nie było i teraz ciekawy jestem czy w tych zestawach jest czy trzeba dokupić , a na schemacie montażu widniała podkładka dystansowa , ale jak piszesz że to pomaga w dokręceniu będę miał to na uwadzę przy pierwszym odkręceniu i na pewno dokupię teraz nie będę kombinował bo dokręciłem dość mocno , jak już pisałem wcześniej w kasecie hg-53 nie było (odkręcała się) dlatego nie zwróciłem na to uwagi ale dzięki za cenne infornacje na pewno się przydadzą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 ja bym ta podkladke pominol, nie zauwazam w uzytkowaniu czy ona jest czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek78 Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam, mam temat, z góry przepraszam jak gdzieś było i powielam pytanie... złamał mi się wózek w takiej przerzutce przedniej SRAM XO 2x10: http://www.bike-discount.de/en/buy/sram-x.0-front-derailleur-high-direct-mount%2C-dual-pull-10-speed-59347/wg_id-459 co za tym idzie muszę wymienić przerzutkę moje pytanie brzmi czy mogę zastosować jako zamiennik przerzutkę XT, np taką: http://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-front-derailleur-fd-m786-direct-mount-2-x-10-46049/wg_id-459 powód jest prozaiczny - XT jest połowę tańsza ale czy będzie działać jak oryginał czy jest tam jakiś inny skok, czy w ogóle możliwa jest taka podmiana? dziękuję ze pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbtn Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam. Prosze o odpowiedź, czy przerzutka tylna TIagra 10s z kasetą 10 rz. bedzie kompatybilna z manetkami claris 2x8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Manetki muszą być odpowiednie pod względem ilości rzędów do kasety. Przerzutka 10rz powinna działać z napędem 8rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smichal85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam! Stoję aktualnie przed pewnym dylematem.Mam rower na osprzęcie ultegry 6500 9s i chciałbym przejść na nowszą wersję 6700 10s. I tutaj pojawia się wiele wątpliwości, co z czym można mieszać a co nie przejdzie...Czy kaseta+łańcuch+klamkomanetki 6700 będą współgrały z przerzutkami oraz przednimi blatami 6500? Czy jest konieczna wymiana również i tych podzespołów, czy np. tylko tylnej przerzutki?Bardzo proszę o pomoc.Jakie macie doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbtn Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ok, czyli najlepszym rozwiazaniem póki co(manetki wymienie za jakis czas) będzie do 10 rzedowej tylnej przerz. Tiagra kaseta 8 rz. i łańcuch na 8 rzed.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darowie Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Witam! Stoję aktualnie przed pewnym dylematem. Mam rower na osprzęcie ultegry 6500 9s i chciałbym przejść na nowszą wersję 6700 10s. I tutaj pojawia się wiele wątpliwości, co z czym można mieszać a co nie przejdzie... Czy kaseta+łańcuch+klamkomanetki 6700 będą współgrały z przerzutkami oraz przednimi blatami 6500? Czy jest konieczna wymiana również i tych podzespołów, czy np. tylko tylnej przerzutki? Bardzo proszę o pomoc. Jakie macie doświadczenia? Mam podobny problem. Chcę założyć przerzutkę Dura Ace RD-7900 (9/10 rz.) do klamkomanetek Ultegry ST-6510. Chyba nie powinno być problemów? I nie chodzi mi o samo założenie tylko komatybilność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 ja bym ta podkładkę pominął, nie zauważam w uzytkowaniu czy ona jest czy nie A Zauważyłeś ze nawet przy najtańszych tarczach CL pod lock-ringiem jest podkładka ? Skoro ja tam umieszczają, jakieś jej zadanie jest. Wracając do kompatybilności, kiedyś, ileś tam stron wstecz był dylemat czy 10s i 9s szosowe od szimano jest kompatybilne. Ostatnio robiłem podmianki i jest. 10s sto-piątka działa z manetkami tiary. Także można mieszać. Nie