Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Niestety Bo najpierw przy tak kosztownych zakupach trzeba poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi85 Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 no nic... tak czy inaczej dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes789 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Mój rower to Kross Level A4. Mam obecnie kasete 7 rzędową Shimano i przerzutkę Acera...Chce zmienić kasete z kołem na 8 rzędową... Czy jak wymienie to będzie to kompatybilne z reszta napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beba12 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Planuję wymienić cały napęd na SLX. Znalazłem niezłą? ofertę w cyklomanii.. Co o tym sądzicie?- Korba FC-M670-10 170 (42-32-24) + suport BSA- Kaseta CS-HG81-10 11-34- Łańcuch CN-HG75 SLX 10rz- Przerzutka tylna RD-M670 Shadow GS/SGS (do wyboru)- Przerzutka przednia FD-M670 Top Swing - Manetki SL-M670 3x10Cena 906zł + KW. Dobra cena?Łańcuch słyszałem, że strasznie rozciągliwy. Sprzedam i kupię coś lepszego, co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mój rower to Kross Level A4. Mam obecnie kasete 7 rzędową Shimano i przerzutkę Acera...Chce zmienić kasete z kołem na 8 rzędową... Czy jak wymienie to będzie to kompatybilne z reszta napędu? wrozki tu nie ma i nikt nie wie co tam masz powkladane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 23 Marca 2015 Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Witam serdecznie. Mam mały problem. Posiadam manetki SHIMANO DEORE LX SL-M570. 3x9 oraz kaseta 9 rzędową. Postanowilem wymienić tylnią przerzutkę. Wybrałem SHIMANO XT RD M781 na 10 przełożeń. Po założeniu przerzutki okazało się ,że wrzucając na najwyższy tryb przerzutka zatrzymuje sie na 7 zębatce. Po regulacji przy manetce wskakuje na 9 zębatke, ale jak zrzucam na dół, to zatrzymuje sie na 3 i ni husteczki nie idzie niżej Możecie wytłumaczyć o co chodzi, bądż jaka manetka byaby odpowiedznia do tej przerzutki? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 23 Marca 2015 Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Odpowiedź znajduje się w pierwsym poście, czyli ciag linki 1:2 w 9sp vs 1:~1 w 10sp od shimano Możesz kombinować z manetką 9sp od srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Właśnie nie zaczailem tego 1:2. Co miałeś na myśli pisząc "kombinować" ? Nie da sie tego dograć w prosty sposób typu kupić i będzie pasowało :-) chociażby takie coś http://allegro.pl/manetka-shimano-deore-sl-m590-rapidfire-9-sp-prawa-i5143264787.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Kup przerzutkę shimano w standrdzie sis lub manetkę srama 9s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie da sie tego dograć w prosty sposób typu kupić i będzie pasowało :-) chociażby takie coś Manetka Shimano Deore SL-M590 Rapidfire 9-sp PRAWA (5143264787) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. No właśnie nie da się. Albo zmieniasz przerzutkę na taką pod 9 rzędów, albo kupujesz 9-rzędową manetkę SRAM, albo zmieniasz kasetę i manetki i przechodzisz na 10 rzędów. Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy post, bo wszystko już masz tam opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinjoseph Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 OK dzięki za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hawky Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam, Z tego co zrozumiałem to nie powinno być problemu ale wolę się upewnić czy dobrze zrozumiałem... Czy napęd: - Manetka DEORE XT SL-M770 - Kaseta Deore XT CS-M770- Łańcuch Deore XT CN-HG93- Przerzutka tylna XT RD-M781- Mechanizm korbowy Deore FC-M591 48x36x26z 175mm Będzie ze sobą kompatybilny? I czy Mechanizm korbowy Deore FC-T611 też będzie z tym napędem działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Nie. RD-M781 nie będzie współpracować z 9-rzędową kasetą i manetką. Reszta ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nogger Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Muszę zmienić napęd w rowerze mtb. Wybór padł na zębatki Stronglight, kasete i łańcuch XT. Teraz moje pytanie do Was: Czy kaseta i łańcuch pod 10-tkę będą współpracować z zębatkami Stronglighta jeśli jest napisane że są one do napędów "dziewiątek"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hawky Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam serdecznie. Mam mały problem. Posiadam manetki SHIMANO DEORE LX SL-M570. 