Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Nie możesz sobie ot tak 32 na 38 zamienić ... przerzutka pewnie tego nie ogarnie i będą problemy ze zmianą biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszXXX Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ogólnie chciałem całość zmienić na 24/38 a największą wywalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 w takim ukladzie powinno dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 System SIS systemowi SIS nierówny. Kupiłem SL-T670 i chciałem 10-rzędową kasetę ogarnąć przerzutką RD-M591. Od dwóch godzin próbuję wyregulować napęd i nie idzie. Zakres ruchu M591 jest wystarczający, ale zachowuje się ona jakby manetka była DynaSYS mimo że nie jest. Jak naciągnę linkę, to już na 5-tym biegu łańcuch przelatuje całą kasetę. Na luźnej lince nie działają niższe biegi. Czy coś przeoczyłem, czy rzeczywiście SIS-9 i SIS-10 są niekompatybilne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Maja 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Było o tym już wspomniane, niby pracują na tym samym systemie, jednak nie chcą ze sobą współpracować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Super system... Rower sobie uziemiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Maja 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Nie mem pojęcia czemu to nie działa przecież szosowe sprzęty pracują w 2:1. dlatego powinno się dać przejść z przerzutkami mtb i kaseta 10s. jednak średnio to działa. Z tego by wynikało że to coś pomiędzy. Można pokombinować z przesunięciem linki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 To nawet nie zdradza objawów kompatybilności. Po prostu kupię RD-T670 i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Właśnie wziąłem w łapę T670. Już na pierwszy rzut oka widać, że ilość ciągnionej linki jest większa niż normalnym systemie, bo odległość od oporu pancerza do punktu mocowania jest znacznie większa niż RD-M591. Nie chce mi się mierzyć... Jakby ktoś się bardzo uparł i dosztukował jakąś przedłużkę, to może by to miało szansę zadziałać... Ale ktoś musiałby się bardzo uprzeć... Ni to SIS, ni to DynaSys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Wystarczy zmierzyć tą różnicę i dorobić odpowiedni adapter a będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Jeżeli myślisz o czymś takim jak ShiftMate (Jtek), to są one dość drogie. Adapter (o ile jest na mój były problem) około 30-40$ bez wysyłki. T670 - 149 PLN (za tyle kupiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Myślałem raczej o czymś co bym sam wykrzesał w garażu w razie potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baczek Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam! Czy do zestawu korba 44-32-22 zęby i kaseta 32-11 podejdzie przerzutka tylnia z wózkiem gs czy musi byc sgs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Jeżlei sram na100% możesz brać GS odnośnie shimano GS tutaj jest na styk ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baczek Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Bedzie na 99% shimano :-) To mówisz że bezpieczniej będzie wziąć ten długi wózek? Chociaż nie zamierzam zwiekszać w najbliższej przyszłości stopniowania napędu i nie ukrywam że ten krótszy bardziej mi sie powiedzmy "podoba". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Założyłem u siebie zestaw przerzutka Shimano Zee na 10 biegów ze sprzęgłem + dwie tarcze z przodu 38x24 + kaseta Shimano XT 11-34 9 biegów + zmieniarka na 9 biegów Sram X7 i po skróceniu łańcucha o jedno ogniwko (wcześniej przerzutka Shimano XT 9 biegów) wszystko śmiga super, ogarnia wszystkie 18 biegów w każdej konfiguracji a sprzęgło działa również super, łańcuch ani drgnął na kamieniach/korzeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STF Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Mam w planie złożenie napędu 2x10 półka slx/xt puki co chciałbym kupić kasetę/ przerzutki/ manetki/ łańcuch. Zakup korby chciałbym sobie zostawić na później ze względu na koszty. Aktualnie posiadam korbę Deore m590 i stąd moje pytanie czy ta korba będzie kompatybilna z 10tka z tyłu i cieńszym łańcuchem ? Czy muszę kupić wszystko od razu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jeździłem w konfiguracji PC-1071 + korba FC-M430, aczkolwiek korba trochę chodzona (ok. 3 kkm). Zero problemów i niepokojących objawów. Obecnie nowa FC-M361 (korba od 8-rzędówki) z łańcuchem Connex 10S0. Łańcuch ma tendencję do przysysania się do korby. Jest dość mocno spasowany. Czasami podskoczy, ale w ogólności także problemów nie ma. Generalnie wewnętrzny rozmiar łańcucha wynosi 3/32" lub 11/128". Różnica miedzy tymi wielkościami to 0.2mm. Podejrzewam, że mój Connex ma właśnie 11/128", bo jest ciasno wpasowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STF Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ok to spróbuję z tą korbą, a jak będzie coś nie tak to najwyżej od razu kupię nową. Mam jeszcze pytanie co do kompatybilności przerzutki przedniej... aktualnie mam slxa pod 3x8/9 i czy będę musiał go zmienić na przerzutkę pod 10rz ? Przez to, że będzie węższy łańcuch? Czy zostawić starego slxa, a nowego założyć dopiero do korby 2x10 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 FD-M430 z 10 rzędowym sram'em działała dobrze. 8 rzędowa już działac nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Capacity m430 22t, m410 20t - pewnie dlatego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Szerokość klatki raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Szerokość klatki nie ma znaczenia. Liczy się pojemność i różnica między dwoma największymi tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 W takim razie dlaczego łańcuch 8sp pracował bez zarzutu a 10sp ni groma... testowałem na fc-m311 i fd-m311. Różnica w szerokości łańcucha jest wyraźna i szrokość katki nie jest bez znaczenia. To o czym pisze dotyczy dwóch różnych rowerów, bo na obu jechałem na łańcuchu 10sp. Jeden konfiguracja 8sp (altus) i łańcuch 10sp. Drugi 9sp napęd (alivio) i 10sp łańcuch. Fd-m311 obsługuje zarówno 42t jak i 48t a z łańcuchem 10sp nie chciała działac na żadnej z korb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Miałem, używałem i używam FD-M311 (8) i FD-M660 (10) na korbach 8 i 9rzędowych z łańcuchami 8 i 9 rzędowymi. Różnicy w szerokości klatki praktycznie brak, różnica jest w wysokości przetłoczeń odpowiadających za dopasowanie do odpowiednich dyferencji między tarczami. Szerokość łańcucha nie miał znaczenia, znaczenie miały różnice miedzy największą a środkową tarczą. Przyjrzyj się dobrze klatkom i zobaczysz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.