wiem czy to ktoś o tym pisał czy nie, ja pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darowie Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Wracając do kompatybilności, kiedyś, ileś tam stron wstecz był dylemat czy 10s i 9s szosowe od szimano jest kompatybilne. Ostatnio robiłem podmianki i jest. 10s sto-piątka działa z manetkami tiary. Także można mieszać. Nie wiem czy to ktoś o tym pisał czy nie, ja pisze Dzięki. jak zamontuje przerzutkę to również dam znać że/czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 A Zauważyłeś ze nawet przy najtańszych tarczach CL pod lock-ringiem jest podkładka ? Skoro ja tam umieszczają, jakieś jej zadanie jest. Wracając do kompatybilności, kiedyś, ileś tam stron wstecz był dylemat czy 10s i 9s szosowe od szimano jest kompatybilne. Ostatnio robiłem podmianki i jest. 10s sto-piątka działa z manetkami tiary. Także można mieszać. Nie wiem czy to ktoś o tym pisał czy nie, ja pisze na tarcze dzialaja inne sily wiec to mnie nie dziwi a nie zauwazylem bo nie mialem w rekach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perqsista Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy manetka lewa (3-biegowa z kompletu 10/3) Dyna-Sys obsłuży prawidłowo przerzutkę 9s(Deore FD-M591) w raz z korbą (Deore FC-M590 44x32x22T) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalMtBXcT Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam czy manetka tył shimano alivio sl-m430 będzię bezproblemowo współgrała z przerzutką shimano acera rd-m390 ,napęd 3x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Nie widzę przeszkód, obie sa 9-rzedowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalMtBXcT Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 ok dzięki .A jeszcze zapytam czy warto kupić taki zestaw http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/kasety/kaseta-shimano-cs-hg50-9speed-lancuch-cn-hg73-114-ogniw-9speed-30210.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiekbl Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 witam. czy przerzutka sram red tylnia obsluży kasete z 30 zebami...? dzieki za ew odpowiedź pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Mam korbę shimano M610 48/36/26 i przerzutkę alivio 430. Chciałbym zmienić zębatki na 44/36/22. Czy przerzutka to ogarnie? Niby zakres działania pozostaje ten sam 22t ale czy nie będzie za dużej różnicy między najmniejszą a średnią zębatką i czy nie będzie łańcuch ocierał o przerzutkę? Czy do tej korby (10rz) mogę wstawić zębatki do korb 9rz? Raczej tak, ale wolę się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamtulak Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Witajcie. Mam kasetę CS-HG41-8aw (8-rzedowa, 11-32T). Chciałbym do niej kupić przerzutkę tylną, jedną z następujących: RD-M531 (Deore), RD-M430 (Alivio), RD-M390 (Acera), RD-M370 (Altus), w wersji SGS (długi wózek), najlepiej Deore. Wszystkie te przerzutki są 9-rzędowe (łącznie z Altusem), na oko wyglądają bardzo podobnie. Do tej pory był Altus RD-M310 (7/8 rz). 1. Czy mogą być jakieś problemy z regulacją którejś z tych przerzutek na ww. kasecie 8-rzędowej? 2. Którą przerzutkę kupić (cena ma 2-rzędne znaczenie)? Pozostałe elementy napędu: Klamko-manetka: ST-M360 (8rz., Acera), Korba: FC-M131, (Tourney 48-38-28T ), przerzutka tył: FD-TX51 (Tourney do 48T), łańcuch HG40 3.Czy w takim zestawie z ww. tylnymi przerzutkami może coś nie zadziałać prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marf Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Cześć, mam zestaw: korba Shimano M542, 44-32-22 z. manetki slx m660 (9rz) przerzutki xt m770 9 rzędowe, czy jak wrzucę do tego korbę Shimano FC M675 SLX 38-24T 2x10rz to czy całość da się wyregulować/będzie dobrze działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.