3x9 oraz kaseta 9 rzędową. Postanowilem wymienić tylnią przerzutkę. Wybrałem SHIMANO XT RD M781 na 10 przełożeń. Po założeniu przerzutki okazało się ,że wrzucając na najwyższy tryb przerzutka zatrzymuje sie na 7 zębatce. Po regulacji przy manetce wskakuje na 9 zębatke, ale jak zrzucam na dół, to zatrzymuje sie na 3 i ni husteczki nie idzie niżej Możecie wytłumaczyć o co chodzi, bądż jaka manetka byaby odpowiedznia do tej przerzutki? Pozdrawiam O ile się nie mylę to przerzutka shimano na 10s nie będzie dobrze działała z manetką i kasetą 9s. Musiałbyś założyć przerzutkę 9s lub wymienić też manetkę i kasetę na 10s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiekbl Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 witam. mam pytanie. czy korba Sram Red Exogram BB30 Compact 50/34T10rz bedzie obslugiwana przez przednia przerzutke i manetke shimano czy tylko to działa w zestawie SRAM? dziekuję z ew odpowiedź.. pozdro Grzesiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Byle przerzutka była dopasowana do ilości zębów na korbie, a wszystko będzie działać. Marka nie ma tu nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiekbl Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 dziękuje pytam bo z tego co czytałem np SRAM 11 rezedów działa tylko w swojej 11 sto rzedowej grupie. do tego czasem gdy przeglądałem oferty Sram Red Exogram BB30 Compact 50/34T10rz to sprzedający dodawał że obslugiwana jest przez przerzutke SRAM w systemie Yaw. dlatego miałem watpliwości a wydac 1500pln za korbe i dowiedziec sie ze trzeba jeszce przerzutke i klamkomanetke to juz droga zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 To teraz moje pytanie bo nie znalazłem na nie odpowiedzi. Klamkomanetki szosowe na 8-9 sp będą kompatybilne z przerzutkami MTB 8-9 sp? Klamkomanetki szosowe 10sp czy będą kompatybilne z przerzutkami MTB Dyna-Sys? Klamkomanetki szosowe 11sp czy będą kompatybilne z nową przerzutką xtr 11sp? Chodzi mi tylko o napęd shimano nie mam zamiaru robić miksów. Ostatnie pytanie czy kasety 11sp są kompatybilne z bębenkami normalnymi [posiadam piastę tylną novatec d042] czy trzeba wymienić piastę na nową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 1. Tak 2. Nie 3. Nie 4. Tu nie jestem pewien odpowiedzi, ale chyba zależy od kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem że te 9-8s mają ciąg taki sam jak mtb 9-8s czyli 2:1. Pytanie jeszcze jakie chodzi mi po głowie: Jaki jest ciąg linki w klamkomanetkach szosowych shimano 10s [np.:4600 5700; 6700]? Czy da się to połączyć z przerzutkami pod 8-9s? Czy kasety szosowe i mtb shimano mają takie same odległości między poszczególnymi koronkami [chodzi mi o 8;9;10 s] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Tak. Ale oczywiście do 8-rzędowej kasety potrzebujesz 8-rzędowych manetek. I analogicznie dla 9 rzędów. Na drugie pytanie odpowiedź to także tak. Możesz połączyć 10-rzedowe manetki szosowe Shimano i 8-9 rzędowe przerzutki MTB. W zakresie konkretnej rzędowości tak. Natomiast między 8 9 i 10 samymi w sobie istnieją różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź. Z tego co mi napisałeś rozumiem, że mogę do klamkomanetki szosowej 10s podłączyć przerzutkę 9s i będzie działać z kasetą szosową albo mtb 10s. Tak ja to rozumiem. Pytam tylko dlatego, że chcę kupić klamkomanetki na 10 przełożeń ale ze względu na przeznaczenie i zakres przełożeń z tyłu [11-34 lub 36] roweru wolałbym używać przerzutki mtb z długim wózkiem i mieć w pełni funkcjonalne 10 biegów z tyłu. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Już więcej nie będę męczył Edyta: Znalazłem rozwiązanie według tabeli na tej stronie kombinacje jakie wymieniłem powinny działać bez problemu. http://sheldonbrown.com/dura-ace.html Zapraszam do zapoznania się z tabelką i opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Hej, ja mam pytanie trochę z innej beczki (być może już o tym było, ale sporo tutaj kopania w tematach ) mianowicie co oznacza że np korba (chociaż tyczyć to się może innych części napędu) jest z poza grupy. Ja mam FC-523 i na jednej stronce pisze ze deore na innej ze własnie spoza grupy a na samej korbie tylko napis shimano. Jest to sprzęt specjalnie wypuszczany dla danego roweru? Wiadomo że alivio mieści się w przedziale 4xx a deore 6xx w górę, oznacza to ze posiadam korbę w hierarchii pomiędzy tymi kategoriami? Pytanie oczywiście z tych "ciekawskich" bo różnicy to wielkiej nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 sprzet poza grupowy, czesto jest pomiedzy grupami, Twoja to akurat jest jak deore, do lx czy slx jej duzo brakuje, nie jest to sprzet produkowany pod konkretny rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.