vitesse Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 wg. mojej zasłyszanej wiedzy w tym temacie nie będzie dzialalo mi ostatnio zadzialal lancuch kierunkowy shimano mtb z kaseta szosowa, a wg. shimano nie ma prawa to dzialac calosc pod 10 rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 No właśnie - zasłyszanej czyli raczej teoria. Mniejsza z tym, sam zostanę królikiem doświadczalnym - właśnie zamówiłem sobie x7 Type 2 Jak nie zadziała będę miał wkrótce na sprzedaż w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Nie trzeba było zostawać żadnym królikiem, nie będzie działało i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dam sobie coś obciąć ze tutaj w tym temacie już pisze ze to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pytanie - czy ktoś testował nowe 10-rzędowe przerzutki SRAM'a zwane Type 2, ze starszym napędem 3x9 (manetki x9)? Mniejsza z tym, sam zostanę królikiem doświadczalnym - właśnie zamówiłem sobie x7 Type 2 Jak masz manetki X9 (9sp) to trzeba było kupić przerzutkę Shadow+ dorobić 5mm podkładkę pod mocowanie linki i masz napęd 9sp ze sprzęgłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Przerzutka Shadow+ to w gruncie rzeczy lipa w porównaniu ze Sramowskimi przerzutkami 9 biegowymi, u mnie łańcuch pracował znacznie gorzej na XTR Shadow+ niż na X-0 średni wózek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobek1916 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam chcę się dowiedzieć czy taki zaestaw będzie ze sobą dobrze działał w więcTył SLX RD M662Przód SLX FP M661Kaseta SLX HG80+ŁANCUCH HG73Manetki Deore rapidfire plus st m 590Korba Deore fc m590jak widzicie to razem chodzi mi o pracę czy wszystko będzie działać jak się należy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jeżeli przednia przerzutka będzie dopasowana do korby nie widzę przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Czy kaseta 8rz będzie współgrać z manetką 7rz tak samo dobrze jak z manetką 8rz? Wiem, że wg autora wątku będzie ok, ale jednak mam wątpliwości ze względu na różnicę w odległościach między koronkami 0.2mm. Na siedmiu rzędach będzie 1.2mm różnicy. I tak mi się wydaje, że nie jest to bez znaczenia, skoro tylko jeden skok baryłki regulacyjnej przerzutki daje zauważalną różnicę w działaniu. Czy ktoś jeździ na takim zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobek1916 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 puklus to może zamiast slx na przód dam deore i powinno być ok, jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 bobek, zarówno przerzutka SLX, jak i Deore będzie działać z korbą Deore. Puklusowi chodziło chyba o to, by przerzutka miała pojemność odpowiadającą ilości zębów w korbie... No i "przód" pisze się przez "Ó" zamknięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Dokładnie, co do reszty pytań, na pierwszej stronie pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czy kaseta 8rz będzie współgrać z manetką 7rz tak samo dobrze jak z manetką 8rz? Wiem, że wg autora wątku będzie ok, ale jednak mam wątpliwości ze względu na różnicę w odległościach między koronkami 0.2mm. Na siedmiu rzędach będzie 1.2mm różnicy. I tak mi się wydaje, że nie jest to bez znaczenia, skoro tylko jeden skok baryłki regulacyjnej przerzutki daje zauważalną różnicę w działaniu. Czy ktoś jeździ na takim zestawie? tak samo dobrze dzialac nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź. Czyli kompendium wprowadza w błąd, a większa kaseta nie ma 'po prostu doklejonej zębatki' tylko różni się jeszcze odległością między nimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Niby piszesz 0.2mm ale nie każda kaseta ma dokładnie tyle samo, idąc dalej, nie każda przerzutka będzie pracować na tyle precyzyjnie/nie precyzyjnie by to miało znaczenie. Wiele osób tak jeździ inie narzeka, są tacy którzy mówią ze działa to rożnie. Nie jesteś pewny, nie zakładaj nie kupuj. Ja np jeżdżę na "kompletnie nie działającej" kombinacji i sobie ją chwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Może zaryzykuję i kupię wersję 8rzędową (stopniowanie mi bardziej odpowiada). Myślę też nad możliwością zamiany podkładek z 3,0 na 3,15mm, pewnie wiele by to dało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caralhovoador Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Warto dodać że shimanowskie Shadow'y nie specialnie lubia małe kasety np 11-28 lub mniejsze, występują problemy z regulacją i pracą. należy zastosować wówczas konstrukcje klasyczną. do tej wypowiedzi nalezy do dac ze shadow xt, deore shadow nie ma z tym problemu Miałem Shadowa z kasetą o takiej progresji i nie było najmniejszych problemów z regulacjami. Notabene np. mialem też okazję testować homogeniczną grupę x9 srama i tzn od kasety 11-32 poprzez łańcuch, korby do manetek i przerzutki i z jakiegoś powodu nie dawało się wyregulować w tym przerzutki tylnej. Nie pomagało prostowanie haka czy wymiana pancerzy na Gore ride on. Pomogło zastosowanie kasety o innej progresji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Niech mnie ktoś oświeci: Mam ze starych zapasów kasety siódemki, ale rower z kasetą ósemką. Czy wystarczy wsadzić taką zębatkę i wszystko będzie grało: http://allegro.pl/zebatka-kasety-8rz-tri-diamond-12t-12z-hc-35992-i3823851857.html ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam. Od jakiegoś czasu dostępne są korby 40-30-22 z. SLX (FC-M672) i Deore XT (FC-M782). Pytanie czy blaty będą basować do starych korb slx 660 xt 770. ? Rozstaw śrub niby ten sam, ale rozchodzi się o krzywiznę na łączeniu z tarczą http://reviews.mtbr.com/wp-content/uploads/2013/02/FC-M782.jpg http://reviews.mtbr.com/wp-content/uploads/2013/02/FC-M672.jpg Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na chwile obecna nie mam sensu bulić za same tarcze, przy cenie 350-400 za kompletną korbę z suportem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Czy wystarczy wsadzić taką zębatkę i wszystko będzie grało: Teoretycznie tak Rozstaw śrub niby ten sam, ale rozchodzi się o krzywiznę na łączeniu z tarczą Powinno pasować a jak by co to różnice będą minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Szimano robi teraz kierunkowe które lepiej radzą sobie przy zabrudzeniu i w błotku. Jak przedstawia się działanie napędu z niekierunkowym connexem 10s ? Wiem działać to będzie, pytanie czy co najmniej tak dobrze jak Shimano ? Pytanie nie bierze sie z znikąd. Gdy używałem w napędzie 9 sp łańcucha C9 zamiast shimano, zauważyłem gorsze działanie w środkowym zakresie kasety (tzn. Czysty i nasmarowany działał idealnie ale po zabrudzeniu i lekkim zużyciu napędu trafienie biegu to ruletka ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belinea Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Koledzy, mam pytanie odnośnie polityki Shimano. Czy obecnie Shimano produkuje przerzutki 9 biegowe np RD-M770 czy już tylko modele w nowszych standardach np. 10sp, a starsze systemy porzucili? Mam 9 biegowego XT do wymiany i nie wiem co z tym fantem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Czy produkują, nie wiem. Ale na rynku sprzętu pod 9 rzędów jest jeszcze cała masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anys Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam, A czy kasta SLX HG81 będzie prawidłowo współpracować z łańcuchem Shimano Szosowym? Nie jest to HGX, ale jednak od shimano i 10 rzędowy. Prosze o odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lutego 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z każdym 10 rzędowym powinna pracować dobrze, z jednymi lepiej z innymi gorzej. Jak w każdym z rodzajów napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.